• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Domates güvesine karşı büyük başarı
08 Ağustos 2019 Perşembe 13:25

Domates güvesine karşı büyük başarı

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve yürütülen, ''Doğal Denge ve İnsan Sağlığı için: Biyolojik Mücadele'' isimli proje kapsamında Akşehir’de tarla günü düzenlendi.

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve yürütülen, ''Doğal Denge ve İnsan Sağlığı için: Biyolojik Mücadele'' isimli proje kapsamında Akşehir’de tarla günü düzenlendi. Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Mehmet Tuğay; “Domates üretiminde 2009 yılından bu yana gündeme gelen ve her geçen gün sorun ve zarar düzeyi artan Domates Güvesi’ne karşı büyük başarı elde edildi.” dedi

Düzenlenen tarla gününe; Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Mehmet Tuğay, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Didin,  Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Ahmet Tetik, Akşehir İlçe Jandarma Komutanı Emre Çapan, Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Akşehir Ziraat Odası Başkanı Aziz Bingül, Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven,  Akşehir, Beyşehir, Karatay, Ilgın, Altınekin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden İlçe Müdürleri ve teknik personeller ile çiftçiler ve basın mensupları katıldı.

25 DEKAR SERADA ÇALIŞMALARA BAŞLANILDI

Proje hakkında bilgi veren İl Müdür Yardımcısı Mehmet Tuğay; 2018 yılında Erasmus+ projesi kapsamında İl Müdürlüğü Personellerinin Belçika'da kazandıkları mesleki deneyimle bu projenin temellerinin atıldığını söyledi. Tuğay; “KOP Bölge Kalınma İdaresi Başkanlığına yeni bir proje hazırlanarak projenin başarılı bulunması sonucunda Akşehir ve Beyşehir’de 25 dekar serada çalışmalara başlanıldı. Konya'da ilk defa çiftçi şartlarında seralarda zararlılarla mücadelede 'Biyolojik  Mücadele' uygulanarak özellikle domates üretiminde 2009 yılından bu yana gündeme gelen ve her geçen gün sorun ve zarar düzeyi artan Domates Güvesi’ne karşı büyük başarı elde edildi.” dedi.

“KONYA’DAKİ ÜRETİCİLERE ÖRNEK OLACAK”

Tuğay; “Bölgede konvansiyonel seracılık yapan domates üreten işletmelerde şu ana kadar birçok defa kimyasal ilaç uygulaması yapılmış olup aynı zamanda feromon tuzaklarda Domates Güvesi popülasyonu yoğun miktarda görüldü. Projedeki domates seralarında ise yaklaşık 1,5 aydır hasadın devam etmekte olduğu bu sürede Domates Güvesi zararı bulunmadı. Aynı zamanda popülasyonunda çok az miktarda olduğunu, söz konusu seralarda şu ana kadar herhangi bir kimyasal mücadele yapılmadan üretimin bu aşamalara getirildiğini gördük. Üretim sezonunun sonuna kadarda herhangi bir kimyasal mücadele yapmadan domates hasadının tamamlanması planlandı. Doğal dengeyi bozmadan, en az maliyet ve en az ekonomik zararla, gereksiz kimyasal ilaç uygulamaları yapmadan, insan sağlığı açısından ilaç kalıntısı riski olmadan, sağlıklı, sürdürülebilir tarımsal üretim gerçekleştirmek amacıyla uyguladığımız bu projeyle; ilimizdeki sebze üreticilerine örnek model olabilecek bir uygulamayı bugün burada göstermenin gururunu yaşıyoruz” dedi.  Protokol konuşmalarının ardından Proje koordinatörleri Fatih Köse ve Ülkü Günhan tarafından Biyolojik Mücadele ve Biyoteknik Mücadeleyi de kapsayan Örtü Altı Sera Yetiştiriciliğinde Entegre Mücadele Yöntemi çalışmaları ve faydalı böceklerin tanıtımı hakkında teknik bilgilendirmeler yapılarak, sera içerisinde incelemelerde bulunuldu.  •MEHMET NURİ KEKLİK

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA