Uzlaşı Yüzyılında Arabuluculuk

Uzlaşı Yüzyılında Arabuluculuk
L'acedemia Arete Başkanı Dr. Deniz Kite de arabuluculuğun avukatlığa rakip olarak düşünülmemesi gerektiğini belirterek

Konya Ticaret Odası Başkanı (KTO) Hüseyin Üzülmez, ''arabuluculuk'' kurumunun, çağdaş hukuk sistemlerinde giderek daha da önemli bir yer edindiğini ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde birinci sıraya tırmanan bir sistem haline geldiğini söyledi.
     KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez, KTO Konferans Salonu'ndaki ''Uzlaşı Yüzyılında Arabuluculuk'' konulu kongrede, Türkiye'nin dünya üzerindeki 17. büyük ekonomiye sahip olduğunu belirterek, bu nedenle ticaret alanında ilişkilerde görülen aksaklıkların ve uyuşmazlıkların da en kısa sürede çözümlenmesi gerektiğini söyledi.
     Mahkemelerin yükünün çok ağır olması sebebiyle yargı sürecinin yavaş işlemesinin ticari hayattaki ilişkilerin düzenlenmesinde zaman kaybına neden olduğunu belirten Üzülmez, ''Mahkemelerin yükünü azaltacak, işletmelerimizin zaman kaybını önleyecek ''arabuluculuk'' yöntemi, gelişmiş ülkelerde alternatif bir uzlaşı sistemi olarak uygulanmaktadır. Yakın bir zamanda tüm Avrupa Birliği ülkelerinin yasal olarak uygulamaya sokacakları bu sistemi Türkiye'nin de uygulaması bir zorunluluktur'' dedi.
     Üzülmez, henüz Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Kanun Tasarısında yer alan ''arabuluculuk'' kavramının ticari ilişkilerin daha hızlı ve konuya hakim kişiler tarafından düzenlemesini içerdiğini anlatarak, şunları ifade etti:
     ''Arabuluculuk kurumu, çağdaş hukuk sistemlerinde giderek daha da önemli bir yer edinen ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde birinci sıraya tırmanan bir sistem haline gelmiştir. Bu bakımdan arabuluculuğun hukuk sistemimiz içinde faydalı olacağına inanıyoruz. Bu noktada biz, ticaret ve sanayi odalarının ticari ilişkilerde en iyi biçimde arabuluculuk görevini yerine getireceğine inanıyoruz. İş dünyası temsilcilerinin tecrübe ve birikimleriyle bu görevi yerine getirebilecek yeterlilikte olduğuna inanmakla birlikte yaratıcı, farklı çözüm ve uygulamalarla anlaşmazlıkları giderebileceklerine inanıyoruz.''
     Konya Ticaret Odası olarak arabuluculuğun yasalaşma sürecinin ardından uygulanmasına ve çalışmalarına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Üzülmez, bu çerçevede oda bünyesinde ''arabuluculuk'' hakkında eğitim ve tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirecek bir 'Mediasyon Merkezi'' kuracaklarını kaydetti.
     Üzülmez, gelişmiş ülkelerde başarıyla uygulanan ''arabuluculuk'' sisteminin Türkiye için de önemli faydalar getireceğine inandığını sözlerine ekledi.
     L'acedemia Arete Başkanı Dr. Deniz Kite de arabuluculuğun avukatlığa rakip olarak düşünülmemesi gerektiğini belirterek, bazı davalar için mutlaka konusunda uzman avukatların görev alması gerektiğini söyledi.
     Mesleğin herkese açık olduğunu anlatan Kite, belli bir yaşa, birikime ve eğitim düzeyine sahip olan kişilerin, iyi bir eğitimin ardından ''arabuluculuk'' görevini yerine getirebileceğini kaydetti.
     Ankara Barosu Başkanı Ahsen Coşar ise arabuluculuğun tarihsel gelişimi hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
     Kongrenin öğleden sonraki bölümünde ''Arabuluculukta avukatların rolü'', ''Spor uyuşmazlıklarında arabuluculuk'', ''İş yeri arabuluculuğu'', ''Arabuluculuk eğitimleri'' ve ''Spontan tiyatro: Bir arabuluculuk denemesi'' konularında katılımcılara bilgiler verilecek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.