• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kitapçıların yüzü gülüyor
30 Ekim 2009 Cuma 17:15

Kitapçıların yüzü gülüyor

Okulların açılmasından itibaren kitapçılar işlerden memnun. Yaz boyunca durgun bir dönem geçiren kitapçı esnafı..
Okulların açılmasından itibaren kitapçılar işlerden memnun. Yaz boyunca durgun bir dönem geçiren kitapçı esnafı, Eylül ayından itibaren en büyük müşteri potansiyelini oluşturan üniversite öğrencilerinin gelmesi, ilk ve orta dereceli okulların açılmasıyla işlerinde hareketlilik başladı. Yaz döneminde satışları yüzde 70 azalan kitapçı esnafı, eğitim ve öğretimin başlamasıyla işleri tekrar normale döndü. Rampalı Çarşı kitapçı esnafı Metin Şahin, yaz döneminde kitap satışlarında yüzde 70’e yakın düşüş yaşandığını ve ayakta durma noktasında sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, okul döneminin başlamasıyla rahat bir nefes aldıklarını kaydetti. Satışlarının potansiyelini genel olarak üniversite öğrencilerinin oluşturduğunu anlatan Metin Şahin, ilk ve orta öğretim öğrencilerin ise genelde roman türü okuma kitapları aldığını bildirdi. Şahin, “Üniversite öğrencileri ders kitapları ve hazırlık kitapları harici okumak amacıyla çok az kitap alıyor. Hocalar ısrar etmese üniversite öğrencilerinden ders kitabı harici okuyan öğrenci sayısı çok az. Okuyan öğrencilerde daha çok güncel kitap okuyor. Genelde ders kitabı harici okuyan öğrenciler ilköğretim ve lise öğrencileridir” dedi.
ÖĞRETİM ÜYELERİ KİTAP SATMAYI BIRAKSIN BİLİMLE UĞRAŞSIN
Kitapçıların en çok mağdur eden durum ise öğretim üyelerinin yazmış oldukları kitapları kendilerinin satması. Özellikle bazı öğretim üyelerinin her yıl öğrencilerden kitabın yeni baskısını istediğini de kaydeden Şahin, “Öğretim üyelerinin yazmış oldukları kitapları, yayıneviyle anlaşarak kendileri öğrencilere satması etik değildir. Öğretim üyesinin görevi bilimle uğraşmaktır. Ticaret yapmak değil. Her öğretim üyesi kendi kitabını kendisi satacaksa biz ne iş yapıyoruz. O zaman dükkânlarımızı kapatıp gidelim. Yetkililerin bu işe bir yasak getirmesi lazım” diye konuştu. Metin Şahin, öğrencilerin tamamına yakının ise ekonomik nedenler ve kitap fiyatlarının yüksek olmasından dolayı, korsan kitap aradığını aktararak, korsan kitaplardan kurtulmak için kitap fiyatlarının acilen düşürülmesi gerektiğine dikkat çekti. Okunan kitapların daha çok güncel eserler ve polisiye romanlar olduğunu belirten Şahin şunları kaydetti: “Okunan eserlerde ise Türk yazarlardan ziyade, yabancı yazarlar tercih ediliyor. Okuyucular yabancı yazarları daha kaliteli ve dilleri daha akıcı olduğu için tercih ediyorlar. Aynı zamanda çoğu okuyucu içeriğini merak ettiği için alıyor. Önemli bir etkende yabancı yazarların eserlerinin büyük bölümünün sinemaya uyarlanmış olması.”
Yayınevleri tarafından yolculuklara ve normal hayatta rahat okunması, taşıması kolay olması nedeniyle kitap boyutlarını küçültmesinin de satışları arttırdığına değinen Şahin, ancak değerli önemli kitapların boylarının küçültülmemesi gerektiğinin de altını çizdi.
 
merhabahaber
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA