'Yakın tarihimiz unutturulmaya çalışılıyor'

Yakın tarihimiz unutturulmaya çalışılıyor
Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği Çırağan Düğün Salonunda Tarihçi- Yazar Taha Uğurluel'in konuşmacı olarak katıldığı bir konferans düzenledi.

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği  (AKTİSAD) Çırağan Düğün Salonunda Tarihçi- Yazar Taha Uğurluel'in konuşmacı olarak katıldığı bir konferans düzenledi.

      

Konferansta Çanakkale Zaferi'nin önemini ve günümüzdeki yankılarını anlatan Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Çanakkale Zaferi'nin dünyaya örnek olduğunu belirterek, "Bir yaralı asker, öleceğini anladığında kendisine 3 gün sonra getirilen bir parça ekmeği geri çevirerek, ‘Bunu başkasına verin. Ben zaten ölüyorum. Bari yaşayacak biri yesin de düşmana karşı savaşsın’ diyordu. İşte Çanakkale Zaferi'ni kazandıran bu inançtı" dedi

      

Çanakkale'deki şehit sayısı konusunda hala yanlış tartışmaların yaşandığını vurgulayan Talha Uğurluel, "Türkiye'de 1999 depreminde bile resmi ve halk arasında ifade edilen rakamlar arasında çelişki varken, 1915 yılında cereyan eden bir savaşta rakamlar nasıl tam olsun. Künyesiz şehit olan insanımızı saymayacaksınız evet Çanakkale'de sizin dediğiniz kadar insan ölmüştür. Oysa Çanakkale'yi gezen ve görenler bilir. Siperlerin arasının 5 metreye kadar düştüğünü gören herkes Çanakkale'deki şehitlerin sayısını bilir. Çanakkale bir tarihtir ve maalesef tarihimizi hele hele yakın tarihimizi bilememekteyiz veya bize unutturulmaya çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

      

Anlattıklarını  sinevizyonla destekleyen Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, 1917 yılından itibaren Osmanlı'nın bırakmak ve çekilmek zorunda kaldığı  yerlerde maalesef hala gözyaşı ve kan olduğunu belirtti.
 
Çanakkale'de sayılamayacak kadar merhamet örneği görüldüğünün altını çizen Uğurluel, "Düşmanın kendi ağzından itirafları var. Bakın bir düşman askeri ne diyor, ‘Biz Osmanlı askerlerini rehin alınca bir yere kapattık. Daha sonra yaktık. Ama ben esir düşünce bizi güvenli bir yere aldılar. Savaş bitinceye kadar top oynadık’. Bizim askerimiz ise yaşadıklarını şöyle anlatıyor; ‘Çanakkale Savaşı'nda biz düşmanın Paskalya şenliklerinde 3 gün tek bir kurşun sıkmadık. Ama onlar bizim ramazan ve kurban bayramlarımızda bile top ve mermi yağdırdılar. Sargı yeri mevkiimiz hastaların tedaviye çalışıldığı bir yerdi. Düşman, bile bile 28 Haziran 1915'te buraya top ve mermi yağdırdı. 18 bin yaralı insanımız şehit düştü’ İşte bizim şanlı ecdadımızın farkı burada." diye konuştu.
 
Uğurluel’in ardından sahneye çıkan Reha Yeprem, seslendirdiği şiirlerle büyük beğeni topladı. Çanakkale’yi anlatan şiirleri klipler eşliğinde sunan Reha Yeprem, duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Programın sonunda konuşmacılara hediyeler takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.