• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Görme engelliler için Para-Ölçer
26 Şubat 2009 Perşembe 14:26

Görme engelliler için Para-Ölçer

1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle giren Türk Lirası banknot ve madeni paraların görme engelliler tarafından kolaylıkla tanınmasını sağlamak amacıyla üretilen Para-Ölçerin dağıtımına başlanmıştır.

“Para-Ölçer” sayesinde görme engelli vatandaşlarımız, hssem Türk Lirası banknotları hem de madeni paraları ölçerek kupür değerlerini kolaylıkla tespit edip birbirinden ayırt edebileceklerdir. Yenilenen tasarımları, değişen boyutları ve gelişmiş güvenlik özellikleri ile kullanılmaya başlanan yeni banknot ve madeni paraların toplumun her kesimi tarafından rahatlıkla, en iyi ve doğru şekilde kullanılması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede görme engellilerin alışverişlerinde Türk Lirası ve Kuruş kullanırken paraları kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak “Para-Ölçer”lerin üretilmesi yönündeki çalışmalar tamamlanarak dağıtıma başlanmıştır.

Para-Ölçerler belirlenen merkezlere ulaştırılmıştır

Görme engellilere yönelik çalışmalar yürüten Türkiye Körler Federasyonu, Türkiye Görme Engelliler Federasyonu, görme engelli çocukların eğitim gördüğü ilköğretim okulları ile rehabilitasyon merkezleri ve tüm Merkez Bankası şubelerine “Para-Ölçer”ler gönderilmiştir. Federasyon üyesi dernekler tarafından üyelerine teslim edilecek olan “Para-Ölçer”ler söz konusu derneklere üye olmayan vatandaşlarımız tarafından, Merkez Bankasının Türkiye genelindeki tüm şubelerinden de temin edilebilecektir.

Bu kanallar aracılığı ile “Para-Ölçer”e ulaşamayan görme engelli vatandaşların, Merkez Bankası’na veya tanıtım kampanyasını yöneten Bersay İletişim Danışmanlığı’na telefon, elektronik posta ve benzeri yollarla başvuruda bulunmaları halinde, Türkiye’nin neresinde olurlarsa olsunlar, “Para-Ölçer” adreslerine teslim edilecektir. Böylece tüm görme engellilerin “Para-Ölçer”e ulaşmaları sağlanmış olacaktır.

  • Türk Lirası banknotlarda görme engelliler için büyük kolaylıklar var

Görme engellilerin ihtiyaç ve beklentileri özellikle dikkate alınarak tasarlanan Türk Lirası banknotlarla görme engelli vatandaşlarımızın hayatı kolaylaşacaktır. Farklı boyutları, üzerlerinde yer alan holografik şerit folyo ve etkin kullanılan kabartma özellikleri ile yeni banknotlar temel ayırt edici özellikleri güçlendirilmiş olarak dolaşıma çıkarılmıştır.

Görme engelli vatandaşlarımız, “Para-Ölçer”ler olmadan da aşağıda belirtilen özelliklere dikkat ederek Türk Lirası banknotları rahatlıkla tanıyıp kullanabileceklerdir:

1. BOYUT FARKI: Farklı değerdeki banknotlar farklı boyutlarda basılmıştır. Türk Lirası banknotların ebadı, kupür değerinin büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Tüm banknotların uzun kenarında bir küçük kupüre göre 6 mm, kısa kenarında ise ikili grup olarak 4 mm fark oluşturulmuştur.  En küçük kupür olan 5 Türk Lirası banknotun uzunluğu 130 mm, her kupürde 6 mm artışla, 200 Türk Lirası’nın uzunluğu 160 mm’dir. 5 ve 10 Türk Lirası’nın kısa kenarları 64 mm, 20 ve 50 Türk Lirası’nın kısa kenarları 68 mm, 100 ve 200 Türk Lirası’nın kısa kenarları ise 72 mm’dir.

2. KABARTMA NOKTALARLA KUPÜR SIRASI: 6 kupürden oluşan banknotların ön yüzlerinin sol üst kenarında, kupür değerine göre küçükten büyüğe doğru, Braille alfabesiyle 1’den 6’ya kadar sayı ile kupür sırasını gösteren kabartma noktalar yer almaktadır.

3. HOLOGRAFİK ŞERİT FOLYO: Banknotların ön yüzünde, bugüne kadar ilk kez kullanılan ve el temasıyla da kolaylıkla hissedilebilen holografik şerit folyo yer almaktadır.

4. KABARTMA BASKI: Ayrıca, Yeni Türk Lirası banknotlarda olduğu gibi, tüm Türk Lirası banknotların ön yüzünde parmakla hissedilebilen kabartma baskı uygulamasına, artırılarak devam edilmiştir.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA