Uzattığımız el havada kalmadı

Uzattığımız el havada kalmadı

Bakan Davutoğlu, 1915 olaylarına ilişkin Başbakan'ın açıklamasının muhatabının öncelikle devletler değil, dünyanın her yerinde yaşayan Ermeniler olduğunu belirterek, 'Uzatılan bu dostluk eli bu anlamda bence karşılığını gördü' dedi. Davutoğlu, son 24 saat içinde dünyanın değişik yerlerinden tepkiler aldıklarını ve hedeflerine ulaştıklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajının bir çağrı olduğunu vurgulayarak, 'Umut ederim bu çağrı karşılığını bulur' dedi. 'Adil ve insani bir duruş diyoruz. Adil hafıza diyoruz. Kavramsal haritayı çıkarmadan bir metni okumak çok zor. Konjonktürel değerlendirirseniz o kavramsal haritadan kopuk olur ve metnin ne olduğunu anlamak zorlaşır' diyen Davutoğlu, konjonktürle kavramsal harita yan yana getirildiğinde metinde, 'evrensel ve insani bir dil, empati, hoşgörü, kadim ve eşsiz coğrafya, bir taraftan geçmişe doğru bir atıf, diğer taraftan zamanın ruhu diyerek bugüne atıf ve geleceği birlikte inşa edebiliriz fikrini birlikte işleyerek bu şekilde geleceğe bir atıf' bulunduğunu kaydetti.

TEBRİK TELEFONLARI YAĞDI

Davutoğlu, 'Bu metin üzerinde son 24 saat içinde dünyanın değişik yerlerinden gelen, kimisi bizzat telefon açarak ifade edilen sözlere baktığımızda aslında hedefimize ulaştığımızı düşünüyorum' diyerek, bu metnin özünün daha önceden de mevcut olduğuna işaret etti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1915 olaylarına ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının muhataplarının öncelikle devletler değil, dünyanın her yerinde yaşayan Ermeniler olduğunu belirterek, 'Ermenilere uzatılan bu dostluk eli bu anlamda bence karşılığını gördü' dedi. Davutoğlu, bir gazetecinin Türkiye'nin 1915 olaylarına ilişkin taziye mesajına ilişkin 'Türkiye'nin bir sonraki adımı ne olacak' sorusunu, şöyle cevapladı:

GELECEĞİ İNŞA EDECEĞİZ

'Bundan sonra Türkler ve Ermeniler karşılaştıklarında birbirlerine çok daha güçlü şekilde empati yapabilecek ve birbirleriyle daha rahat diyalog kurabilecekler. Devletlerden de son derece olumlu tepkiler aldık. Birçok ülke yayınladıkları mesajlarla destek ifade etti. ABD, Avrupa'da birçok ülkede çok geniş yankı yaptı. Bu da insani bir mesajın siyasi anlamda da olumlu sonuçlar ürettiğini ortaya koydu. Ben bu metnin istediğimiz sonuçlara ulaştığını ve önemli bir referans mektubu olarak tarihe geçtiğine inanıyorum.'

İlgi çekici bir ilk adım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajı Fransa'da tartışılmaya devam ediyor. Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminin Çevre Bakanı, Paris Belediye Başkanı adaylarından Nathalie Kosciusko-Morizet, Erdoğan'ın açıklamasını küçük de olsa bir ilk adım olarak yorumladı.

UMUT EDİYORUM

Morizet, 'Türkiye- Ermenistan ilişkilerinin gelecek dönemde ilerleyeceğini umut ediyorum' dedi. Hauts-de-Seine milletvekili ve Sarkozy'nin eski siyasi danışmanlarından Patrick Devedjian da Türkiye'nin adım atmasının izole olmaması için gerekli olduğuna işaret etti. Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği (UDI) üyesi vAlexis Govciyan ise Erdoğan'ın mesajı için 'ilgi çekici bir ilk adım' ifadesini kullandı.

Aliyev'den Erdoğan'a destek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajıyla ilgili 'Erdoğan birkaç yıl önce Ermenistan'a arşivlerin açılmasını teklif etti ancak olumlu cevap gelmedi. En son malum olaylarda hayatını kaybeden Ermeni asıllı vatandaşlara taziye dileklerini sundu fakat ne yazık ki Ermenistan'dan yine olumlu karşılık gelmedi' dedi. Aliyev, 'Bu, bölgede kimin barış istemediğini açıkça ortaya koyuyor. Biz barış ve topraklarımızın geri verilmesini istiyoruz. Ermenistan işgale son vermelidir' şeklinde konuştu.

SARKİSYAN'A CEVAP

Aliyev, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da yapılan Doğu Ortaklığı Zirvesi'nde, Türkiye'yi eleştiren Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a cevap verdi. Sarkisyan toplantıda, Ermenistan sınırını açmadığı için Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin kabul edilemez olduğunu ileri sürdü. Aliyev de konuşmasında 'Bugün Ermenistan Cumhurbaşkanı fırsat bularak Türkiye'ye saldırdı. Bunu yapmak kolay çünkü toplantıda Türkiye'den temsilci bulunmuyor. Fakat ben buradayım ve sınırın neden kapalı olduğunu anlatabilirim' dedi.

Başbakanımızın konuşması milat

ABD'den 22 yıl aradan sonra memleketi Diyarbakır'a dönen Ermeni asıllı udi Yervant Bostancı, Erdoğan'ın mesajı ile ilgili, 'Bugün Başbakanımızın konuşması bir milat' dedi. Bostancı, Başbakanın mesajına ilişkin, '99 yıl gecikmeli de olsa bunun daha önce yapılması gerekirdi, 99 yıl sonra tek yapabilen insan sayın Başbakanımız oldu' dedi. Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zadik Toker ise, '100 yıldan beri yapılmayan bir işi yaptı' dedi.

Erivan sokaklarında heyecan

Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin yaptığı tarihi açıklama, Erivan sokaklarında olumlu ve önemli bir adım olarak karşılandı. Erivanlı vatandaşlar gün boyu konuya ilişkin haberleri takip etti.

Üniversite 3'üncü sınıf öğrencisi olan Mariam Petrosyan (solda), siyasete uzak olduğunu belirtirken, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini istedi.

 

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yaşayan Mıher Hovanisyan, Erdoğan'ın açıklamasını olumlu bulduğunu belirterek, sınırlar açılırsa, her şeyin daha hızlı çözüleceğine inandığını söyledi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.