• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ambulans helikopter 740 hayat kurtardı
28 Şubat 2015 Cumartesi 12:44

Ambulans helikopter 740 hayat kurtardı

Van ve bölge illerine hizmet veren ambulans helikopter, uygulamanın başlamasından itibaren 740 hayatın kurtulmasını sağladı.

Yaşam savaşı veren birçok hastanın umudu olan ambulans helikopter, geçtiğimiz yıl 95 kez hayat kurtarmak için havalandı.

Sağlık Müdür Yardımcısı Mehpare Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'da ambulans helikopterin 2009 yılında hizmete başladığını anımsattı.

Ambulansla o günden bu yana 740 vakanın taşındığını belirten Altay, 2015 yılının ilk iki ayında da 15 vaka alındığını ifade etti.

Türkiye'de 17 kentte konuşlandırılan helikopterlerden birinin Van'da olduğuna dikkati çeken Altay, şöyle konuştu:

"Özelikle köy ve mezralarımızdaki hastalarımıza çok kısa sürede ulaşabiliyoruz. Zemin ve hava şartları müsait olduğu sürece, hastaları çok kısa sürede merkeze ulaştırıyoruz. Bu helikopter, fiziki yapısı gereği her türlü zemine inemiyor. Ona uygun zeminin olması gerekiyor. Bu sorunu çözmek için helikopterin inebileceği en yakın yere inmesini sağlıyor ve daha sonra hastayı gideceği hastaneye ulaştırıyoruz."

Altay, geçmişte hasta seçimi konusunda da bazı sıkıntıların yaşandığını, basınçla alakalı sıkıntıları olan hastaları helikoptere alamadıklarını anımsatarak, bu komplikasyonun minimize edildiğini belirtti.

- "Hastalara çok kısa sürede ulaşıyoruz"

Helikopter ambulans olmadığı dönemlerde hastalara ulaşma süresinin çok uzadığını anlatan Altay, bunun sağlık kalitesi açısından sıkıntılara neden olduğunu ifade ederek, bu sıkıntının da artık ortadan kalktığını ifade etti.

Ambulans helikopterle taşınan tüm hastaların riskli hasta olduğunu belirten Altay, şunları kaydetti:

"Riskli hastalar için bunu saklıyoruz. Helikopter talebini, hastayı değerlendiren hekim istiyor. Hastanın durumunun aciliyetine göre, komuta merkezini arayan hasta yakınının helikopter talebi bulunmamakla birlikte hiçbir şekilde ek ücret ödememektedir. Sağlık Bakanlığımız tarafından birçok ilde kullanılan kara ambulansları olduğu gibi hava ambulansları da ücretsizdir. Bölgenin coğrafi yapısı gereği bazı hastalara daha önceleri çok zor çok şartlarda, uzun zamanda ve artık hastaya yardım edebileceğimiz süreyi aştıktan sonra ulaşabiliyorduk. Şimdi bu süreler çok kısaldı. Hastalarımıza ulaşmak çok kolaylaştı."

Daha önce Van'da yatak problemi yaşandığı için çok uzun yolculuk yapmak zorunda kaldıklarına vurgu yapan Altay, "Şu an yatak olmaması ve daha ileri tedavi ihtiyacı olduğunda hastayı yakındaki illerden başlamak üzere çok kısa sürede sevk ediyoruz. Helikopter ambulans Van için çok önemli ve güzel bir hizmet" diye konuştu.

Altay, bakanlığın yaptığı bir çalışmayla helikopter ambulansların gece de uçabilecek teknik donanıma getirileceğini belirterek, "Ambulans helikopter, Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi'nin yönlendirmesiyle Van dışında Muş, Bitlis, Hakkari, Ağrı'ya hizmet veriyor" ifadelerini kullandı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA