Yaş meyve sebze ihracatında artış

Yaş meyve sebze ihracatında artış
Türkiye'nin geçen yılki yaş meyve sebze ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında artarak 2 milyar 339 milyon dolara yükseldi.
Türkiye'nin geçen yılki yaş meyve sebze ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında artarak 2 milyar 339 milyon dolara yükseldi.
     Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (TYMSİB) sektör Kurulu Başkanı Kemal kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ihracatta gözde sektörlerinden olan yaş meyve sebzede 2011 yılını artışla tamamladığını söyledi.
     TYMSİB verilerine göre, 2010'da 2 milyar 170 milyon dolar olan ihracatın, geçen yılın sonunda yüzde 7 artışla 2 milyar 339 milyon dolara ulaştığını belirten Kaçmaz, ''Yaş meyve sebze ve narenciye ürünlerinde geçen yıl, bir önceki yıla göre miktarda yüzde 11 oranında artış elde ederek 3 milyon 208 bin ton ihracat gerçekleştirdik'' dedi.
     Bu başarının sektördeki tüm paydaşların birlikte hareket etmesinden kaynaklandığını ifade eden Kaçmaz, şöyle devam etti:
     ''Geçen yıl yaşanan küresel ekonomik sorunların yanı sıra iklim koşullarına bağlı olarak özellikle yaz meyvelerindeki rekolte düşüklüğüne rağmen dünyanın 96 ülkesine yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdik. En çok ihracat yapılan ülkeler arasında Rusya Federasyonu, gönderilen bir milyon 129 bin ton ürüne karşılık 839 milyon dolarlık döviz girdisi ile ilk sırayı aldı. Bunu Irak, Almanya, Ukrayna ve Bulgaristan takip etti.
     Yaş meyve sebze ve narenciyede en çok ihracatı yapılan ürünler içinde 581 milyon dolar gelir elde edilen domates ilk sırayı alırken, bunu sırasıyla limon, portakal, üzüm ve kiraz izledi.''
     Gerçekleşen ihracatın yüzde 48'nin Akdeniz ihracatçı Birlikleri (AKİB), yüzde 20'sinin Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB), yüzde 18'inin ise Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri (DKİB) üzerinden gerçekleştiğine işaret eden Kaçmaz, ''Geçen yıl yaş meyve sebze ihracatçı birlikleri olarak uluslararası birçok fuara milli düzeyde katılım gerçekleştirdik. Değer yandan Narenciye Tanıtım Grubu'nun (NTG) mevcut pazarlardaki payımızı arttırmak için yaptığı çalışmalar önemli rol oynadı. Hedef ülkeler ile uzak ülkelere ihracatı geliştirme komitesinin yaptığı çalışmalar da yaş meyve sebze ihracatının artmasına katkı sağladı'' diye konuştu.
    
     -''İhracatı artırmaya yönelik çalışmalar sürecek''-
    
     Yaş meyve sebze ihracatçı birlikleri olarak 2023 yılı için ortaya koydukları 10 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmak için çalışmaları yoğun bir şekilde sürdüreceklerini vurgulayan Kaçmaz, şöyle konuştu:
     ''Coğrafi konumu, ekolojik şartları, dış pazarlara yakınlığı ile önem taşıyan, doğal ürünlerin yetiştirildiği ülkemizde, Türk üreticisi ve ihracatçısı olarak belirlenen hedefe ulaşmak için tüm gayretimizle çalışacağız. Bu kapsamda ilk etapta Türkiye'nin ilk defa 'partner' ülke olarak katılacağı Almanya'daki ''Meyve, Sebze Ticaret Fuarı'' (Fruit Logistica Fuarı) hazırlıkları sürüyor.
     Her yıl Berlin'de düzenlenen ve dünya'nın en önemli fuarlarından biri olarak kabul edilen Fruit Lojistica, bu yıl 8-10 Şubat arasında gerçekleştirilecek. AKİB'in 9'uncu kez organizatörlüğünü üstlendiği fuarda, Türkiye ulusal standında bin metrekarelik alanda 30'dan fazla şirketin ürünleri sergilenecek. Fuar tanıtımın yanı sıra firmalarımıza iş fırsatları yaratma, bağlantılar kurma, mevcut iş ilişkilerini artırma gibi imkanlar sunacak.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.