• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Libya Konya’ya büyük yatırım yapacak
05 Kasım 2009 Perşembe 13:52

Libya Konya’ya büyük yatırım yapacak

Libya Yatırım Kurumu Heyeti, yatırım imkanlarını araştırmak üzere Konyaya geldi. Konya Sanayi Odasında düzenlenen bir toplantıyla heyete

Libya Yatırım Kurumu Heyeti, yatırım imkanlarını araştırmak üzere Konya’ya geldi. Konya Sanayi Odası’nda düzenlenen bir toplantıyla heyete, Konya’nın mevcut ekonomik potansiyeli ve yatırım imkanları anlatıldı.

 
Najib Ohleda, Abdel Magid As İbrahim ve Mehemed Mohamed Etmimi’den oluşan Libya Yatırım Kurumu Heyeti, Konya’da yatırım imkanlarını ve potansiyelini araştırdı.

Tarım ve tarıma dayalı sanayide iki ülke olarak işbirliği yapmak istediklerini ifade eden aynı zamanda Tarım Bakanı Danışmanı Libya Yatırım Kurumu Heyeti Başkanı Najib Ohleda, “Türkiye’ye gelen heyetin özellikle Konya’ya gelen grubu tarıma dayalı sanayi alanında. Yatırım projleri geliştirmek ve işbirliğine girmek istiyoruz. Tarım ve tarıma dayalı sanayide ortak yatırım yapmak istiyoruz. Bunun için 50 milyar dolarlık bir yatırım bütçesi ayırdık” dedi.  Toplantıya, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu, Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Kaleli, Konya Ticaret Odası Meclis Başkanı Seyit Karaca, MÜSİAD Başkanı Aslan Korkmaz, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman katıldı.

 
Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda Şekeroğlu, Libya Yatırım Kurumu Heyeti’ne Konya sanayisi ve Konya Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgi verildi.
Ahmet Şekeroğlu, Konya’nın Anadolu’nun ortasında yer alan kültür, sanayi ve ticaret merkezi olduğunu ve Konya sanayisinin 32 bin KOBİ’siyle Türkiye’nin KOBİ Başkenti olduğunu söyledi.
Konya’nın 80 değişik sektörde üretim yapan bir şehir olduğunun altını çizen KSO yönetim kurulu üyesi Veli Tekelioğlu “ Konya’da şu anda 30’un üzerinde küçük sanayi sitesi var. Bu küçük sanayi sitelerinde 40 bin kişi istihdam ediliyor. Konya 1. Organize Sanayi Bölgesi ve Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde 19 binin üzerinde istihdam sağlanıyor” şeklinde konuştu.  Konya’da öne çıkan sektörleri ise şu şekilde sıralandı: “ Otomotiv yan sanayi, makine ve teçhizat imalat sanayi, ana metal sanayi, gıda ürünleri ve içecek imalat sanayi, mobilya imalat sanayi, deri ve deri ürünleri imalat sanayi, plastik ve kauçuk ürünleri imalat sanayi, tekstil ve tekstil ürünleri imalat sanayi, ağaç ürünleri imalat sanayi, kağıt ve kağıt ürünleri imalat sanayi, metalik olmayan diğer mineral ürünler imalat sanayi.” 

Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Kaleli ise Konya’nın tarım ve hayvancılık potansiyelini anlattı. Kaleli, Konya’nın organik tarım merkezi olmaya aday olduğunu, Konya’da 15 ilçe ve 320 köyde organik tarım üretimi yapıldığını söyledi.

Tarım sektöründe hububatın Konya’nın yıldız sektörlerinden olduğunu ifade eden Kaleli, “Konya nüfusunun yaklaşık yüzde 28’i kırsal kesimde yaşamaktadır. Konya’da toplam 110 bin çiftçi ailesi fiilen tarım sektöründe çalışmaktadır. Konya’da yağış miktarı düşük olduğu için kuru bir tarım yapılmaktadır. Büyük bir tarım potansiyeline sahibiz. KOP ile birlikte tarımda diğer alt yapı sorunları halledilirse, Konya dünyayı besleyecek kapasiteye sahiptir” şeklinde konuştu. Almanya’nın Konya’yı uyuyan bir dev olarak gördüğünü, uyanması halinde bölgede önemli bir güç haline geleceğini düşündüklerini belirten Kaleli, Konya’nın 4 milyon hektar arazi büyüklüğü ile bir Hollanda büyüklüğünde olduğuna dikkat çekti ve yaklaşık 2 milyon 270 bin hektar alanda tarım yapıldığını vurguladı. Kaleli, tarım alanlarının 1 milyon 700 bin hektarında kuru tarım yapıldığını, Konya’da tarım alanlarının yüzde 78’inin sulanmadığını sözlerine ekledi. Toplantı sonrasında Libya Yatırım Kurumu Heyetine, Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi tarafından çeşitli hediyeler verildi.

 
Libya Yatırım Kurumu Heyeti daha sonra Konya’daki sanayi tesislerinde gezi ve incelemelerde bulundu.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA