'Vatandaşlarımızın sağ salim dönmesi sevindirici'

Vatandaşlarımızın sağ salim dönmesi sevindirici
Cumhurbaşkanı Gül, kaçırılan kamu görevlilerinin Türkiye'den giden heyete teslim edilmesine ilişkin, ''Haber alamadığımız vatandaşlarımızın sağ salim dönmesi sevindirici'' dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç'e yaptığı devlet ziyaretini takip eden Türk basın mensuplarıyla bir araya gelerek, soruları yanıtladı.
Kaçırılan kamu görevlilerinin Türkiye'den giden heyete teslim edilmesine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Gül, ''İyi tabii ki. Muhakkak ki uzun süre maalesef memleketten uzakta olan ve haber alamadığımız vatandaşlarımızın sağ salim dönmesi sevindirici'' değerlendirmesinde bulundu.
''Kamu görevlilerin terör örgütünün kararıyla serbest bırakılmasının devletin itibarına zarar vereceğine'' ilişkin eleştirilerin hatırlatılması ve bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, bu süreçte propaganda ve psikolojik faaliyetlerin olmaması gerektiğine ilişkin uyarılarını hatırlattı.
Gül, ''Şiddet, silah durursa o zaman güvenlik politikalarından reform politikalarına geçiş kolay olur. Böyle bir süreçteyiz, herkes bunun kıymetini bilsin ve neticeler iyi olsun'' diye konuştu.

İsveç Parlamentosu'na hitap etti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç'e yaptığı devlet ziyareti kapsamında İsveç Parlamentosu'na hitap etti.
Konuşmasına, kendisine böyle bir fırsatı tanıdıkları için teşekkür ederek başlayan Gül, bugün Türkiye ile İsveç arasındaki en önemli köprüyü İsveç'te yaşayan ve sayıları 115 bin civarındaki Türk toplumunun oluşturduğunun altını çizdi.
Gül, ''İsveç'in toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasi hayatına katkısı her geçen gün daha da artan Türk toplumunun entegrasyonu bizim açımızdan fevkalade önemli bir konudur. Bu kapsamda, özellikle yeni nesillerin hem İsveççe hem de Türkçe'ye hakim bir şekilde iyi eğitim almaları, entegrasyonun başarısında anahtar rol oynayacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.
İsveç'te yaşayan ve kökleri yüzyıllardır Türkiye coğrafyasında bulunan Süryani toplumunun iki ülke arasında ortak payda oluşturduğunu ifade eden Gül, şöyle devam etti:
''Türkiye'deki Süryani toplumunun şartlarının daha da iyileştirilmesi konusunda samimiyetle çaba gösteriyoruz. Tarih, toplumların mevcut sorunlarını kendi içlerinde, doğrudan muhataplarıyla ve ait oldukları coğrafyalarda diyalog halinde çözmeleri gerektiğini; dışarıdan dayatılan hiçbir çözümün veya iddianın sürdürülebilir olmadığını gösteren birçok acı örnekle doludur.''
Cumhurbaşkanı Gül, uzun yıllardır Türkiye'nin ortaklık ilişkisi içinde bulunduğu Avrupa Birliği'ndeki farklılaştırılmış Avrupa tartışmalarını yakından takip ettiklerini bildirerek, Avrupa Birliği üyelerinin tamamının özellikle maliye politikaları konusunda daha fazla entegrasyondan yana olmadıklarının aşikar olduğunu ifade etti. Temel meselenin, bir barış ve refah projesi olan Avrupa Birliği'nin görüş farklılıklarının nasıl aşacağı olduğunu dile getiren Gül, sorunun açık ve şeffaf biçimde tartışılmasını sağlıklı bulduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.