Yağmurlu hava romatizmayı tetikler mi?

Yağmurlu hava romatizmayı tetikler mi?
Romatizma veya benzer eklem rahatsızlıkları olanlar hava şartları değiştiğinde kemiklerinde ve eklem yerlerinde ağrılarının arttığından şikâyetçi olurlar.
Romatizma veya benzer eklem rahatsızlıkları olanlar hava şartları değiştiğinde kemiklerinde ve eklem yerlerinde ağrılarının arttığından şikâyetçi olurlar. Değişen hava şartlarında veya yağmur yağacağı zaman hastaların duyduğu ağrı, kesinlikle psikolojik değildir. Romatizma, en çok kol ve bacak eklemlerinde, sırt ve boyun kaslarında ya da vücudun başka bölgelerinde kendini gösteren, ağrı ve sızıları tanımlamak için kullanılan genel bir ifade şeklidir. Özel Medline Konya Hastanesinden Uzm. Dr. Osman Selçuklu romatizmanın nedenleri ve tedavi şekli hakkında bilgilendiriyor. 
 
Romatizma hastalarının şikâyetçi oldukları hava şartları değişiktir. Bir kısmı hava değişmeden önce ağrıları hissettiklerini, bir çeşit hava tahmini yapabildiklerini söylerlerken bir kısmı da hava değiştikten sonra ağrılarının arttığını söylemektedirler. Hava şartlarındaki değişiklikler de farklıdır. Kimi hava basıncı, kimi sıcaklık kimi de nem miktarındaki değişiklikten, kimi artıştan kimi de azalmadan şikâyetçidir. Bir kısmı değişiklikleri evin içinde hissettiklerini bir kısmı da açık havaya çıkınca ağrılarının arttığını anlatırlar. En çok şikâyetçi olunan durum ise yağmur gelmeden önce olan değişikliktir. Hava şartları ile kemikler, eklem yerleri, buralardaki elemanlar ve sıvılar arasında bilimsel bir ilişki halen kurulamamış olsa da bunca hastanın şikâyetini de göz ardı etmek mümkün değildir.
 
Romatizma nedir?
Vücudumuzun hareketini sağlayan kas ve iskelet sistemimizde şişlik, ağrı, hareket sınırlamasına yol açan, iç organlarımızda çeşitli rahatsızlıklara neden olan hastalıklara romatizma denir. Romatizma tek bir hastalık değildir. 200′den fazla çeşidi vardır. Kadınlarda daha fazla görülse de erkeklerde daha çok görülen türleri de vardır.
Ne gibi belirtilere rastlanır?
Hastada genelde ağrı, şişlik, hareket sınırlanması, sakatlık, şekil bozukluğu, kalp sorunları, gözde oluşan bulgular ve sinir sisteminde görülen değişiklikler gibi belirtiler vardır.
 
Romatizma Tedavisi
Romatizma tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis için uzun bir tetkik süreci ve hastanın takip edilmesi gerekir. Çünkü belirtiler, şikâyetin azaldığı dönemde veya arttığı dönemde değişir. Tedavi şekli kişiden kişiye değişir ve her hastaya farklı tedavi uygulanmalıdır. Kronikleşmiş romatizmanın tedavisi mümkündür. Fakat tamamen iyileşmesi beklenilemediği gibi sadece ilerlemesi engellenebilir. Bunun için bir takım ilaçlar ve fizik tedavi gerekebilir. Bu tip hastalara ağrı kesici ilaçlar, kas gevşetici ilaçlar ve bir takım vitaminler verilmektedir.
 
Romatizmadan korunma yolları nelerdir?
Yaşantınıza dikkat ederek bu hastalıktan korunabilirsiniz. Şişmanlık bu hastalığı tetikleyebilir. Bu yüzden kilonuza dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca bazı mikroplar romatizmaya neden olabilir. Siz zamanında bunlara dikkat etmediniz ve romatizma hastası mısınız? O zaman şunlara dikkat ederek biraz da olsa yaşantınızı sağlıklı hale getirebilirsiniz:
 
-Beslenmeye dikkate edin çünkü unutmayın ki, kilo aldıkça ekleme binen yük miktarı artar.
-Aşırı sıcak veya soğuktan uzak durun.
-Yatak istirahati önemlidir fakat uzun tutmamak koşuluyla. Ağrı ve şişlik için faydalıdır.
-Egzersiz yapmak kas ve eklemler için faydalıdır.
Bunları yaparak biraz rahatlayabilirsiniz fakat sadece tek bir tedaviyle bu hastalık düzelmez. Hepsine birden dikkat etmeniz size çok daha fazla yarar sağlayacaktır.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.