• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyanın kimliği değişiyor
30 Eylül 2012 Pazar 12:09

Konya'nın kimliği değişiyor

Konya Büyükşehir Belediyesinin Mevlana Türbesi ve Sultan Selim Camii önünde gerçekleştirmeye başladığı Türbe Meydanı çalışması hızla ilerliyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana Türbesi önünde gerçekleştirilen Türbe Meydanı çalışmalarını yerinde inceledi.

Osmanlı yadigarı Sultan Selim Camii’nin çevresinde, Mevlana Türbesi önünde Türbe Meydanı’nı hayata geçirdiklerini belirten Başkan Akyürek, oluşturulacak alanda 25-30 bin kişinin ibadet edebileceğini, mübarek günlerde toplanabileceğini söyledi.

Çalışma kapsamında Sultan Selim Camii ve Mevlana Türbesi’nin yeniden yapılandırıldığını kaydeden Başkan Akyürek, caminin önündeki caddenin meydana katılarak yıkımı yapılan İl Halk Kütüphanesi alanının cadde olarak düzenleneceğini ifade etti.
 

ŞEHRİN KİMLİĞİNİ ETKİLEYECEK ÇALIŞMA

Konya’nın kimliğini etkileyecek bir çalışma gerçekleştirildiğini dile getiren Başkan Akyürek, “Mevlana Kültür Vadisi projesi çerçevesinde Bedesten, Sultan Selim Camii, Aziziye Camii, Kapı camii ve o bölgedeki tarihi yapılarda yenileme çalışmalarının devamı olarak bu bölgeyi düzenliyoruz. Tarihi kent merkezinde yapılmakta olan bu çalışma, Avrupa’daki en büyük yenileme çalışmalarından birisi. Akçeşme Mahallesi’ni de içine alan, Mevlana Kültür Merkezi’ne kadar olan alan ile Mevlana Müzesi çevresindeki kentsel dönüşüm çalışmasının da bu plana uygun yapılması sağlayan büyük bir organizasyon” dedi.

Aladdin Tepesi ve Mevlana Türbesi’nin Konya’nın gerçek merkezleri olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Tarihi şehirler bir merkez etrafında kuruluyor. Bütün tarihi ve önemli şehirlerde bunu görürsünüz. Konya’da çok merkezli bir şehir oluşturmaya çalışıyoruz ama tarihi anlamda Konya’nın gerçek merkezi burası. Merkeze yakışmayan görüntülerin tamamı kaldırılmalıdır. Bununla ilgili çalışmalar yürütüyoruz.”

Başkan Akyürek, Türbe Meydanı’nın hızlı bir şekilde bitirilmesi için çalışıldığını, çalışmanın Şeb-i Arus törenlerine kadar tamamlanmasını istediklerini de sözlerine ekledi.

MEVLANA TÜRBESİ ÖNÜ KİMLİK KAZANIYOR

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Osman Nuri Dülgerler, şehir merkezinin Konya’nın manevi mimarlarından Mevlana Celaddin Rumi’nin türbesi etrafında geliştiğini belirterek, bu gelişmenin sonucunda Selçuklular, Karamanoğullları ve Osmanlı’nın her dönemde kendi gücüyle bir şeyler eklediğini ifade etti.

Alana günün anlayışı çerçevesinde çabuk büyüyen, gölge oluşturabilecek ağaçlar dikildiğini vurgulayan Dülgerler, günümüzde daha farklı düşüncelerin söz konusu olduğunu, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmanın alana yeni bir kimlik kazandıracağını söyledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA