• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Köyünün maketini yaptı
01 Eylül 2012 Cumartesi 12:33

Köyünün maketini yaptı

Emekli Fen Bilgisi öğretmeni Ayhan Çetin, Konyanın Akviran köyünün aynısını maket olarak Kuşadasına yaptı.
Emekli Fen Bilgisi öğretmeni Ayhan Çetin, Konya’nın Akviran köyünün aynısını maket olarak Kuşadası’na yaptı.
 

Çocukluk döneminde köyünü çok sevdiğini ve köyünde gördüğü hayatın aynısını maket olarak yaptığını belirten Ayhan Çetin, maketlerin boyutlarının gerçek insan boyutunda olduğunu, dizaynlarının da tamamen kendisine ait olduğunu söyledi. 13 yıldır Kuşadası’nda yaşayan ve zamanının neredeyse tamamını maket köyünde çalışarak geçirdiğini belirten Çetin, “Günde yaklaşık 15 saat çalışıyorum. Zamanımın çoğunu maketlerle geçiriyorum. Bazı eksikler var. Onlarla uğraşıyorum. Bu şekilde vakit çabuk geçiyor” diye konuştu.
 

23 senedir maketlerle bir arada olan Çetin, emekli olduğu gün bu işe başladığını belirtirken, “Emekli olduğum gün eşimle bu işe başladık. Bu müzeyi 13 sene önce kurdum. Burada gördüğünüz gibi 1950’li yılların Akviranlı, yani köyümü canlandırmış oldum. Gördüğünüz maketler tamamen gerçek boyutunda. 1950 yıllarında köyümün uğraşlarını, örf ve adetlerini, ustaların çalışmalarını göstermek istedim” diye konuştu.
 

O yılları ve çocukluğuna olan özlemini anlatan Çetin, “O yılları bir hayli özlüyorum. Sık sık köyüme gidip geliyorum. Köyümün şimdiki adı Akören, fakat ben Akviran halini canlandırıyorum” diye konuştu.
 
 
"MAKETİNİ YAPTIĞIM İNSANLARIN ÇOCUKLARI VE TORUNLARI BURAYI ZİYARET EDİYOR"
Yaptığı maketlerin gerçek insanlardan esinlenerek yapıldığını belirten Çetin, “Bu maketleri yaptığım insanlar 1950’li yıllarda köyümde yaşayan insanlar, terzi, marangoz, kalaycı hepsi gerçekte olan insanlardı. Şimdi vefat ettiler.
 
 
Çocukları ve torunları buraya gelip ziyarette bulunuyorlar. Hoş anılarımız oluyor. Zaten benim bu müzeyi kurma amacım geçmişe sahip çıkmak” şeklinde konuştu.
 
 
Geçmişte insanların değerlerine sahip çıktığını fakat bu dönemde aynı şeylerin yaşanmadığını belirten Çetin, “Zamane gençliği kıymet bilmiyor. Örf ve adetlerimiz değişti ve yozlaştı. Biz değerlerimize sahip çıkmalıyız” diye konuştu. Konyalı olduğu için Mevlana maketi yapmayı da ihmal etmeyen Çetin, o maketi yapmasaydı içinin rahat etmeyeceğini de sözlerine ekledi.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA