• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çam ağaçlı yapılar korunuyor
05 Kasım 2009 Perşembe 13:00

Çam ağaçlı yapılar korunuyor

Konyanın Çamlık beldesinde, tarihi 150 yıl öncesine dayanan çam ağaçlarından yapılan
Konya’nın Derebucak ilçesine bağlı Çamlık beldesinde, tarihi 150 yıl öncesine dayanan çam ağaçlarından yapılan eski yapıların koruma altına alınması için çalışma başlatılacağı bildirildi.
Çamlık Belediye Başkanı Ali Özdemir, çam ormanlarının yoğun olarak bulunması nedeniyle “Dalayman” iken Çamlık adını alan belde merkezinde çam ağacından yapılan ve tarihi geçmişi 150 yıl öncesi ve sonrasına dayanan yaklaşık 150 eski yapı bulunduğunu söyledi. Bu yapıların birçoğunda günümüzde oturan bulunmadığını ancak tarihi miras olarak Çamlık beldesi ve yöre için çok önemli olduğunu belirten Özdemir, bunların koruma altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişim başlatacaklarını belirtti. Beldenin ormanlık alanlarının zengin olması nedeniyle uzun yıllar önce eski evlerin tamamının çam ağacından yapıldığını anlatan Özdemir, kışın sıcak, yaz mevsiminde ise serin olması nedeniyle bu evlerin uzun yıllar yöre halkına sıcak bir yuva imkanı sunduğunu dile getirdi.
Türkiye’de Çamlık beldesi dışında böyle bir ev modeli olan başka bir yer olmadığını ileri süren Başkan Özdemir, günümüze kadar gelen evlerin bazılarında oturan insanlar olmasına rağmen büyük çoğunluğunda ikamet olmadığını kaydetti.
Yıllardır bu eski evlerin koruma altına alınamadığını, ancak önümüzdeki süreçte beldenin Mardin ve Safranbolu’daki tarihi yapılar gibi koruma altına alınması konusunda bir çalışma başlatacaklarını kaydeden Özdemir, “Çamlık beldesinde bu evlerin yerini artık günümüzde daha modern yapılar almaya başladı. Ancak, bu evler bölgemize adeta nostalji yaşatıyor. Çamlık beldesinde 1925 yılında çıkan büyük yangın sonrasında yanmaktan kurtulan 7 eski ev kalmış. Diğer eski çam evler ise sonraki süreçte yapılmış. Bu zenginliklerimizin korunup ön plana çıkarılması için bundan sonra bu yönde çaba göstereceğiz” dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA