• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Balcılar rekolteden çok memnun
27 Eylül 2009 Pazar 11:03

Balcılar rekolteden çok memnun

Türkiye'deki çiçek balı arıcılarının konaklama yeri olan Konya'nın Çeltik ilçesinde bu yıl bal verimi yüzleri güldürüyor

Türkiye'deki çiçek balı arıcılarının konaklama yeri olan Konya'nın Çeltik ilçesinde bu yıl bal verimi yüzleri güldürüyor. Kara kovan çiçek balı kilogramı 40, petek balı ise 30 liradan satılıyor.
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, kuraklık nedeniyle son 4 yıldır ürün kaybı yaşayan Çeltik'teki arıcılar, kara kovan ve peteklerindeki balların hasadını yaptı, satışa başladı.
     Bu yıl bahar yağmurlarının yeterli olması nedeniyle rekolte, arıcıların yüzünü güldürüyor.
     Ege bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok yerinden gezgin arıcıların uğrak yeri olan Çeltik, toplu arı ölümleri görülmemesi ve lezzetli bal üretimine imkan veren çiçek popülasyonunun fazla olması nedeniyle bal üreticileri tarafından tercih ediliyor.
     Çeltik'te yaklaşık 15 yıldır arıcılık yapan Abdullah Bakırcı, 50 kovanının bulunduğunu, arıcılıkla aile bütçesine önemli miktarda katkı sağladığını söyledi.
     Geçen yıl kuraklık yüzünden Çeltikli üreticilerin yüzde 70 civarında verim kaybına uğradığını ifade eden Bakırcı, şunları kaydetti:
     ''Çeltik ve çevresine her yıl yüzlerce gezginci arıcı da gelir. Bu yıl verim yüksek. Yani vatandaşlarımıza sunduğumuz, şeker katkısız saf çiçek balı miktarı arttı. Suni peteğe arılarımızın yaptığı balı bu yıl kilogramı 30 liradan, daha çok ilgi gören ve tümüyle organik olan kara kovan balını ise 40 liradan satıyoruz. En yoğun ilgiyi, peteğini de arıların yaptığı kara kovan balı görüyor. Geçen yıla göre fiyatlarımızda önemli değişiklik yok. Ülke genelinde piyasada satılan balların pek çoğu 10-15 lira aralığından işlem görüyor. Çeltik bölgesindeki üreticiler olarak bizim fiyatımızın yüksek gibi görülmesi normal. Ancak katkısız balı yiyen bizim devamlı müşterimiz oluyor.''
     Bakırcı, Çeltik'te bu yıl yaklaşık 400 kovandan ortalama 5 ton saf doğal çiçek balı üretildiğini, bal üretiminin ilçe ekonomisine ciddi katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA