• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Parkinson erkeklerde daha sık görülüyor
14 Haziran 2016 Salı 12:53

'Parkinson erkeklerde daha sık görülüyor'

ABD'li efsane boksör Muhammed Ali'nin vefatıyla tekrar gündeme gelen Parkinson hastalığının, erkeklerde kadınlara göre daha sık görüldüğü belirtildi.

 Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur, dünyada 5 milyon, Türkiye'de ise 100-150 bin kişinin mücadele ettiği Parkinson'un yapılan çalışmalar sonucunda erkeklerde kadınlara göre biraz daha sık görüldüğünü belirtti.

Çakmur, 74 yaşında hayatını kaybeden ABD'li efsane boksör Muhammed Ali'nin vefatının, hayatının son 30 yılında mücadele ettiği Parkinson'u tekrar gündeme getirdiğini söyledi.

Kafaya alınan darbelerin hastalığa yol açtığına dair bilimsel bir verinin söz konusu olmadığına işaret eden Çakmur, "Ancak boksörlerde yıllar boyunca tekrarlayan kafa travmaları sonucunda gelişen beyin hasarına bağlı Parkinson'u andıran bulgular, yani Parkinsonizm ortaya çıkabilmektedir." dedi.

Raif Çakmur, bu tablonun bunamanın da katıldığı "pugilistik demans" veya "punch-drunk" sendromu olarak da adlandırıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Muhammed Ali'de gelişen Parkinsonizm tablosu, bu nedenle bizim bildiğimiz ve sık gördüğümüz Parkinson'dan farklı bir tablodur. Bu hastalığın Parkinsonizm kısmından çok bunama kısmı, Muhammed Ali'nin uzun yıllar toplumdan kopmasına yol açmıştı. Hastalık yavaş ilerler. Yıllar önce beyin hücrelerindeki etkilenme başlar. Bu nedenle tek bir olayın hastalığa neden olmadığı kabul edilmektedir."

Çakmur, Parkinson'un ortalama 60'lı yaşlarda başladığını, hastalığın görülme sıklığının yaşla arttığından, nüfusunun çoğunluğu yaşlı olan ülkelerde daha fazla görüldüğünü anlattı. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA