• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
‘Otistik Çocukları topluma kazandıralım’
04 Kasım 2009 Çarşamba 11:29

‘Otistik Çocukları topluma kazandıralım’

Konya Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği 2. Aile Tanışma Ve İstişare Toplantısını Kule Site Sini Restoran'da gerçekleştirdi.

Konya Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği 2. Aile Tanışma Ve İstişare Toplantısını Kule Site Sini Restoran'da gerçekleştirdi. Toplantıda otistik çocukların sorunları ve Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği’nin faaliyetleri konuşuldu.

 

Konya Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği 2. Aile Tanışma Ve İstişare Toplantısı dernek üyeleri ve gönüllü ailelerin katılımıyla gerçekleşti. Programda konuşan dernek başkanı Öğr. Gör. Dr. Mustafa Yağcı, dernek hakkında bilgi verdi. Deneklerinin 25 Mart 2009 tarihinde kurulduğunu ve 7 Haziran'da il genel kurulunu yaparak dernek organlarını oluşturduklarını belirten Yağcı, derneğin faaliyetlerine başladığını bu doğrultuda 21 Haziran 2009'da ilkini düzenledikleri aile tanışma ve istişare programının ikincisini de gerçekleştirmekten mutlu olduklarını söyledi.

Dernek Başkanı Mustafa Yağcı, konuşmasında otizmin, doğuştan olan, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen nürobiyolojik bir bozukluk olduğunu belirterek, hastalığın başkalarıyla etkileşimde bulunmayı engellediğini belirtti. Kişinin kendi iç dünyasıyla baş başa kalmasına yol açan otizmin, genellikle 3 yaşından önce ortaya çıktığını ve bireylerin sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz etkilediğini kaydeden Yağcı şunları kaydetti: “Otizmli çocuklarda göz kontağı kurmama, konuşmanın gecikmesi ya da hiç olmaması, ellerini kanat gibi çırpma, parmak uçlarında yürüme, kendi çevresinde dönme,  çeşitli ilgi ve takıntılar oluşmaktadır.

Türkiye 'de 0-14 yaş arası otistik çocukların 2009 yılı itibariyle sayısının 125 bin olduğu tahmin edilmektedir. Bu rakama her yıl 5 bin yeni otistik çocuk eklenmektedir. Dünya'da ise genel olarak her 150 çocuktan birinin otizmli olduğu bildirilmektedir. Otizmi diğer engel gruplarından ayıran en önemli fark, erken tanı ve erken eğitimle otizmli çocukların sorunlarına ilişkin çok büyük kazanımların olması, sosyal yaşam içinde yalnız tüketici konumundan çıkıp üreten ve kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olabilmelerinin mümkün olmasıdır.”

 

Derneğin kuruluş amacının, otizmi tanımak ve tanıtmak amacıyla çalışmalar yapmak, otistik bireyler ve aileleri ile bire bir iletişim kurup erken tanı ve eğitim konularında aileleri yönlendirmek olduğunu kaydeden Yağcı “Derneğimizin amacı otistik bireylerin bağımsız olarak toplumsal yaşama katılmasının önündeki engelleri ortadan kaldırmak, sosyal güvencelerin sağlandığı, dışlanma ve ayrımcılığın ortadan kaldırıldığı bir hayatın gerçekleştirmesine katkıda bulunmaktır” dedi.

Yağcı otistik çocukların ve ailelerinin yaşadığı sorunları ifade ederken özellikle mevcut yasa ve yönetmeliklerin uygulanmasındaki sıkıntıların, ailelerin yasal hakları ile ilgili bilgi eksikliklerin, devletin engelli istihdamında otistik bireylerle ilgili özel bir düzenlemesinin olmamasının olduğunu söyledi. Yağcı bu noktada rutin işlerde oldukça başarılı olabilecek otistik çocukların evlerde oturduklarını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut yasa ve yönetmeliklerin uygulanmasında süreli bakım hizmeti verecek sistemin oluşturulamaması ve ailelerin gelecek endişesi, otistik çocuğu olan ailelerin eve kapanması, toplumsal bilgi yetersizliği, toplumda engelliye karşı hoşgörü eksikliği, teşhis ve tedavi aşamasında yaşanan zorluklar, otizmin toplum ve özellikle eğitimciler tarafından bilinmemesi ve eğitimi konusunda çalışmalar olmaması, okul öncesi eğitime kabul edilmemeleri, diğer engel gruplarıyla aynı sınıfa devam etmeleri hafif otizmli çocukların normal çocuklarla aynı sınıflarda eğitime devam etmelerinin engellenmesi, 15 yaşından büyük otizmli çocuklar için mesleğe yönelik kursların olmaması, otistik çocukların eğitimi konusunda üniversitelerdeki bilimsel çalışmaların yetersiz oluşu otistik çocukların ve ailelerinin yaşadığı sorunlar arasında sıralayabiliriz.”

 

 

 

 

YORUMLAR
bilgi edinme
emine kocabıyık
derneğinize nasıl ulasabilirimmm yardım edebileceğim bir şeyler warsa yapmak isterim bende
78.187.169.50
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA