• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
A.B.Dde Konya Rüzgarı
22 Şubat 2009 Pazar 10:34

A.B.D'de Konya Rüzgarı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, 18 günde ABD'nin güneyindeki 8 ilde yoğun ilgi gören 9 sema programı düzenledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, 18 günde ABD'nin güneyindeki 8 ilde yoğun ilgi gören 9 sema programı düzenledi.
 
Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'den Kültür ve Turizm Bakanlığına gelen talep doğrultusunda topluluk üyesi 24 kişiden oluşan ekiple birlikte yaklaşık 20 gün önce ABD'ye gittiklerini söyledi.

Bu gezi programında, bugüne kadar ABD'de yapılan en kapsamlı sema programlarını gerçekleştirdiklerini dile getiren Belviranlı, düzenlenen programlarda ABD'lilerin semaya büyük ilgi gösterdiğini gördüklerini kaydetti. Sema programlarına ABD'nin güneyindeki Tampa kentinden başladıklarını ifade eden Belviranlı, ardından sırasıyla Orlando, Miami, Atlanta, Knoxville, Jacksonville, Athens ve Tallahassee kentlerinde 9 ayrı sema gösterisi yaptıklarını anlattı.

Belviranlı, 8 ilde düzenlenen programları 18 günde tamamladıklarını belirterek, gösteri yaptıkları en küçük salonun 800 kişilik, en büyük salonun ise 2 bin 200 kişilik olduğunu bildirdi.

Bütün salonlarda yüzde 100'e yakın doluluk oranına ulaştıklarını, gösterilen yoğun ilgiden çok memnun kaldıklarını anlatan Belviranlı, şöyle konuştu:

“Düzenlediğimiz programlar 2 bölümden oluştu. Birinci bölümde Türk Tasavvuf Müziği icrası, ikinci bölümde ise sema ayini gerçekleştirildi. Bizi izlemeye gelenlerin büyük bölümünü ABD'liler oluşturdu. ABD'li izleyiciler, özellikle Tasavvuf Müziği'nin manevi etki gösteren namelerinden ve semazenlerin yaptığı gösteriden çok etkilendiklerini söyledi. Yaptığımız programların sonunda izleyiciler salonu hemen terk etmedi, onlarla sema, Mevlevilik ve Mevlana hakkında yarım saat, 45 dakika süren söyleşiler yaptık. Organizasyonu düzenleyen firma her program sonunda izleyicilere yönelik mini bir anket çalışması yaptı. Bu anket sonuçlarından izleyicilerin büyük bölümünün gösteriden memnuniyetle ayrıldıklarını öğrenmemiz bizi çok mutlu etti. Ankette yer alan, 'Mevlana'nın müzesinin bulunduğu Konya'ya gitmek ister misiniz?' sorusuna pek çok kişi 'Evet, Konya'yı görmek istiyorum' yanıtını verdi.”

“BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE İLGİ GÖRDÜK”

 

Beklentilerinin çok üzerinde ilgi gösterilen sema programlarında ilginç durumlarla da karşılaştıklarını anlatan Belviranlı, “Sema programı izleyebilmek isteyen, ancak salonun dışında kalan bazı ABD'lilerin 'bilet ücreti olarak 100 dolar fazla vermeye razıyım içeri ben de gireyim' demeleri bizi çok etkiledi” dedi.

Gösterileri izleyenlerden pek çoğunun 2007'nin “Mevlana Yılı” olarak kutlandığından haberdar olduklarını dile getiren Belviranlı, şunları kaydetti:

“Semanın ABD'de bu kadar büyük ilgi görmesi, hayranlıkla izlenmesini, Mevlana'nın hoşgörüsü ve insan sevgisini içeren mesajlarına bağlıyoruz. Zaten Mevlana ile ilgili yazılan kitaplar ABD'de son yıllarda büyük ilgi görüyor, en fazla satılan kitaplar arasına giriyor. Mevlana'ya bu kadar yoğun ilginin bulunduğu ABD'de sema programlarını başarıyla gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Biz Konya Tasavvuf Müziği Topluluğu olarak, bünyesinde, usulüne uygun olarak sema yapan ekibi barındıran Türkiye'deki tek resmi topluluğuz. Yurt dışı programlarımız bundan sonra da Kültür ve Turizm Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda devam edecek. Bundan sonraki ilk programımızı, henüz kesinleşmese de Fas'a düzenlemeyi planlıyoruz.”

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA