• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Anızları yakmamak için saman yapıp havaya savurdu
14 Ekim 2009 Çarşamba 15:17

Anızları yakmamak için saman yapıp havaya savurdu

Konya'da İbrahim Yanık isimli bir çiftçi tarlasında hasat zamanından kalan anızları yakmak yerine makineyle saman yaparak havaya savurdu.
Konya'da İbrahim Yanık isimli bir çiftçi tarlasında hasat zamanından kalan anızları yakmak yerine makineyle saman yaparak havaya savurdu.

Geçen yıl buğday ve arpa gibi mahsullerin ekildiği tarlalarda nadas ve ekim zamanının gelmesiyle çiftçiler tarlaları sürmeye ve ekmeye başladı. Tarlalarda kalan bol miktarda ekin anızı ise tüm uyarılara rağmen genelde yakılarak ortadan kaldırılıyor. Konyalı İbrahim Yanık ise ateşin toprağa ve topraktaki canlılara verdiği zarardan dolayı, anızları yakmak yerine, saman yaparak havaya savurdu. Tarladaki bir başka traktör ise hemen arkasından tarlayı sürdü.

Çiftçi İbrahim Yanık, yetkililerin anız yangınları konusunda sürekli uyarılarda bulunduğunu, ama çiftçilerin yinede anızları yaktığını söyledi. Yanık, ''Biz anızları yakmamak için oldukça masraflı olan bir yolu tercih ettik, kullanmayacağımız saman için masraf ediyoruz ama topraktaki dengenin korunması daha önemli." dedi.

Konya Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, anız yangınlarının zararlarına dikkat çekti. Doster, yangınların topraktaki bazı faydalı bakterilerin, böceklerin, ağaçların, süne mücadelesinde kullanılan parazitoitlerin ve onların korunma alanlarının yok olmasına neden olduğunu belirtti.

Yağışların bol olmasından dolayı anız yangınlarının bu yıl arttığını belirten Konya Tarım İl Müdürü Doster, Konya Ovası'nda ekili alanların yaklaşık yüzde 90'ında anız yangını çıktığını ifade etti.

Yangınların çevredeki kuru otları ve çalıları da tutuşturduğunu buna bağlı olarak, tarlalardaki canlıların büyük çoğunluğunun zarar gördüğünü vurguladı.

Doster, ''Yangınlarda, fareler, yerin altına kaçarak yangınlardan kurtulmayı başardı. Ama yangından kaçamayan yılanların büyük bölümü telef oldu. Bunun sonucunda da doğal denge bozuldu. Şu anda Konya Ovası'nda fare popülasyonunda ciddi anlamda artış söz konusu. Bu farelerin önüne geçilemiyor.'' diye konuştu.

Fare popülasyonunun artmasıyla ekolojik dengenin de bozduğunu ifade eden Doster, bu farelerin önümüzdeki dönemde sıkıntıya yol açacağını dile getirdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA