Yargıya güven geldi

Yargıya güven geldi
Yargıtay’ın yeni başkanı dün yapılan seçimle belirlendi. Yaş haddinden emekliye ayrılan Ali Alkan’dan boşalan başkanlık koltuğuna Yargıda Birlik Platformu’nun desteklediği 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit seçildi.

Yüksek yargının yapısını değiştiren son yargı paketiyle 144 üye atanarak çoğulcu bir yapıya kavuşturulan ve paralel yapının etkisinin kırıldığı Yargıtay’da yeni başkan, dün yapılan seçimle belli oldu. Yaş haddinden emekliye ayrılan Ali Alkan’dan boşalan başkanlık koltuğuna Yargıda Birlik Platformu’nun temayül yoklamasında ismi ilk sırada çıkan 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit seçildi.
PARALEL YAPININ ETKİSİ KIRILDI
280 üyenin oyunu alan Cirit, Yargıtay’ın 26. Başkanı oldu. Seçim ilk turda tamamlandı. Yargıtay’ın sil baştan değişmesiyle birlikte toplumda hakim olan “yüksek yargı cemaatin kontrolüne mi geçti” endişesi de ortadan kalkacak. Cirit, seçimin ardından yaptığı ilk açıklamasında, “Türk halkının yargıya karşı inanılırlık ve güvenilirlik noktasında teveccühünü, saygınlığını, en üstlere çıkarmak için çalışacağız” dedi.
BAŞKANLIK İÇİN 5 ADAY YARIŞTI
Yaş haddinden emekliye ayrılan Ali Alkan önceki gün Yargıtay’da düzenlenen törenle veda etmişti. Dün yapılan seçimde ise Yargıtay Birinci Başkanlığı için 3. Ceza Dairesi Başkanı Erdal Gökçen, 20. Hukuk Dairesi Başkanı Feyzi Altınok, 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 6. Ceza Dairesi Üyesi Ali Suat Ertosun ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ekmekçi yarıştı. Yargıtay Başkanı seçilmek için ilk turda salt çoğunluk olan 516 üyenin 259’unun oyunu almak gerekiyor. 5 adayın yarıştığı seçimde, 280 üyenin oyunu alan İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Birinci Başkanı oldu. Diğer adaylar; Gökçen 55, Ertosun 98, Altınok 36, Ekmekçi ise 13 oy aldı. Seçimde 11 oy boş çıkarken, 9 oy da geçersiz sayıldı.
TEMAYÜL YOKLAMASINDA İSMİ ÖNE ÇIKMIŞTI
Yargıtay’da seçim kulisinin hızlanmasının ardından Yargıda Birlik Platformu da (YBP) aday belirlemek için temayül yoklaması yapmıştı. HSYK seçiminin de galibi olan YBP’nin yoklamasında ise İsmail Rüştü Cirit’in ismi öne çıkmıştı. Yargı kulislerinde de seçimin en güçlü adayının İsmail Rüştü Cirit olduğu, Ali Alkan’ın yerine geçecek ismin Cirit olduğu belirtiliyordu.
YENİ BAŞKANDAN İLK AÇIKLAMA
Yargıtay’ın yeni Başkanı Cirit, seçimin ardından basın toplantısı düzenledi. Kendisine onurlu ve çok zor bir görev verildiğini, bunun altından en iyi şekilde kalkmaya, Türk halkının teveccühüne layık olmaya çalışacağını belirten Cirit, “Sayın Alkan, ‘Yargıtay’da ben 4-6 nöbeti tuttum’ diyor. Biz 12-2, daha zor bir nöbet tutacağız ama Türk halkının yargıya karşı inanılırlık ve güvenilirlik noktasında teveccühünü, saygınlığını, en üstlere çıkarmak için çalışacağız” dedi.
'KUVVETLER ARASI İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ'
Kuvvetler ayrılığının olmazsa olmazları olduğunu vurgulayan Cirit, şöyle devam etti: "Kuvvetler ayrılığında, alanımıza müdahale edilmemek koşul ve şartıyla iş biriliği içerisinde hareket edilecektir. Hakim teminatı, hakim bağımsızlığı, hakim tarafsızlığı altını kalın kalın çizmek suretiyle vazgeçemeyeceğimizdir."

Kuvvetler ayrılığı orkestrası

"Kuvvetler ayrılığı olmazsa olmazımızdır” diyen Cirit, kuvvetler ayrılığını bir orkestraya benzeterek, “Kimisi keman çalar, kimisi piyano, ama sonunda güzel bir beste çıkar. Kuvvetler ayrılığında, alanımıza müdahale edilmemek şartıyla iş birliği içerisinde hareket edilecektir. Hakim teminatı, hakim bağımsızlığı, hakim tarafsızlığı altını kalın kalın çizmek suretiyle vazgeçemeyeceğimizdir” dedi.

İsmail Rüştü Cirit kimdir?

İsmail Rüştü Cirit, 280 Yargıtay üyesinin oyunu alarak Ali Alkan'ın yerine seçilen isim oldu. Yargıtay'ın yeni başkanı İsmail Rüştü Cirit'in biyografisi kısaca şöyle: 3 Mart 1955'te Balıkesir Burhaniye doğumlu olan İsmail Rüştü Cirit, İzmir Namık Kemal Lisesi'ni bitirdi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1978 yılında mezun oldu. Burhaniye hakim adayı olarak mesleğe başlayan İsmail Rüştü Cirit, sırasıyla Hakkari, Araklı, Ahlat Hakimliği, Zile Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı ve Kadıköy Hakimliği görevlerinde bulundu. 2004'te Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevindeyken Yargıtay üyeliğine seçildi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürmekte iken 2011'de Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca 13. Ceza Dairesi Başkanlığına seçildi. Cirit, evli ve üç çocuk babasıdır.

4. Hukuk’ta yeniden Öztürk

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başkanlığına Şerife Öztürk yeniden seçildi. Yargıtay’da başkanlık seçiminin yanı sıra 4. Hukuk Dairesi Başkanlığı için de seçim yapıldı. Seçime tek aday olarak giren Şerife Öztürk, 403 oy alarak tekrar başkan seçildi. Seçimde 68 boş oyun kullanıldığı dikkat çekerken, 31 oy da geçersiz sayıldı. Yargıtay üyeliğine 2001’de seçilen Öztürk, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürmekteyken, 2011’de Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 4. Hukuk Dairesi Başkanlığına seçilmişti. Öztürk, bugün yapılan seçimde bir kez daha başkan oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.