• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başbakan rest çekti!
04 Nisan 2009 Cumartesi 16:27

Başbakan rest çekti!

Türkiye rest çekti. NATO, adayı değiştirdi..
NATO zirvesi sırasında, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO genel sekreterliğine adaylığına Türkiye'den de onay almak için yapılan baskıların sonuç vermediği, yeni genel sekreter arayışlarının önümüzdeki gün ve haftalarda devam edeceği bildirildi.
 
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Ankara'nın, Danimarka Başbakanı Rasmussen'in NATO genel sekreterliği adaylığına karşı çıkmasının, Türkiye AB ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini ileri sürdü.
 
Genel sekreterliğe 2004 yılının ocak ayında atanan Hollanda'nın eski Dışişleri Bakanı Jaap de Hoop Scheffer, 31 Temmuz 2009'da koltuğunu devrederek Brüksel'den ayrılacak.
 
NATO genel sekreterliğine aday olarak ismi geçenler arasında Danimarka Başbakanı Rasmussen de bulunuyor.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son saatlerde yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin beklentilerini anlatarak, Rasmussen'in adaylığına karşı tavrını açıkça ortaya koydu.
 
AB ülkelerinin ve NATO müttefiklerinin, bu tavrı değiştirmek için yoğun çaba harcadıkları, baskı girişimlerinde bulundukları, NATO zirvesinde Türkiye'yi temsil eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bu konuyu ağırlıklı olarak konuştukları gözlemlendi.
 
AB Komisyonu üyesi Olli Rehn'in Finlandiya'da, bir televizyon kanalına ''apar topar'' verdiği demeçteki değerlendirmeleri de Ankara'ya yönelik baskı girişimleri çerçevesinde ele alınıyor.
 
Rehn, ''Türkiye, çok beğenilen Rasmussen'i desteklemeyerek hata yapıyor'' derken, ''ifade özgürlüğü'' ilkesinden söz etti ve Ankara'nın tavrının, Türkiye-AB ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini ileri sürdü.
 
Rehn, ''Bu durumda, AB üyesi ülkeler ve AB vatandaşları, ifade özgürlüğü gibi değerler konusunda Türkiye'nin uyum düzeyini sorgulayacaklar'' dedi.
 
Öte yandan, Alman Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Sekreteri Alexander Dobrindt, Türkiye'nin, Rasmussen'in NATO genel sekreterliğine seçilmesini engellemesi nedeniyle Türkiye'yle sürdürülen AB üyelik müzakerelerinin bir an önce sona erdirilmesini istedi.
 
Dobrindt, Bad Staffelstein kentinde parti yönetiminin yaptığı bir toplantıda, ''Kendi kendime Türkiye'ye her zaman anlayış mı göstermemiz gerektiğini soruyorum. Üyelik müzakerelerini hemen kesmek daha dürüstçe olacaktır. İslami propagandayı NATO'nun geleceğinin ve Avrupa değerler düzeninin üzerinde tutanların AB içinde yeri yoktur'' ifadesini kullandı.
 
NATO'nun yeni genel sekreterinin isminin, "tüm ittifak üyelerinin mutabakatıyla" belirlenmesi için 31 Temmuza kadar vakit bulunuyor.

 

 

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA