• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Genç kadından hayat fedakarlığı
09 Ekim 2009 Cuma 11:42

Genç kadından hayat fedakarlığı

Konya'da kalbindeki genişlemeden dolayı beyin ana damarlarında oluşan tıkanıklık sonucu tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 37
Konya'da kalbindeki genişlemeden dolayı beyin ana damarlarında oluşan tıkanıklık sonucu tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 37 yaşındaki kadının organları, "organlarımı bağışlayın" diye vasiyet ettiği ailesi tarafından bağışlandı. Genç kadının bağışlanan iki böbreği, pankreası, karaciğeri ve korneaları organ bekleyen hastalara nakledilmek üzere Konya ve Antalya'daki hastanelere gönderildi.
Edinilen bilgiye göre, 4 gün önce şuur kaybı ile Konya Numune Hastanesi'ne başvuran 3 çocuk annesi Nazmiye Bayer'in (37) kalbindeki genişlemeden dolayı beynindeki 2 ana damarının tıkandığı tespit edildi. Tedavi altına alınan ve yapılan tüm müdahaleye rağmen sağlık durumu kötüye giden Bayer'in dün saat 17.30 itibariyle beyin ölümü gerçekleşti. Bayer'in organları hastane doktorlarının yaptığı görüşme sonunda aile tarafından bağışlandı. Nazmiye Bayer'in hayattayken eşi ve çocuklarına, "Ben ölünce organlarımı
bağışlayın" dediği ve ailesinin bunun üzerine organ bağışına onay verdikleri öğrenildi. Nazmiye Bayer'in iki böbreği, pankreası, karaciğeri ve korneları, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu başkanlığında Konya Numune Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyonla alındı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonla alınan böbreklerden biri nakledilmek üzere Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, diğer böbrek ve pankreası Akdeniz
Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, karaciğeri yine Antalya'daki özel bir hastanenin organ nakil merkezine, kornealar ise Konya Numune Hastanesi kornea bankasına gönderildi.

"VASİYETİ YERİNE GETİRDİK"
Nazmiye Bayer'in eşi Memduh Bayer (45), oğlu Onur ve kardeşi Mevlüt Ay, sabah saatlerinde cenazeyi almak için hastane morguna geldi. Nazmiye Bayer'in ölmeden önce "Bana bir şey olursa organlarımı bağışlayın" dediği öğrenilen oğlu Onur Bayer'in oldukça üzgün olduğu gözlendi. Morg önünde bekleyen Mevlüt Ay, "Kardeşim vefat etmeden önce çocuklarına vasiyette bulunmuş, organlarının bağışlanmasını istemiş. Biz de bunu göz önüne alarak ailece oturduk karar verdik, doğru olduğunu düşünüyoruz. Başka hasta
olanlara da bir faydası olursa ne mutlu bize" dedi.
Organ nakline sıcak bakmayanların olduğuna da dikkat çeken Ay, "Biz sıcak bakıyoruz. Çünkü yarın üç gün sonra toprağın altında çürüyecek, gerçek bu. Hiç olmazsa başka bir hastaya faydası olur, başka birilerine can verir" diyerek organ nakline karar verdiklerini açıkladı.
Nazmiye Bayer'in cenazesinin doğum yeri olan Konya'nın İsmil ilçesinde toprağa verileceği belirtildi.

BU YIL 13 ORGAN NAKLİ YAPILDI
Bu arada Organ Nakli Koordinasyon Merkezi sistemince Sağlık Bakanlığı'nın kontrolü altında organların adaletli bir şekilde dağıtıldığını belirten Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, "Böbreklerden bir tanesini Selçuk Üniversitesi'ne götürüyoruz. Orada hazırlanan bir hastaya nakledeceğiz. Diğer böbreği ve pankreası Akdeniz Üniversitesi'ne, karaciğeri ise Antalya'daki özel bir hastaneye nakledilmek üzere gönderiyoruz" dedi.
Organ naklinin dağıtımı konusunda da bilgi veren Erikoğlu, "Halkımızın hakikaten hiç şüphe duymaması gerekiyor. Bu organlar tamamen adaletli bir şekilde Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünde dağıtılmakta, en uygun hastaya nakledilmekte. Bu nedenle halkımızın duyarlılığı için teşekkür ediyoruz. Geçen yıl Konya'da toplam 7 organ bağışı olmasına rağmen bu yıl, bu aya kadar toplam 13 tane organ bağışı gerçekleşti. Tüm Türkiye'de bu şekilde organ bağışına ilgi var. Halkımızın duyarlılığı oldukça arttı. Bu nedenle
Türk halkına teşekkür ediyoruz, ama üzülerek söylemek istiyorum ki organ bağışında Avrupa düzeyinde değiliz. Tabii amacımız Avrupa düzeyindeki organ nakli oranlarını elde etmek" şeklinde konuştu.
Konya Numune Hastanesi Yoğun Bakımlar Koordinatörü Uz. Dr. Ayhan Onur ise, hastanın kornealarının da alındığını ifade ederek, "Biz şimdiye kadar kornea nakli yapmıyorduk. Ama Konya Numune Hastanesi bünyesinde kornea bankası oluşturuldu. Bu korneaları biz Numune Hastanesi kornea bankasına devrettik. Organ, doku nakli konusunda çalışmalarımız var ve devam ediyor. Bunun ilk adımını da sanırım başlayacak olan kornea nakli olacaktır. Bunu da tüm Konya halkına duyurmak istiyorum" diye konuştu.

12 YILLIK HASRET SONA ERDİ
Konya Numune Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyonla Nazmiye Bayer'den alınan böbreklerden biri belirlenecek olan uyumlu hastaya nakledilmek üzere Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde gönderildi. Hastanede organ bekleyen hastalar arasında yapılan tetkikler sonucu Nazmiye Bayer'in böbreğinin, 12 yıldır diyalize bağlı olarak yaşamını sürdüren Ahmet Temizci'ye (43) uygun olduğu belirlendi. Uygun böbreğin bulunduğunu telefonla öğrenen Ahmet Temizci, haber üzerine saat 02.00'de eşi Raziye Temizci
(35) ve yakınlarıyla birlikte hastaneye geldi. Burada tekrar bir takım tetkiklerden geçen Temizci, "Haberi telefonla doktorumdan aldım. Kadavra olduğunu söyledi. Biz de hemen hastaneye geldik. Haberi alınca biraz duygulandım, heyecanlandım. Daha sonra hazırlıklara başladım ve hastaneye geldim" dedi.
Hastanede eşini yalnız bırakmayan Raziye Temizci de, "Organ verenlere teşekkür ediyoruz. Haberi alınca çok mutlu oldum, sevindik. Allah herkese nasip etsin, bütün hastalara acil şifalar versin. Bu konuda organ naklinin güzel bir şey olduğunu haber alınca daha çok anlıyor insan. Herkese temenni ediyorum, organlar çürümesin herkes organ bağışı yapsın" şeklinde konuştu.
Konya Numune Hastanesi'ndeki vericiden alınan organlardan bir tanesinin Ahmet Temizci'ye uyum sağladığını kaydeden Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, "Sağlık Bakanlığı'nın gönderdiği listede Ahmet bey birinci sıradaydı. Organ hastaya daha uyumlu olduğu için naklini gerçekleştiriyoruz" diyerek hastanın diğer hastalardan daha şanslı, daha mutlu olduğunu ifade etti. Ameliyat öncesi gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından Ahmet Temizci, yakınlarının verdiği moralle ameliyata alındı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA