• Konya24 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mangalda et pişirirken buna dikkat edin!
17 Nisan 2016 Pazar 13:42

Mangalda et pişirirken buna dikkat edin!

AKÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gök, "Mangal yaparken kullanılan odun, kor haline geldikten sonra etleri pişirmek daha sağlıklıdır. Alev ile et arasındaki mesafe en az 15 santimetre olmalıdır." dedi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Gök,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla insanların özellikle hafta sonları piknik için mesire alanlarına akın ettiğini söyledi.

Sosyalleşme açısından önemli olan pikniğin, dikkat edilmediğinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirten Doç. Dr. Gök, "Gerek mangal yakımında kullanılan kömür, gerekse uygun olmayan şartlarda pişirilen kırmızı ve beyaz ette meydana gelen bazı bileşikler insan sağlığına oldukça zararlıdır." diye konuştu.

Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) denilen kanserojenik bileşiklere dikkati çeken Gök, şunları kaydetti:

Kömür alevi etin altında değil de yanında olduğunda PAH oluşma riskinin azaltılabildiğini vurgulayan Veli Gök, "Et direkt odun alevine tutularak pişirilirse PAH oluşumu artmaktadır. Bu yüzden mangal yaparken kullanılan odun kor haline geldikten sonra etleri pişirmek daha sağlıklıdır. Alev ile et arasındaki mesafe en az 15 santimetre olmalıdır. Eti ateşle direkt temas ettirmek yerine, Afyonkarahisar'da yapıldığı gibi mermerin ısıtılmasıyla da mangal yapılabilir." ifadelerini kullandı.
 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Tiryakilere kötü haber! Bir sigara grubuna daha zam
  • Tarımda gıda arz güvenliği için yerli ve milli adımlar atılacak
  • Ulaştırma ve haberleşmede yeni yatırımlar yolda
  • Beşiktaş-Konyaspor, Rekabette 44. randevu!
  • Beşiktaş-Konyaspor, Rakipte eksik çok!
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA