• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Belediye ile DSİ karşı karşıya geldi
22 Nisan 2009 Çarşamba 12:47

Belediye ile DSİ karşı karşıya geldi

İşte belediye ile DSİ'yi karşı karşıya getiren neden...
 Konya'nın Ilgın ilçesinde, hava yağışlı iken tarım arazilerine verilen su tartışma konusu oldu. Küresel ısınmayla birlikte baş gösteren kuraklık yüzünden bu yıl Atlantı Ovası'na kontrollü olarak verilen göl suyu, Ilgın Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral ile DSİ yetkililerini karşı karşıya getirdi. Regülâtör kapaklarının açılışına katılan Ilgın Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral, yapılan uygulamanın yanlış olduğunu söyledi. Oral, "Tarlada bulunan mahsulün şu anda suya ihtiyacı yok. Gereksiz yere niçin kapakları açtınız anlamış değilim." dedi. Çiftçiliği ve tarım sektörünü çok iyi bildiğini söyleyen Başkan Oral, "Hem diyoruz kontrollü olarak bu suyu vereceğiz, hem de hiç gerek olmadığı halde kapakları açacağız. Bu uygulama yanlıştır." diyerek DSİ yetkililerini eleştirdi.

Köyü Muhtarı İbrahim Taş ise seminerlerde ve çeşitli toplantılarda sık sık vahşi sulamanın yanlışlığı üzerinde durulduğunu hatırlattı. Taş, "Ilgın çiftçisi damlama veya yağmurlama sulama yaparken Atlantı Ovası'nda tarım yapan çiftçiler neden vahşi sulama yapıyor. Burada haksızlık var. Bu problemi Ilgın Kaymakamımız ve Kadınhanı Kaymakamımız buradayken çözmek gerekir." dedi.

Ilgın Gölü'nden tarlalarını damlama veya yağmurlama yöntemiyle sulayan çiftçiler ise haklarının yendiğini iddia ettiler. Atlantı Ovası'na verilen suyun yüzde 65, Ilgın ve çevresine verilen suyun yüzde 35 olduğunu söyleyen çiftçiler, "Fazla su bulduk diye vahşi sulama yapmaya gerek yok. Yağmurun çok yağdığı şu günlerde kapakların açılması gereksizdir. Küresel ısınma var deniliyor, fakat gölümüzün suyu heba oluyor. Hemen 45 kilometre uzağımızda olan Akşehir Gölü'nün yanlış uygulamalar sonucu nasıl bittiğine şahidiz. Ilgın Gölü'nün de bu şekilde bitirilmesine gönlümüz razı olmuyor." diye konuştular.

Ilgın DSİ Şefi İsmail Hakkı Tapu, kapakların 4. Bölge Müdürlüğü'nden alınan yetki ve izin ile açıldığını söyledi. Atlantı Ovası'nda 102 bin 300 dekar alanın sulandığını, Ilgın Ovası'nda ise 52 bin 140 dekar alanın sulandığını ifade eden Tapu, gölde bulunan suyun yüzde 65'ini Atlantı Ovası'na, yüzde 35'inin ise Ilgın Ovası'na verileceğini söyledi. Atlantı Ovası'nda tarım yapan çiftçilerin vahşi sulama yapmasını doğru bulmadığını söyleyen Tapu, "Damla sulama ile alakalı bu bölgenin 5 yıllık mastır planı içine alındı. İlerde çiftçilerin damla sulama veya yağmurlama yapmalarının mümkün olacağını söyledi.

(CİHAN) 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA