• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İlaç sisteminde devrim gibi değişiklik
24 Eylül 2014 Çarşamba 16:24

İlaç sisteminde devrim gibi değişiklik

Türkiye'de bulunamayan, üretilmeyen ya da ithalatında sorun yaşanan ilaçları yurtdışından getirmek için kargo, posta uğraşısı son bulacak.
İlacını yurtdışından getirmek zorunda kalan hastaların yarından itibaren Türkiye genelindeki 25 bin eczaneden birine başvurması yeterli olacak. Hastalar halen Türk Eczacıları Birliği'nin 2 merkezine başvuru yapabiliyor.
 
Türk Eczacıları Birliği (TEB), yurtdışından ilaç getirtmek zorunda kalan hastaların işlemlerini kolaylaştırmak üzere yeni bir uygulama başlatıyor. Halen sadece TEB'in Ankara ve İstanbul'daki iki merkezine yapılabilen ilaç başvuruları artık Türkiye genelindeki 25 bin eczaneden birine yapılabilecek. Böylece hastalar bu iki merkeze evrak göndermek için kargo, posta ücreti ödemek zorunda kalmayacakları gibi; reçete hatası, evrak eksikliği nedeniyle uzayan süreç de kısalmış olacak. Çünkü ilaç başvurusu yapılan eczane, hastanın reçetesini inceleyerek eksiklik ya da hata durumunda anında uyarıda bulunacak. Böylece hasta reçeteyi yazdırdığı sağlıkkurumundan uzaklaşmadan düzeltme imkanı bulacak ve yurtdışı ilaç başvurusu en doğru şekilde yapılacağından gecikmeler son bulacak.
 
"İLAÇ VE SAĞLIK TİCARİ BİR MAL DEĞİLDİR"
 
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan TEB yönetimi, yurtdışından ilaç getirme işleminin özel şirketlerce de yapılmasına izin verilmesi görüşüne karşı çıkarak, "Bu hizmetin tamamen kar amacı güden özel şirketler aracılığıyla da yapılmasına müsaade edilmesi halinde, hastalarımızın ve kamu maliyesinin ciddi zarar göreceğini belirtmek isteriz. Bulunamayan ilaçlar ile ilgili yapılması gereken, bu hizmeti olabildiğince çok özel firmaya vererek getirtmek değil, yetkililerin kontrolü ile, ruhsatı olmayan ilaçlara ruhsat verilmesidir. Unutulmamalıdır ki; ilaç ve sağlık ticari bir mal değildir. İlaç rekabet kavramı ile karşı karşıya geldiğinde, insan sağlığı hiçe sayılacak ve artık 'para' konuşacaktır" uyarısı yaptı. TEB'in kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olduğu vurgulanarak, "TEB, hastanın ve kamunun yararını bir arada sağlamaya devam edecek; hastalarımızın ilaca zamanında ulaşmasını ve kamu açısından bunun en az maliyetli şekilde yapılmasını sağlamayı sürdürecek" denildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA