• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Argun Bu İddianemenin Altından Kalkabilecek mi?
20 Şubat 2009 Cuma 10:47

Argun Bu İddianemenin Altından Kalkabilecek mi?

Merkezi Konya'da bulunan Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik düzenlenen "Final" operasyonundaki sanıklara ilişkin iddianame tamamlandı.

 

Okyanus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nusret A. (51), Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman O. (51), Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Konya Şube Başkanı Arif A. (53), S.Ü. Meram Tıp Fakültesi Başmüdürü Dr. Mustafa M.' nin (55) de aralarında bulunduğu 45'sı tutuklu 189'i tutuksuz toplam 234 sanığın yargılandığı davanın iddianamesi Adana özel yetkilendirilmiş Ağır Ceza Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlandı.

756 sayfadan oluşan iddianamede sanıklar, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet verme, nitelikli yağma, ticari veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi ve belgeleri açıklama, edimin ifasına fesat karıştırma, özel belgede sahtecilik, soruşturmanın gizliliğini ihlal, örgüte üye olma ve bilerek yardım etmekle" suçlanıyor.

Önümüzdeki günlerde Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada söz konusu iddialarla hakim karşısına çıkacak olan tutuklu sanıklardan Okyanus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nusret A., iddianamede "silahlı suç örgütünün lideri ve yöneticisi" olarak tanımlanıyor.

A.'nın yardımcıları İ.Ü. ve tutuklu sanık İsa Ü. İle birlikte hareket ederek, ihale şartlarını ve fiyatlarını etkilemek için gizli anlaşma yaptıkları ileri sürülüyor. Nusret A.'nın ayrıca kendisi ve başkaları adına birden fazla teklif vererek, ihalelere fesat karıştırdığı öne sürülüyor.

Örgüt adına gerçekleştirilen eylemlere bizzat katıldığı belirtilen Nusret A.'ya şu suçlar isnad ediliyor: "Konya ve çevresinde güvenlik, temizlik, yemek, bilgisayar, ilaçlama, otomasyon, kalorifer, taşıma, yükleme, bahçe, tıbbi ilaç, nakliye, personel hizmeti alımı gibi ihalelere fesat karıştırmak suçları işlemiştir. İhalelerde saptanan kamu zararı bilirkişi raporuyla belirtilmiştir."

A.'nın ayrıca S.Ü. Meram Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Merkezi'nin, Meram Belediye Başkanlığı'nın çöp toplama ve nakli alım hizmeti, Afyon Devlet Hastanesi'nin yemek pişirme ihalelerin 'ediminin ifasına fesat karıştırdığı, rüşvet verdiği, sahte doktor raporları temin ettiği, vergi usul kanunu aykırı davrandığı iddia ediliyor.

Tutuklu sanıklardan S.Ü. Rektörü Prof. Dr. Süleyman O. hakkında "İhaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, soruşturmanın gizliliğini ihlal, çıkar sağlamak suretiyle görevi kötüye kullanma" iddiasıyla dava açıldı.

Süleyman O. için dosyada "suç örgütü içerisindeki davranışlarında ve ilişkilerinde süreklilik, değişkenlik unsurlarını bir arada taşıdığı" değerlendirmesine yapılıyor.

Rektör O.'nun "Nusret A. önderliğinde yapılanan suç örgütü ile organik bağ oluşturarak, örgüte üye olduğuna" işaret edilerek, şu iddilar yer veriliyor: "Suç örgütüne doğrudan yada dolaylı bağlı şirketlerin S.Ü'nün yemek, temizlik, bilgisayar, otomasyon, radyoloji görüntüleme alımı gibi ihalelere katılmıştır. Uzun zamandan beri bu ihalelerin tamamına yakın bir kısmı suç örgütünün denetimindeki firmalar tarafından alınmıştır. Şüpheli suç örgütü lideri ile yakın ilişkilerinin bulunarak, haksız çıkar elde etmiştir. Zanlı, suç örgütü adına üniversitedeki ya da bürokrasi kanalında tıkanan işleri takip etmiştir. Özellikle ihalelerde aktif rol oynayan Meram Tıp Fakültesi Başmüdürü tutuklu sanık Dr. Mustafa M.'ye talimat vererek, bu şahısları örgütün çıkarları doğrultusunda yönlendirmiştir. 26.04.2008 tarihinde örgüte yönelik başlatılan soruşturmada üniversitedeki hukuk profesörleri ile avukatları devreye sokarak, davanın seyrini Adana ve Konya illerinde takip etmiş; gizli soruşturma hakkındaki bilgi ve belgeleri örgüt liderine aktarmıştır."

Rektör O.'nun bazı ihalelere fesat karıştırarak, kurumu zarara uğrattığı kişilerden çıkar sağlayarak, görevi kötüye kullandığı belirtiliyor.

Örgüt yapılanmasını gösteren şemada yer alan tutuklu sanık ADD Şube Başkanı Arif A.'nın bürokratik işlere baktığı anlatılıyor.

İş sağlığı ve güvenliği danışmanlığı da yapan A., hakkındaki suçlamalar şu şekilde: "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, ticari veya müşteri sır niteliğindeki bilgi ve belgeleri açıklamak, çıkar sağlamak suretiyle görevi kötüye kullanmak."

Adığı talimatlar üzerine Konya'daki yerel bir gazetede suç örgütü liderini övücü yazılar yazdığı anlatılan Arif A.'nın Sosyal Güvenlik Kurumu'nda çalıştığı dönem örgütün kendisine telefon tahsis ettiği iddia ediliyor.

A.'nın emekli olduktan sonra da örgüte bağlı şirketlerden 2006'dan itibaren maaş aldığına dikkat çekilerek, şu iddialar gündeme getiriliyor: "Kamu görevini yürüttüğü esnada suç örgütünün çıkarları doğrultusunda faaliyet yürüterek, menfaat sağlamış, görevin gereklerine aykırı hareket ederek, kişilerin mağduriyetine neden olmuş. Konya ve civarında ihalelerde rakip firmaları engellemek amacıyla ticari sır niteliğindeki bilgilerini Sosyal Güvenlik Kurumu veri tabanında sorgulayarak, örgüt liderine aktarmış."

S.Ü. Meram Tıp Fakültesi Başmüdürü tutuklu sanık Dr. Mustafa M. ise "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırma, ticari veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi ve belgeleri açıklamak, soruşturmanın gizliliğini ihlal ve görevi kötüye kullanmak." suçlamasıyla mahkemeye çıkacak.

Suç örgütünün hiyeraşik yapıda adı geçen Dr. Mustafa M.'nin Nusret A. ile ihalelerde menfaat ilişkisine girdiği öne sürülüyor.

Çocuklarına, eşine yada yakınlarına şirketlerde 'gizli ortak' olduğu açıklanan Mustafa M. hakkında şu iddialar ileri sürülüyor: "Bu şirketlerin girdiği ihalelerde şüpheli kamu görevlisi olma sıfatını kullanmıştır. Suç örgütünün de desteğini alarak rekabeti etkilemiştir. Denetimindeki firmaları aynı ihaleye sokarak, ittifak oluşturmuştur. Paksil temizlik şirketinin Konya Medaş Müdürlüğü'nün ihalesine katılacak olduğunda Nusret A.'dan teminat mektubu konusunda yardım talebinde bulunmuş. A.'nın hesabının bulunduğu Turkland Banktaki Y. İsimli şahıs vasıtasıyla 50 milyarlık teminat mektubu konusunda yardımcı olmuş."

Dosyada, Mustafa M.'nin ihaleler sürecine dahil olduğu ve banka hesaplarındaki hareketlerinin takip edildiğine dikkat çekiliyor.

 

(CİHAN)

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA