• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mevlevi mankenlere yeni yüz
05 Eylül 2009 Cumartesi 11:21

Mevlevi mankenlere yeni yüz

Mevlana Müzesi'nde yer alan Mevlevi mankenlerin yenilenmesi için 50 insanın yüz ve elinden örnekler alındı.
Mevlana Müzesi'nde yer alan Mevlevi mankenlerin yenilenmesi için 50 insanın yüz ve elinden örnekler alındı.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün isteği üzerine Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Görevlisi Anar Eyni ile Mutluhan Taş, Mevlana Müzesi'nde bulunan Mevlevi mankenleri yenilemek için çalışmalara başladı. Mevlevi mankenleri aslına uygun bir şekilde yapmak için gerçek insan yüzü ve elinden 50 örnek aldıklarını belirten öğretim görevlisi Anar Eyni, Mevlana Müzesi'ni ziyaret edenlerin Mevlevi mankenlerden çok etkilendiğini, bu nedenle mankenlerin yüz ve ellerine çok
dikkat ettiklerini ifade etti.

YÜZ, EL, SAÇ VE SAKAL ASLINA UYGUN YAPILACAK
Bu yıl Aralık ayında 736'ncısı düzenlenecek Şeb-i Arus törenlerine kadar 22 Mevlevi mankeni yenileyip hazır hale getireceklerini ifade eden Eyni, "2000 yılında 17 Mevlevi mankeni yenilemiştik. Bu yıl da müzenin çeşitli bölgelerinde bulunan Mevlevi geleneğini canlandıran mankenleri yenileyeceğiz. Mankenlerin yüz, el, saç ve sakallarını aslına uygun şekilde yapacağız. Eski mankenler gerçek insan yüz ve elinden örnek alınarak yapılmamış. Biz şu ana kadar 50 kişinin yüz ve elinden örnekler aldık. Bu
örneklerin içerisinden seçerek mankenlerin yüzünü yapacağız. Mevlana Müzesi'ni ziyaret edenler, mankenlerin yeni yüzleriyle karşılaşacak" dedi.
Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Görevlisi Mutluhan Taş da, Mevlevi mankenlerin yapımına özen göstereceklerini vurgulayarak, "Alınan örneklere çok dikkat ettik. Mevlana Müzesi'ni ziyaret edenler mankenlerin yeni yüzüyle o anı yaşayacak. 22 mankeni en kısa sürede tamamlayarak Şeb-i Arus törenlerine kadar yetiştireceğiz. Daha önce birçok il için manken hazırladık ancak bu mankenler her yönüyle özel olacak" şeklinde konuştu.
Yılda yaklaşık 1.5 milyon insanın ziyaret ettiği Mevlana Müzesi'nde yer alan Mevlevi mankenler, yemek pişirme, sofrada yemek yeme adabı, Mevlevi aday adayının saka postu üzerinde oturuşu ve sema talim çivisi yanında sema dedesinin derviş adaşına sema talim ettirmesini anlatıyor.
YORUMLAR
Tebrikler...
Uzm Cemil PASLI
Müzedeki bazı görevlilerlede paylaştım."Gülümsemenin sadaka" olduğu bir dinin mensuplarının yüzü böyle asık olamaz.Bu simaların gülümseyen simalar haline getirilmesi gerekiyordu.Çok güzel bir karar.İlgilileri tebrik ediyorum.
78.161.129.193
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA