• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hadimde bahçe fiyatları tavan yaptı
10 Ağustos 2009 Pazartesi 16:41

Hadim'de bahçe fiyatları tavan yaptı

Toroslar'ın zirvesindeki ilçede, kiraz bahçelerinin fiyatı büyük kentlerdeki arsa fiyatına yaklaştı.

Dünyada ''Türk kirazı'' olarak bilinen ''Ziraat0900'' cinsi kirazın üretim merkezi durumunda olan, Toroslar'ın zirvesindeki Hadim ilçesinde, kiraz bahçelerinin fiyatı büyük kentlerdeki arsa fiyatına yaklaştı.
 Hadim Sert Çekirdekli Meyve Yetiştiricileri Birliği 2. Başkanı Ziraat Mühendisi Abdurrahman Ayan,  Türkiye'nin adeta ''Avrupa'nın Meyve Bahçesi'' durumunda olduğunu, Türkiye'de meyveciliğin gelecek vadettiğini söyledi.
 Ayan, Konya'nın güneyindeki dağlarda kiraz yetiştirmek için çok sayıda Avrupalı iş adamının Türkiye'ye gelmeye başladığını, resmi kurumlarla olan görüşmelerinde bu yabancı yatırımcılara kendilerinin de eşlik ettiğini anlattı.
 Türkiye'nin, kırmızı renkli ''Ziraat0900'' cinsi kirazdan her yıl yaklaşık 50 bin ton ihraç ettiğini, bunun önemli bir kısmının Konya'nın Hadim ilçesinde üretildiğini vurgulayan Ayan, ''Kiraz ne kadar geç olgunlaşırsa o kadar yüksek değerde satılabiliyor. Toroslar'ın zirvesindeki Hadim de, uygun iklim ve toprak yapısının da etkisiyle Türk Kirazı'nın yetişmesi için ideal bir ortam sağlıyor'' dedi.
    

  Özellikle son 5 yılda Hadim'de, daha önce hiç kullanılmayan, köylünün adeta yüzüne bile bakmadığı dağlık sarp arazilerin hızla kiraz bahçeleri haline getirildiğini anlatan Ayan, şunları kaydetti:
     ''Dünyada ''Türk kirazı'' olarak bilinen, özellikle Avrupa ülkelerinin tercih ettiği ''Ziraat0900'' cinsi kirazın üretim merkezi durumunda olan, Toroslar'daki Hadim ilçesinde, kiraz bahçelerinin fiyatı büyük kentlerdeki arsa fiyatına yaklaştı.
  Hadim'de, Toroslar'ın 1600 rakımın üstündeki kiraz fidanı dikili bahçelerin bin metre karesi, 10 bin lira satılıyor. Konya kent merkezinde bin metre karelik bahçeyi de aynı fiyata alabilirsiniz. 5 yıl öncesine kadar Hadim'deki bin metre karelik alanı 500 liraya satmak isteyen satamıyordu, elinde kalıyordu. Burada üretilen kirazın kilogramı 4-5 liradan satılıyor. Böyle bir bahçeye sahip olan kişi, büyük paralar kazanıyor. Özellikle de daha sert ve uzun ömürlü olduğu için, 1600 rakamın üzerindeki, yani dağın zirvesindeki kiraz bahçeleri daha pahalıya satılıyor.''
    

Ayan, Hadim'de dağın zirvelerindeki taşlık kayalık bahçelerin Konya kent merkezinde aynı büyüklükte bir bahçeyle hemen hemen aynı fiyata satıldığını ancak, Hadim'deki bahçelerin en yakın büyük yerleşim biri olan Konya'ya130 kilometre uzaklıkta olduğunu ve ulaşılması zor bir coğrafyada bulunduğunu vurguladı.
 Kiraz gelirinin Hadim'e tersine göçü başlattığını vurgulayan Ayan, çok sayıda emeklinin bahçesinde kiraz yetiştirmek ve temiz havada, daha sağlıklı yaşamak için büyük kentlerden ilçeye dönmeye başladığını sözlerine ekledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA