• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Akşehir Onur Günü coşkuyla kutlandı
24 Ağustos 2009 Pazartesi 16:28

Akşehir Onur Günü coşkuyla kutlandı

24 Ağustos 1922 tarihi anısına her yıl düzenlenen Akşehir Onur Günü etkinlikleri bu yıl da coşkuyla kutlandı.
Milli Mücadele döneminde Batı Cephesi Karargahı göreviyle çok önemli bir rol üstlenen Akşehir'de, taarruz hazırlıklarının sona ererek, karargahın taşındığı 24 Ağustos 1922 tarihi anısına her yıl düzenlenen “Akşehir Onur Günü” etkinlikleri bu yıl da coşkuyla kutlandı.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene Akşehir Kaymakam Vekili Ilgın Kaymakamı Cahit Işık, Akşehir Garnizon Komutanı Ordu Donatım Albay Osman Arıduru, Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, daire ve kurum amirleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı. Tören, protokol sırasına göre Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
24 Ağustos Akşehir Onur Günü kutlamaları kapsamında törende bir konuşma yapan Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, “İstiklal Savaşımızda Batı Cephesi Karargahı olma şerefine nail olan Akşehir'de, Onur Günü'müzün 87.yıldönümünü kutlamanın heyecanı ve gururunu yaşıyoruz“ dedi. Tarih boyunca çok önemli bir yerleşim merkezi olan Akşehir, Milli Mücadele döneminde de zafere giden yolda, jeopolitik konumu, ekonomik gücü, işgücü kaynağı ve demiryolu hattı üzerinde bulunması nedeniyle etkin bir misyonu üstlenmiştir diyen Baloğlu, “Akşehir, 9 ay 10 gün Batı Cephesi Karargahı'na ev sahipliği yaparak, bağımsızlık mücadelemizin kazanılmasında hayati bir rol oynamıştır. 1921 Kasım ayı ortalarında, Alagöz'den Akşehir'e taşınan Batı Cephesi Karargahı, 24 Ağustos 1922 tarihine kadar karargah görevini ifa etmiştir. Elbette, İstiklal Savaşı'nın 1922 yılı Eylül ayında zaferle sonuçlanarak milletimizin kaybetmekte olduğu istiklalini yeniden kazanmış olmasında, cephe karargahı olarak Akşehir'in seçilmesindeki isabetin yanında Akşehir halkının Mustafa Kemal'e ve silah arkadaşlarına dolayısıyla da Türk İstiklaline bütün varlığıyla inanmış olmalarının çok büyük etkisi bulunmaktadır. Ayrıca, Akşehirliler vatan savunmasında da kanları, canları ve mallarıyla seferber olmuşlar, askere her tür desteği sağlayarak cephe gerisinin kahramanları olarak tarihteki yerini almışlardır. Taarruza ilişkin yapılacak toplantıların da büyük bir gizlilik içinde gerçekleşmesi ve savaş hazırlıklarının düşmana fark ettirilmemesi için Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 28 Temmuz 1922'de Akşehir'de düzenlenen futbol müsabakası da amacına ulaşmıştır. Maç dolayısıyla Akşehir'e gelen üst düzey komutanlar, bu sayede Büyük Taarruz konusunda bilgilendirilmişler, onların fikir ve önerileri de alınarak hazırlıkların bir an önce tamamlanması istenmiştir. Akşehir Batı Cephesi Karargahı'nı 24 Ağustos 1922'de büyük bir coşku ve dualarla uğurlamış ve 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos 1992'de zaferle sonuçlanmıştır. Böylece vatan topraklarımız kurtarılmış, Türk Milleti hürriyet ve bağımsızlık içinde yaşama onuruna kavuşmuştur. Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da adlandırılan bu zaferle sadece düşman mağlup edilmemiş, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin de temelleri atılmıştır. İstiklalimizin kazanılmasında vatanın her karışını kanlarıyla sulayan ecdadımızla ne kadar övünsek azdır. İnanıyorum ki milletimiz, her aşaması eşsiz vatanseverlik ve kahramanlık destanlarıyla dolu olan Milli Mücadele sonucunda kazandığı bağımsızlığını, milli birlik ve beraberlik anlayışıyla her zaman koruyacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Onur Günümüzün 87.yıldönümünde, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, yurdu ve milleti uğruna canlarını feda eden aziz şehirlerimizi rahmet ve minnetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Baloğlu'nun konuşmasının ardından, Akşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde resmi geçit töreni yapıldı. Resmi geçit törenininden sonra protokol üyeleri Batı Cephesi Karargahı Müzesi'ni ziyaret etti. Buradaki ziyaret sırasında Müze Müdürü Ömer Faruk Türkan tarafından katılımcılara bilgi verildi. Müze ziyaretinin ardından Akşehir Kültür Merkezine geçen heyet, burada Doç. Dr. Mehmet Başbuğ'un 'İstiklal Savaşı' konulu resim sergisinin açılışını yaptı. Sergi açılışında Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, Doç Dr. Mehmet Başbuğ'a teşekkür etti. Ayrıca Akşehir Belediyesi tarafından hazırlanan bir plakette Akşehir Kaymakam Vekili Ilgın Kaymakamı Cahit ışık tarafından Başbuğ'a takdim edildi. Sergi ziyaretinden sonra Akşehir Kültür Merkezi'nde Alpay Batu tarafından katılımcılara kahramanlık türkülerinden oluşan bir müzik dinletisi sunuldu.
Etkinliklerin öğleden sonraki kısmında ise Akşehir Belediyesi Havacılık Kulübü tarafından Yamaçparaşütü ile Zafer uçuşu yapıldı. Ayrıca Akşehir Nasreddin Hoca Stadyumu'nda Akşehir Belediyesi Yaz Spor Okulları Futbol Karşılaşması, THK Konya Sivil Sportif Havacılık Kulübü, THK Gökçen Havacılık Akşehir Bayii tarafından model uçak gösterileri ve Onur Günü anısına Akşehir Garnizon Komutanlığı ve Akşehirli Veteranlar arasında futbol karşılaşması yapıldı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA