Üretim az israf fazla

Üretim az israf fazla
Konya’da günlük ekmek ihtiyacının altında üretim yapıldığını buna rağmen israfın fazla olduğunu dile getiren Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, "Konya'nın nüfusa oranla günlük ortalama 1 milyon 600 bin adet ekmeğe ihtiyacı var"dedi.

Konya’da günlük ekmek ihtiyacının altında üretim yapıldığını buna rağmen israfın fazla olduğunu dile getiren Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, "Konya'nın nüfusa oranla günlük ortalama 1 milyon 600 bin adet ekmeğe ihtiyacı var. Atıl kapasitedeki çalışmalardan dolayı 1 milyon ekmek çıkarabiliyoruz. Buna rağmen yüzde 5'i israf ediliyor" dedi.

Ekmek üretimi Konya’da ihtiyacın altında olmasına rağmen israf fazla oluyor. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça,  “Konya’da günlük kişi başına ortalama 300 gram civarında ekmek tüketimi oluyor. Üretimin nüfus oranına göre 1 milyon 600 bin adet olması gerekirken maalesef atıl kapasitedeki çalışmalardan dolayı bu rakamın yaklaşık yüzde 70’ini karşılayacak ekmek çıkarıyoruz. Bu da 1 milyon ekmeğe tekabül ediyor. 600 bin ekmeği çıkaramıyoruz. Bu da fırın adedinin yüksekliğinden dolayıdır. Şehrimizde yetersiz üretim bulunmaktadır. Buna rağmen yüzde 5’ini de israf etmekteyiz. Şu zamanda kalitesiz ekmekten dolayı israfımız çoğaldı. 75 kuruşa ekmek satanla 110 kuruşa ekmek satanı baz aldığımızda dağlar kadar fark var. Ucuza satandan aldığımızda kâr ettiğimizi düşünüyoruz. Ama öyle olmuyor. Kalitesiz hammaddeyle, sigortasız işçiyle, servise yansımasıyla ürünü ucuza satıyor ve kendisi kazanmayıp 110 kuruşa satana da kazandırmıyor” diye konuştu.

UCUZ OLANA YÖNELİM VAR

Vatandaşın farklı ekmek türlerini henüz benimseyemediğini ifade eden Vedat Honça, “Halkımız maalesef biraz fiyat farkından dolayı diğer ekmek türlerini tercih etmiyor. Yasa diyor ki, üretmiş olduğunuz ekmeğin yüzde 5-10’u kadar tam buğday ekmeği ya da kepekli ekmek satılması zorunluluğu var. Ekmek satışı olan bakkallara, marketlere bunu kabul ettiremedik. Böyle bir çalışma yürütmek istiyoruz, yasada da var. Ama maalesef fiyattan dolayı satışı her yerde yapılmıyor. Tam buğday ekmeği doyurucu ve sağlıklıdır. Tam kepekli ekmeği sürekli tüketmeyi tavsiye etmiyorum. Çünkü sindirim sistemimizde tam kepekli ekmeği uzun yıllar tükettiğimizde sıkıntı çıkardığını bilim adamları söylüyorlar. Ama tam buğday ekmeği için böyle diyemeyiz. Tahıllı, çavdarlı, yulaflı ekmeklerimizi tavsiye ediyoruz. Eskiye nazaran tezgahlarda daha sık görmeye başladık. Gönül ister ki bakkallarımızda, marketlerimizde de görelim. Ama fiyat farkından dolayı satışı pek olmuyor. Vatandaşımız istiyor 10 kuruş gibi bir farktan dolayı maalesef vazgeçiyor. Halkımıza katkısız ekmekleri tercih etmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

“KONYA’NIN KALİTELİ EKMEĞE İHTİYACI VAR”

Konya’nın her zaman kaliteli ve güzel ekmeğe ihtiyacı olduğunu dile getiren Vedat Honça, “Kaliteli ekmeğin israfı önlediği herkesçe malumdur. Öncelikle amacımız kaliteden taviz vermemektir. Hammaddeyi mamule çevirirsin. Hammaddeyi kaliteli kullanırsan ekmek de kaliteli olur. Kaliteli ekmek, israfı önler. Kaliteli ekmekte gerçek şudur ki, fiyatının değerinin altında olmaması gerekir. Unu bugün söylenen rakamların altında da bulabilirsiniz. Ancak o ürünler kalitesizdir. Ekmek tek başına olmaz. Hammadde kalitesiz olursa ekmek de kötü olur, fiyatı da düşer. Üretici bu fiyatı çektiği anda aşağıdaki dengesizlikten dolayı ucuza satarsa vatandaş zanneder ki bu ürün bütçeme uygun bunu alabilirim. Ama uygun değildir. Fiyatı ucuz olan ekmeklerden fazlaca alanlar bir gün sonra da bayat ekmeği genel olarak tüketmedikleri için bu soğuk ekmek dediğimiz fazladan alınan ürün çöpe atılıyor ve israf ortaya çıkıyor. Ucuza aldığın ekmeği israf ettiğin zaman da daha pahalıya gelir” şeklinde konuştu.

vedat-honca-konya-firincilar-odasi-baskani.jpg

“FIRIN AÇMAK İÇİN KRİTER GELMELİ”

Fırın açmak için belli kriterlerin getirilmesi gerektiğini belirten Vedat Honça, “İsrafın önlenmesi için fırın enflasyonunu alt seviyeye düşürmek lazım. Konya’mızda da Türkiye genelinde de çok sayıda fırın bulunmaktadır. Bugün Türkiye genelinde eczane açılırken bir standart varsa, fırın açılırken de artık bu olmalıdır. Çünkü önümüzdeki yıllarda çocuklarımızın göreceği tek şey gıda ve sudur. Savaşlar bunlar için yapılıyor. O zaman gıdaya çok önem vermek lazımdır. Başta gıda gelmektedir. Buğdayın değerlerini ölçemedik. Maalesef gün geçtikçe ekim yerleri azalıyor. Azaldıkça da kalite düşüyor. Destek verilirse, aracı ortadan kalkarsa çiftçi kazanır. Buğdayın verimliliği artar. Kaliteli buğdaydan kaliteli un, kaliteli undan da kaliteli ekmek çıkar. Kaliteli buğdaylarımız var ama ne yazık ki geçtiğimiz günlerde 98 kuruşa sattıkları buğdayın baktık ki borsada 1.60 liraya kadar fiyatı yükseldi. Burada aracı kazandı. Çiftçi kazanmadı. Dolayısıyla bu aradaki fiyat farkı una yansıdı. O zamanlar buğdayı iyi değil diye ucuza aldın, sonradan iyi diye pahalı verdin. Burada kaybeden çiftçilerimiz oldu. Onlar da değerini göremeyince ekmemeye başladı. Bunu alt tabandan çözmek lazım. Değirmenciye fiyat değeri neyse o verilmeli ve kaliteli ürünler ortaya çıkmalıdır. Oradan aldığımız ham maddeyle ekmeğin değerini tam oluşturmamız lazım” ifadelerini kullandı.

ekmek-1.jpg

“UNLU MAMULLERİN EKMEĞİ YASAL DEĞİL”

Unlu mamullerin ekmek üretiminin yasal olmadığına dikkat çeken Honça, “Bina altındaki fırınlar yeni açılıyorsa onlara ruhsat verilmemektedir. Ama yasalar gereği unlu mamuller ekmek çıkaramaz denilmesine rağmen ekmek çıkarmaktadırlar. Bu da istemeden haksız rekabetleri ortaya çıkarıyor. Sanayideki bir fırının ekmeği getirmesi uzun sürüyor ve ekmek soğuyor. Evinin yanındaki unlu mamullerde ekmek sıcak diye vatandaş gidiyor oradan alıyor. Bu da haksız rekabetin başlangıcı oluyor. Kanuna, yasaya uymuyorlar. Bina altına yeni açılan fırınlara ruhsat verilmemesine rağmen eskiden ruhsat alan bina altı fırınları da kendilerini yeniledi. Hijyen koşullarına uygun haline geldi. Düzenlemeler sonrası da satışları yasaya uygun hale yapmaya başladılar. Konya’da bize bağlı 150 fırın bulunmaktadır. Şehrimizdeki fırınlar çok büyük olduğu için ülkemizdeki diğer fırınlara oranlandığında yaklaşık 500 fırına tekabül etmektedir. Tesislerimizin hepsinin içinde makine departmanımız fuldür. Hepsi günlük 20-30 bin ekmek çıkarabilecek kapasitededir. Bu makine departmanına göre az çıkarması da iş yerine maliyeti yükseltiyor. Günlük 30 bin ekmek çıkarması lazım ki o zaman kar edebilsin” ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.