• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konya Faciadan döndü
02 Ağustos 2009 Pazar 17:38

Konya Faciadan döndü

Konya Adnan Menderes Sebze ve Meyve Halinde dün saat 11.30 sularında çıkan yangın kısa sürede büyüdü
KISA SÜREDE SEFERBERLİK HALİ
Konya Adnan Menderes Sebze ve Meyve Hali’nde dün saat 11.30 sularında çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Kundaklama sonucu çıktığı ileri sürülen yangın, sebze kasalarının alev alması neticesinde büyük bir hızla yayıldı. Çok sayıda itfaiye ekibinin görev aldığı yangında polis ve sağlık personeli de çalıştı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerinin yanı sıra Konya Organize Sanayi Bölgesi, ilçe belediyeleri, Garnizon Komutanlığı 3. Ana Jet Üssü ve orman işletme müdürlükleri itfaiye ekipleri de yangının söndürülmesi çalışmalarına destek verdi.

HELİKOPTERLER DE DEVREYE GİRDİ
Yangını söndürme çalışmaları esnasında çok sayıda itfaiye eri ve güvenlik görevlisi zehirlenme tehlikesi atlattı. Zehirlenen 4 kişi ambulansla Konya Numune Hastanesi’ne kaldırıldı. Yangın esnasında zaman yaşanan gerginliklere polis müdahale etti. Hal çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, vatandaşlar yangından uzak tutuldu. İtfaiyenin uzun süren çabalarına rağmen yangın kontrol altına alınamayınca Çevre ve Orman Bakanlığından yangın söndürme helikopterleri istendi.

1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Mersin ve Antalya’dan gelen 2 yangın söndürme helikopteri saat 15.00 sıralarında Konya’ya gelerek çalışmalara destek verirken, söndürme çalışmaları esnasında zaman zaman oluşan gerginlikleri araya giren güvenlik güçleri önledi. Yangınla ilgili bir şüphelinin de gözaltına alındığı, nedeninin halen araştırıldığı kaydedildi. Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (KONMESKOM) Başkanı Halil İbrahim Gürbüz, yangının 5 bölgede başladığını ifade etti.

SOĞUTMA ÇALIŞMLALARI DEVAM EDİYOR
Yangının kontrol altına alınmasının ardından soğutma saatlerinin bu sabaha kadar sürdürüleceği belirtildi. Konya’dan geçen Saadet Partisi’nin eski Genel Başkanı Recai Kutan, yangın bölgesini ziyaret ederek esnafa geçmiş olsun dileklerini iletti. Öte yandan 1 Haziran 2001 tarihinde de Adnan Menderes Sebze ve Meyve Hali’nde yangın çıkmış, çok sayıda işyeri yangında kül olmuştu. Yanan işyerleri daha sonra yeniden yapılmıştı.

Sebze Hali cayır cayır yandı

Adnan Menderes Sebze ve Meyve Hali’nde çıkan yangın, korkulu anların yaşanmasına neden oldu. Halde bulunan işyerlerinin yarısı yangında yok oldu

Konya Adnan Menderes Sebze ve Meyve Hali'nde dün saat 11.30 sularında çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Kundaklama sonucu çıktığı ileri sürülen yangında 60’tan fazla işyeri yandı. Sebze ve meyve kasalarına sıçrayan yangın, saat 16.00 sıralarında kontrol altına alındı.
İtfaiye ekipleri yangını söndürmek için büyük çaba sergilerken, Hal esnafı, yangını 5 saati aşkın süredir kontrol altına alamayan itfaiye ekiplerine tepki gösterdi. Esnaf, zararlarının kişi başı ortalama 100 ile 150 bin TL arasında olduğunu söyledi.
Çok sayıda itfaiye ekibinin görev aldığı yangında polis ve sağlık personeli de çalıştı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerinin yanı sıra Konya Organize Sanayi Bölgesi, 3. Ana Jet Üssü itfaiye ekipleri, Garnizon Komutanlığı İtfaiye Ekipleri, Beyşehir Orman İşletme Müdürlüğü İtfaiye Ekipleri, Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı yangın söndürme helikopterleri,  de yangının söndürülmesi çalışmalarına destek verdi.
Dumandan zehirlenenlere müdahale eden sağlık görevlileri her ihtimale karşı hal çevresinde hazır bulunduruldu. Yangında çalışan tüm personele dumandan korunması için maske dağıtıldı. Yangını söndürme çalışmaları esnasında çok sayıda itfaiye eri ve güvenlik görevlisi zehirlenme tehlikesi atlattı. Zehirlenen 3 kişi ambulansla Konya Numune Hastanesi’ne kaldırılırken Konya Kızılay görevlileri ise yangına müdahale eden ekiplerin yanı sıra tüm emniyet ve basın mensupları ile iş yeri sahiplerine sürekli olarak ayran dağıttı. Yangın esnasında yaşanan gerginliklere polis müdahale etti. Hal çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, vatandaşlar yangından uzak tutuldu.
İTFAİYE SÖNDÜREMEYİNCE YANGIN HELİKOPTERİ İSTENDİ
İtfaiyenin uzun süren çabalarına rağmen yangın kontrol altına alınamayınca Çevre ve Orman Bakanlığından yangın söndürme helikopterleri istendi. Mersin ve Antalya’dan gelen 2 yangın söndürme helikopteri saat 15.00 sıralarında Konya’ya gelerek çalışmalara destek verdi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile Selçuklu ilçe Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da yangın söndürme çalışmalarını yerinde takip etti. Öte yandan, yangın söndürme çalışmalarını koordine etmek için olay yerine gelen Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici'ye sebze halinin esnafının sürekli olarak yanında yer alırken çalışmaları da kontrol etti. Yangının daha da büyümesinin önlenmesi için sebze hali içindeki dükkanların çevresindeki kasalar iş makineleriyle kaldırıldı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Sebze Hali'nde çıkan yangının, merkez Selçuklu ilçesindeki Adnan Menderes Sebze ve Meyve Hali'nde boş kasaların bulunduğu bir depoda çıktığını ve kısa sürede 4–5 dükkana sıçradığını söyledi. Akyürek, Konya'daki tüm itfaiye ekiplerinin yangın söndürme çalışmalarına katıldığını ifade etti.   Akyürek, yangın söndürme çalışmaları için Antalya ve Mersin'den destek ekip istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Başbakanımızın talimatı, Çevre ve Orman Bakanımızın koordinasyonuyla Mersin ve Antalya'dan 2 adet yangın söndürme helikopteri. Yangının çıkış nedeniyle ilgili birkaç gün sonra daha sağlıklı konuşabiliriz. Sabotaj varsa bunun değerlendirmesi yapılacak. İş yeri sahiplerine geçmiş olsun.''
Uzun süre devam eden yangının daha da büyümesinin önlenmesi için Sebze Hali içindeki bazı dükkanlar iş makineleri tarafından yıkıldı. Yangınla ilgili bir şüphelinin de gözaltına alındığı öğrenildi.
‘TESELLİMİZ CAN KAYBININ OLMAMASI’
Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (KONMESKOM) Başkanı Halil İbrahim Gürbüz, sabah saatlerinde 5 bölgede başlayan yangını kendi imkânlarıyla söndürmeye çalıştıklarını ifade etti. Hal çalışanlarının kendisine haber eder etmez anında ola yerine geldiğini söyleyen Gürbüz, “Küçük çaplı olanları söndürmek için esnafla birlikte çalıştık. Halin arka kısmında büyüyen yangını itfaiye ekipleri söndürmeye çalıştı. Sebze ve meyve kasaları çam ve plastikten olduğu için itfaiye yangını söndürmekte güçlük çekti. Halde 80 dükkan bulunuyor bunlardan 60'ı şuana kadar yangında hasar aldı. Maddi kaybımız çok büyük, can en büyük tesellimiz ise can kaybının meydana gelmemesidir” dedi.
KONYA HALKI YANGIN BÖLGESİNE AKIN ETTİ
Yangının kısa sürede büyümesi üzerine çevrede geniş güvenlik önlemi alan polis her hangi bir olumsuzluğa karşı hazır bekletilirken, Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri ise itfaiye ekiplerinin gelip gideceği güzergahı sürekli olarak boş tuttu. Vali Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Merkez İlçe Belediye Başkanları Emniyet Müdürü Hüseyin Namal yangın kontrol çalışmalarını sürekli olarak yakından takip ederken, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürke’e zaman zaman tepki gösteren esnaflar polisin müdahalesi ile olay yerinden uzaklaştırıldı.
RECAİ KUTAN ESNAFLAR İLE GÖRÜŞTÜ
Yangının duyulmasının ardından iş yeri sahiplerinin yakınları hal içerisine akın ederek iş yerlerini söndürmeye çalışan ekiplere yardımcı olurken, çevrede bulunan vatandaşlarda yangının bir an evvel söndürülmesi için seferber oldu. Bu arada bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Konya’ya gelen Saadet Partisi GİK Üyesi ve eski Genel Başkanı Recai Kutan yangın bölgesine gelerek esnaflar ile bir süre görüştü. Kutan, ‘Yangından büyük üzüntü duydum. Ancak can kaybının olmaması sevindirici bir yanı. Ben iş yeri yanan esnaflara geçmiş olsun derken zararların ise en kısa zamanda karşılanması için yetkililerin gereken adımı atmalarını arzu ediyorum” dedi.
2001 YILINDA DA HAL’DE YANGIN ÇIKMIŞTI
Öte yandan 1 Haziran 2001 tarihinde de Adnan Menderes Sebze ve Meyve Hali’nde yangın çıkmış, çok sayıda işyeri yangında kül olmuştu. Yanan işyerleri daha sonra yeniden yapılmıştı.

Hal yangınında notlar

* İlk kez 2001 yılında meydana gelen ve onlarca iş yerinin kül olduğu Adnan Menderes Sebze Hali’nde dün meydana gelen ikinci yangın, bir kez daha milyarlarca zarara neden olurken, iş yeri sahipleri ilkinden daha büyük boyutta olan yangın da yüreklerinin bir kez daha yandığını söyledi.

* Dün saat 11.30 sıralarında Adnan menderes Hali’nde meydana gelen yangının aynı anda 5’e yakın iş yerinde başladığı iddiaları yangının kasten çıkarıldığı ihtimalini kuvvetlendiriyordu. Ancak bunun için bir şey söylemek için erken

* Yangının ilk olarak tek bir iş yerinde meydana geldiği ihbarını alan itfaiye kısa sürede olay yerine geldi. Ancak iş yerlerinde bir anda yükselen alevler gelen ilk ekibi çaresiz bırakınca devreye diğer itfaiye ekipleri girdi.

* Hal içerisinde bir anda yükselen alevler çevrede paniğe neden olurken vatandaşların yangın bölgesinden uzaklaşmak yerine merakları yüzünden halin içerisine kadar girmek istemeleri görevlileri zor durumda bıraktı.

* Pazar olması nedeni ile yangını evlerinde öğrenen iş yeri sahipleri hale geldiklerinde karşılaştıkları manzara karşısında ne yapacaklarını şaşırırken iş yerlerini kurtarmak için çırpınmaları herkesi üzdü.

* İlk olarak olay yerine gelen itfaiye ekiplerine takviye olarak gelen diğer ekiplerin de yetersiz kalmaları ve yangının her geçen dakika büyümesi başta İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici ve İtfaiye Müdürü Mahmut Tiftikçi olmak üzere tüm personeli alarma geçirdi.

* Yangının önemi nedeni ile tüm personelini bölgeye sevk eden İşbitirici ve Tiftikçi’nin kendilerinin de büyük bir çaba göstermeleri diğer personele de moral olduğu gözlerden kaçmadı.

* İlk olarak bir işyeri zannedilen daha sonra ise 5’e yakın iş yerinde aynı anda başlayan ve iş yerlerinde plastik ile tahta kasaların bulunması ile yükselen alevler karşısında Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesinin yetersiz kalması ile devreye diğer birimlerin itfaiye ekipleri girdi.

* Garnizon komutanlığı, Hava Üs komutanlığı, Havaalanı İşletmesi DHMİ, Beyşehir Orman İşletme Müdürlüğü. Merkez İlçe Belediyeler, Organize Sanayi Bölgesine bağlı tüm itfaiye ekiplerinin araçları ile müdahale ettiği yangını söndürme çalışmalarını son olarak Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı yangın söndürme helikopterlerini katılmaları olası bir afette tüm birimlerin nasıl bir dayanışma içerisinde olduğunun en güzel işareti olarak yorumlandı.

* Yangının duyulmasının ardından bir süre sonra olay yerine gelen Vali Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Emniyet Müdürü Hüseyin Namal ve Merkez İlçe Belediye Başkanları, zaman zaman tepki gösteren esnafları yatıştırmakta zorlandı.
 
* İş yeri yanan esnaflar yangının bir türlü kontrol altına alınmaması karşısında itfaiye ekiplerini yönlendirmek istemeleri çalışmaların zaman zaman zorlanmasına neden olması da gözlerden kaçmadı.


* Büyükşehir belediyesi İtfaiye ekiplerinin yangına gerçekten büyük bir çaba içerisinde müdahale etmeleri dikkatlerden kaçmadı. Ancak çalışmalara sonradan katılan Hava Üs komutanlığı, Garnizon Komutanlığı ve DHMİ nin özellikle uçak yangınlarında kullandığı araçları görünce Büyükşehir Belediyesinin itfaiye araçlarına takviye yapması ihtiyacı olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.    

* ‘Mal canın yongası’ Bu ifade yangın sırasında bir iş yeri sahibinin nasıl çırpındığını anlatıyordu. İş yeri yanan vatandaş ilk olarak kendisini hortumla ıslattı daha sonra alevlerin arasına dalarak eşyalarını kurtaramaya çalışması dikkat çekici idi.

*  Yangın sonrası itfaiye ekiplerinin oldukça yorgun düşmeleri ve kendilerine ikram edilen ayranı içerken üzüntülü gözlerle yangın enkazına bakmaları yaptıkları görevin ne kadar zor ve manidar olduğunu gösterir gibi idi.

* Yangının tamamen kontrol altına alınmasının ortaya çıkan görüntü yangının ne kadar büyük olduğunu ve iş yeri sahiplerinin zararlarının boyutunu ortaya çıkarmaya yetiyordu
YORUMLAR
yangın
istanbul
bu yangın dahaönce 2 sefer yaşandıve tedbir alınmadıve itfaiye ye uzaklıgı ne kadaryakın oldugunu bilselser herkes şaşar 1.ihmal 2.zamanında müdahale yapılmadı 3.neden hep pazar günleri oldu
78.165.191.177
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA