Yerli üretim milli bir meseledir

Yerli üretim milli bir meseledir
Türkiyede başta Ankarada yarım kalan metro, tramvay hatları olmak üzere, metro, tramvay gibi tüm raylı sistem yatırımlarının yüzde 51e varan oranlarda yerli olma şartının koyulması Konya sanayisini

Türkiye’de başta Ankara’da yarım kalan metro, tramvay hatları olmak üzere, metro, tramvay gibi tüm raylı sistem yatırımlarının yüzde 51’e varan oranlarda yerli olma şartının koyulması Konya sanayisini harekete geçirdi. Konya Sanayi Odası ve RAYDER öncülüğünde düzenlenen seminerde, yerli raylı sistem üretiminin yerli otomobil üretimi kadar önemli olduğu, Türk sanayisinin yerli raylı sistemler üretecek bilgi ve güce sahip olduğu belirtilirken, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Şahin “Sanayicilerimiz demiryoluna MADE IN TURKEY damgasını vuracak güçtedir” dedi.

Konya Sanayi Odası (KSO) ve Raylı Ulaşım Sistemleri Derneği (RAYDER) işbirliğinde, KSO’da ‘Raylı Sistemlerde Yerli Üretimin Geleceği’ semineri düzenlendi. Seminere Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Şahin ile Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Ali Acar, İbrahim Bozkurt Çağlayan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Atilla Üner, RAYDER Genel Sekreteri Ahmet Gök, OSTİM Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan katıldı. 

“15 yıl içerisinde 5.500 adet metro-tramvay aracına ihtiyacımız var”
Seminerin açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Şahin, Türkiye’nin önümüzdeki 15 yıl içerisinde 5.500 adet metro-tramvay aracına ihtiyacı olduğunu, 2023 yılına kadar metro ve tramvay ağı ihtiyacının 20 milyar dolar civarında bir potansiyel pazar oluşturacağını belirterek, “Bu gelişmeler ve alınan yüzde 51 yerli olma kararı Konyalı sanayicilerimiz için, Türk sanayisi için bir fırsattır. Yerli firmalarımız, raylı sistem sanayi ile yeni ve karlı bir iş alanı bulacaklardır. Ayrıca ithalat sorunu olan ve cari açık veren Türkiye için yerli üretim ciddi bir tedbir olacaktır” şeklinde konuştu.

Konya’da raylı sistemler sektörüne hizmet verecek otomotiv, döküm, makine,  metal gibi pek çok sektörde güçlü firmalar olduğunu aktaran Şahin, “Bu ülkenin çalışkan ve fedakar sanayicileri demiryoluna MADE IN TURKEY damgasını vuracak güçtedir. Biz Konya Sanayi Odası olarak üzerimize düşeni yapmaya her zaman olduğu gibi, bugün de hazırız” dedi.

“Yerli üretim milli bir meseledir”
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Ulaştırma Komite Başkanı Atilla Üner ise, raylı sistemlerde yerli üretimin milli bir mesele olduğunu, böylesi önemli bir meselede firmaların birbirleriyle rekabet etmeden birlikte hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. ‘Biz birlikte güçlüyüz’ diyen Üner, Türk sanayisinin kendi metrosunu, tramvayını ve tüm raylı sistemlerini üretecek bilgi, beceri ve güce sahip olduğu anlattı. Konuşmasında yerli otomobil konusuna da değinen Üner, 1 adet vagonun 150 binek otomobilin parasına eşit olduğunu, dolayısıyla yerli vagon üretiminin yerli otomobil kadar önemli olduğunu bildirdi. 

RAYDER Genel Sekreteri Ahmet Gök, raylı sistemlerin üretilmesinde koyulan yüzde 51 yerli olma şartının ciddi bir oran olduğunu ifade ederek, ‘Gönlümüz bu oranın zaman içerisinde yüzde 100 olmasıdır’ dedi. Raylı sistemlerde yerli üretiminin milli bir mesele olduğuna dikkatleri çeken Gök,  şunları söyledi. “Bu 500 milyon Euro’luk bir iş. Bu iş milli bir dava olarak kabul edilmeli. Koreli bir firma gelip, bizim raylı sistem araçlarımızı üretmemeli. Yabancı firmalar yüzde 51 yerli olma şartının kaldırılması için ciddi uğraşlar veriyorlar. Bizim sanayimiz, Konya sanayisi iyi bir altyapıya sahip. Bunu yapabilir. Yerli tramvay ve metro üretiminde dünya markası çıkarmak bizim için bir hayal değil, gerçektir.”

Gök, raylı sistemlerde dünyada ciddi yatırımlar yapıldığını, AB’nin 2030 yılına kadar 360 milyar Euro, Çin’in 10 yıl içinde 730 milyar dolar raylı sistem yatırımı yapacağını, Türkiye’nin bu konuda son yıllarda ciddi yatırımlar yaptığını anımsatarak, “Türkiye 2023 yılında demiryollarında yük taşıma oranını yüzde 15 olarak belirledi. Bu orana ulaşmak için Türkiye’ye 60 bin tane daha yük vagonu gerekiyor” diye konuştu. 

“Offset Kanunu çıkarılmalı”
OSTİM Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan ise, konuşmasında bir sanayi hareketinin çabuk gelişemeyeceğine dikkat çekerek, “Bugün bir tohum ekersek, gerisi gelir. Bu treni kaçırmamalıyız” sözleriyle raylı sistemlerde yerli üretimin çok önemli olduğuna işaret etti. Çelikdoğan, Türkiye’nin yabancı firmalardan mal alırken belirli orandaki kısmını iç piyasada üretme olarak bilinen ‘offset’ konusunda düzenlemeye ihtiyacı olduğunu, offset uygulamaları ile Türkiye’de ekonominin daha da canlanacağını, cari açığın ve işsizliğin düşeceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.