• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kıbrıstan Konyaya Eşek
25 Ocak 2009 Pazar 16:18

Kıbrıs'tan Konya'ya Eşek

Konya'nın Hadim ilçesinde yük hayvanı tüccarlığı yapan İsmail Sadıç, sayılarının azalması nedeniyle eşek ve katır fiyatları arttığı için uzun süredir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki başıboş dolaşa
Konya'nın Hadim ilçesinde yük hayvanı tüccarlığı yapan İsmail Sadıç, sayılarının azalması nedeniyle eşek ve katır fiyatları arttığı için uzun süredir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki başıboş dolaşan eşekleri, Türkiye'ye getirmeye çalışıyor.

İsmail Sadıç, yaptığı açıklamada, dağlık bir yapıya sahip Hadim ilçesinde ve Akdeniz'in bazı yüksek kesimlerinde yıllardır yük hayvanı tüccarlığı yaptığını söyledi. Eşek ve katır neslinin son yıllarda azalması nedeniyle dağlık bölgelerde tarımsal faaliyetler yapan vatandaşların yük hayvanı temininde sıkıntı yaşamaya başladığını dile getiren Sadıç, ''Piyasada eşek ve katır bulunamıyor. Bu nedenle yük hayvanlarının fiyatları çok yükseldi'' dedi. Türkiye'de yük hayvanı sayısının azalmasının nedeninin eşek ve katır üretiminin yapılmaması olduğunu ve üretim için kimsenin de adım atmadığını ifade eden Sadıç, ''Hayvan yokluğundan eşeklerin fiyatı 3, katırların ise 4,5 bin TL'ye kadar çıktı. Bu soruna mutlaka bir çözüm bulunması gerekiyor'' diye konuştu.

Sorunun çözümünün çok kolay olduğunu dile getiren Sadıç, ''Piyasada yük hayvanının azalmasıyla ilgili sıkıntı 2000 yıllarında ortaya çıkmaya başladı. 2001 yılında yaptığım araştırmalar sonucu KKTC'nin Karpaz bölgesinde başıboş dolaşan binlerce eşek olduğu yolunda bilgiler aldım. Kıbrıs'a gittim, Karpaz'daki eşeklerin Türkiye'ye getirilmesi için KKTC makamları onay verdi ancak Türkiye'deki yetkililer buna izin vermedi. Bu eşeklerin Türkiye'ye getirilmesi için 8 yıldır verdiğim uğraşlardan bir sonuç elde edemedim. Bu konuda izin için başvurduğumuz tüm bakanlıklar, mevcut mevzuatın buna izin vermediğini gerekçe gösterdi. İzin verilse bu eşekleri bugün Türkiye'ye getiririm'' dedi.

Türkiye'de yük hayvanı sayısı azaldığını, özellikle eşek bulunamadığını anlatan Sadıç, ''Halen Karpaz'da 4 bin 500 civarında eşek başıboş dolaşırken Türkiye'de eşek sıkıntısı çekiyoruz. Buradan yetkililere, bu eşeklerin Türkiye'ye getirilmesi konusunda gerekli izni vermeleri için çağrıda bulunuyorum'' diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA