Zümrütün 7. yılını hüzünle anıyoruz

Zümrütün 7. yılını hüzünle anıyoruz
İMO Konya Şubesi Başkanı Ali Çınar: '2 Şubat 2004 tarihinde şehrimizde gerçekleşen 92 kişinin ölümü 30 kişininde yaralanmasıyla sonuçlanan Zümrüt Apartmanı faciasının 7. yılında olayı hüzünle anıyoruz
İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar, 2 Şubat 2004 tarihinde şehrimizde meydana gelen, 92 kişinin ölümü 30 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan Zümrüt Apartmanı faciasının 7. yılında olayı hüzünle anıyor ve bu tür elim bir hadisenin bir daha yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz diyerek şu açıklamayı yaptı.
 
Zümrüt’ü Unutmadık
2 Şubat 2004 tarihi şehrimizde birçok noktada dönüm noktası olan, gelişen olayların neticelerini ağır atlattığımız elim ve acı verici hadiselerin yaşandığı, hatırlamak istemediğimiz bir tarih. Zümrüt apartmanı olayı, Konya’nın tarihinde kötü bir anı olarak maalesef kalmıştır. Bir bayram gününün akşamında hem Konya hem de ülke olarak böylesine acı bir haberle sarsıldık ve enkaz alanına intikal ettiğimizde gördüğümüz manzara bizi şaşırtmıştı. O anki durum, yaşadığımız hadise ve manzara gerçekten çok kötüydü. O manzarayı unutamadık, içimiz hala sızlıyor, yüreklerimiz hala yanıyor.

Taşıyıcı Sistem Binanın Omurgasıdır
Yapılardaki taşıyıcı sistem, insanın iskelet sistemi ve omurgası gibidir. Kullandığımız yapıların dekorasyon gibi kısımlarında birçok kez değişiklik yapabiliriz, ancak yapının taşıyıcı sistemi bir defa yapılır. Taşıyıcı sistemin tasarımından, uygulama aşamasına ve denetim mekanizmasına kadar her ayrı kısım, yapılaşma sürecinde emniyet açısından en önemli süreçtir.  Burada biz inşaat mühendisleri olarak, çok büyük sorumluluk ve misyon yüklenmekteyiz. Yapıların kullanım alanlarında yapılmak istenilen değişikliklerde, ilgili makamlardan izin alınmalı ve binanın statik proje müellifi ya da fenni mesulü olan inşaat mühendislerine mutlaka başvurulmalıdır.

Eğitime Önem Veriyoruz
Şehrimizin de deprem bölgesinde olduğunu unutmamalıyız. Depremin bir yaşam gerçeği olduğunu hatırlamalı ve depremlerle yaşamayı öğrenmeliyiz. Bu konu için İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi olarak; yapılarda sadece mühendislerin değil, tüm inşaat yapım sürecinde, işçi, kalfa, demirci, duvarcı, kalıpçı ustalarının, mutlaka eğitilmelerini ve sertifikalandırılmalarını amaçladık.
Vatandaşımızın bu konuda bilinçlenebilmesi için, ülkemizdeki tüm yetkililer, ellerini taşın altına koymalıdır. Kamuoyu bilinci artırılmalı, kamu ve devlet kuruluşları bu konuda halkı bilinçlendirmek için yeterli seviyede girişimlerde bulunmalıdır. Denetleme mekanizmalarını devlet ve kamu kuruluşları eliyle daha da verimli hale getirebilmenin yolları bulunmalıdır.

Tekrar Yaşamak İstemiyoruz
Ülkemizde ve şehrimizde artık bu gibi elim ve üzücü olayları tekrar yaşamaması için tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Binalarında gördükleri sıkıntıları hemen ilgili ve yetkili kurumlara bildirmeleri önerilerinde bulunuyorum. Daha sağlıklı binalarda yaşamak ve böyle acılarcı tekrar yaşamamak temennisiyle, saygılarımı sunarım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.