Yeni Mahalle işsiz

Yeni Mahalle işsiz
Sürekli olumsuzluklarla gündeme gelen Yeni Mahalleli işsizlik ve ayrımcılıktan yakınıyor. 2 bine yakın nüfusu olan mahallede sürekli çalışan sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor
Burası ‘dünya şehri Konya’da Mevlana Kültür Merkezi’nin hemen yanı başı Yeni Mahalle.
ŞEHRİN MERKEZİNDE BİR HARABE: YENİ MAHALLE
Yeni Mahalle, şehir merkezinde etrafı çok katlı binalarla çevrilmiş bir harabe görünümüyle dikkat çekiyor. Tek katlı, camları kırık, sıvaları dökülmüş bakımsız kerpiç evler, önünde yalın ayak koşturan çocuklar, kapı önlerinde oturan işsiz aileler mahalleye gelenlerin karşılaştığı genel görüntü. Kamuoyundaki imajı sonucunda oluşan önyargılar nedeniyle ister istemez biraz mesafeli olarak yaklaşılan bu mahalle, insanın içini burkan onlarca öyküyü barındırıyor.
İŞSİZLİK VE AYRIMCILIKTAN YAKINIYORLAR
Mahallede ilk olarak muhtar Ali Hakikat ile konuşuyoruz. Sürekli işsizlikten yakınıyor; nüfus cüzdanında Yeni Mahalle yazanların hem kamu hem de özel sektörde çalıştırılmadığının altını çizerek, kendilerine ayrımcılık yapıldığını söylüyor. Sebebini de mahallenin kötü imajına bağlıyor. Ve bu duruma açıklık getirmek durumunda kalıyor. 2 bine yakın nüfusu olan Yeni Mahalle’de zaman zaman yaşanan olumsuz görüntülerin herkese mal edilmesinden yakınıyor.
İŞSİZ KALANLAR HER TÜRLÜ OLUMSUZLUĞA AÇIK KALIR
Muhtarla konuşurken yaşlı amcalar ve genç çocuklar geliyor, sohbetimize ortak oluyorlar. Onlar da işsizlikten yakınıyor, işsizlikten öte ayrımcılıktan. Yeni Mahalleli olmaktan dolayı işe alınmamalarından, toplumda hor görülmelerinden, bütün kapıların kapalı olmasından. Ve sonuca getiriyorlar; işsiz, parasız kalan kişinin karnını doyurmak için ister istemez olumsuzluklara açık kalabileceğine işaret ediyorlar.
2 BİN NÜFUSLU MAHALLEDE 8 KİŞİ SÜREKLİ İŞTE ÇALIŞIYOR
Muhtar devam ediyor, masasının üstünde duran nüfus cüzdanı fotokopilerini gösteriyor, adlarını tek tek okuduğu gençlerin iş bulunur umuduyla kendisine sürekli olarak ‘abi bana bir iş’ sözlerini aktarıyor. Mahallede sadece 8 kişinin sürekli bir işte çalıştığı acı gerçeğini paylaşıyor ve ekliyor: “Bu gençlere asgari ücretli de olsa bir iş olanağı sağlansın. En azından bir işle meşgul olsunlar. Akşam işinden gelip ailesiyle birlikte yemeğini yesin, rahat bir uyku uyusun. Sabahlara kadar ‘yarın ne yapacağım’ diye kara kara düşünmesinler. Bu insanların tek isteği bir iş olanağı. İş verilsin, bu bölgede hiçbir olumsuzluk da meydana gelmez.”
ETRAFI BİNALARLA DOLU, BURADA ÇİVİ BİLE ÇAKTIRILMIYOR
Muhtar, mahallenin sınırlarını gösteriyor bize; çok katlı yeni binalar kale surları gibi dizilmiş etrafa. Ortasında savaş sonrası görüntülere benzeyen bir tablo, virane olmuş evler, hepsi kerpiç ve yıkık dökük. Her yıl yapılan tamirat ayrı bir iz olarak çizilmiş mahallenin kaderine. Evler mahallelinin tapulu mülkü olmasına rağmen belediye tarafından bir çivi dahi çaktırılmıyor. Yapana da belediye tarafından müdahale ediliyor. Hiçbir alt yapı çalışmasını bölgeye getirmeyen belediye yıkma konusunda en üst düzey duyarlılığı gösteriyor. Mahalleli de bu durumdan yakınıyor. Muhtar, bu mahallenin yeşil alan olarak gösterildiğini, bu yüzden bina izni verilmediğini anlatıyor. Her tarafı binalarla dolu mahallenin böyle bir uygulamaya maruz bırakılmasını da ayrımcılık olarak değerlendiriyor.
ŞEHRİN İKİ YÜZÜ: BİR YANDA YOKSULLUK BİR YANDA İSRAF
Mahalleyi gezerken 59 yaşındaki Selahattin Keklikçi’yle karşılaşıyoruz. Yüzde 80 özürlü olan Selahattin amca kimsesi olmadığını söylüyor. Kaldığı harabeye götürüyor bizi, gösteriyor, içi burkuluyor insanın. Elinde olmadan düşüncelere dalıyor, şehrin iki yüzü geliyor insanın gözü önüne. Bir yanda açlık sefalet, diğer yanda her türlü israf. Kanıksadığımız bu gerçeği kabullenmek durumunda da kalıyoruz.
Evinin önünde pencerenin dibinde oturmuş düşünen Erol Nantu da herkes gibi işsizlikten yakınıyor. 4 yıl önce askerden gelen oğlunun hala işsiz olmasından bahsediyor. O da tekrarlıyor; “Yeni Mahalleli olduğumuz için bize iş verilmiyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum