• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mevlanaya yakın olmak için 15 altın vermişler
15 Nisan 2009 Çarşamba 15:36

Mevlana'ya yakın olmak için 15 altın vermişler

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden olan Konya Mevlana Müzesi bahçesinde bulunan 400 civarında mezarda uzmanlar tarafından yapılan incelemede ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
Konya'da 13'üncü yüzyıldan Cumhuriyetin ilk yılları arasındaki dönemde Hz Mevlana'ya yakın olmak isteyen şehir önderlerinin ve valilerin 15 altın karşılığında Mevlana Müzesi Bahçesi'ne defnedildikleri tespit edildi.

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzeleri içersinde ilk sıralarda yer alan Konya Mevlana Müzesi bahçesinde bulunan 400 civarında mezarda uzmanlar tarafından yapılan incelemede ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Mezar taşları üzerinde 2 yıl süren çalışma sonunda 13'üncü yüzyıldan itibaren müze olarak hizmete girdiği 1926 yılına kadar Mevlana Dergâhı'nın gül bahçesine 400'e yakın defin yapıldığı belirlendi. Mevlana'nın soyundan gelenler, valideler, neyzenler ve dergâha hizmet edenler dışındaki zengin işadamları ve valilerin 15 altın karşılığında buraya defnedildiği belirlendi. Mezar taşlarından ve müze arşivinden edinilen bilgilere göre Mevlana'ya yakın olmak için verilen defin ücretinin dergaha gelir olarak kaydedildiği ortaya çıktı. Mevlana Müze Müdür Yardımcısı Dr. Naci Bakırcı, araştırma sonuçlarının kendilerini oldukça şaşırttığını söyledi. Şehrin önde gelenlerinin, Mevlana'nın sandukasının da bulunduğu o zamanki dergaha yakın bir yerde gömülerek, öldükten sonra Mevlana'ya yakın bir olmak istediklerinin anlaşıldığını kaydeden Naci Bakırcı, "Hz Mevlana'ya yakın olmak için o dönemin zengin sayılabilecek kişileri 15 altın karşılığında müze bahçesine defnedilmiş. Burada bulunan mezar taşlarından ve müze arşivinden elde edilen bilgiler bunu doğruluyor. Müze bahçesinde yaklaşık 400 mezar taşı var. Ancak bunların bazıları 1926 yılında müzeye dönüştürme çalışmalarının özensiz bir şekilde yerinden kaldırılmış,bazıları zarar görmüş yada kaybolmuş. Bahçeye gömülen zengin ve şehrin önde gelenlerine ait mezar taşlarının 1926 yılından sonra yerinden çıkarılıp ölenlerin yakınlarına verildiği yönünde bir bilgiye de ulaştık." dedi.

 

(CİHAN) 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA