Ülkücülerden Bahçeli'ye sert tepki

Ülkücülerden Bahçeliye sert tepki
12 Eylül Anayasası'nın değiştirilmesine destek veren ülkücülere Bahçeli'nin söyledikleri, camiada tepkiyle karşılandı.
Darbe mağduru 39 ülkücünün İzmir'de ortak bir deklarasyon yayımlayarak 12 Eylül Anayasası'nın değiştirilmesine destek vermesi MHP içinde önemli tartışmaları da beraberinde getirdi.
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, bu isimleri 'kendinden menkul zavallılar, kutlu hareketin eskisi ve müsveddesi' olarak nitelemesi, camiada tepkiyle karşılandı. Partinin Kurucular Kurulu üyelerinden Naci Meriç, Kelam İnandı, Hüseyin Ünlüer, Fikret Fırat, Hayrettin Başeğmez, Mehmet Zeybek ve Niyazi Ahıska, yazılı bir açıklamayla Bahçeli'ye cevap verdi. Darbeci zihniyetin getirdiği anayasaya karşı öncelikle MHP'nin alternatif ortaya koymasını isteyen kurucular, "Bu hareketin eskisi yenisi olmaz." dedi. MHP'nin koalisyon ortaklığı döneminin hatırlatıldığı açıklamada özetle şu eleştiriler dile getirildi: "Asıl zavallılık, aziz milletimiz partimize sağın liderliğini verdiği halde, başbakan olmaktan korkup, geçmişte 'katiller, caniler' diyenlerle hükümetler kurup önlerinde süklüm püklüm dururken, ülküdaşlarına aslan kesilip hakaretler yağdırmaktır. Ülküdaşlarına işkence edenlerle aynı safta yer almaktır."

MHP Kurucular Kurulu'nun 7 üyesi tarafından yapılan açıklamada, Bahçeli yönetiminin rahmetli Başbuğ Alparslan Türkeş'in yolundan saptığı öne sürüldü. Açıklamada, "13 yıllık Bahçeli yönetiminin Rahmetli Başbuğumuzun yolundan ve kadim MHP misyonundan saptığını üzüntüyle müşahede etmekteyiz." denildi. MHP'nin kurucu isimleri tarafından kaleme alınan açıklamada, "Üzüntü ile görmekteyiz ki, partimiz, misyonumuza yabancı, ülkücü hareketin imanından ve heyecanından yoksun (yabani kuşlar tabir edilebilecek) kimselerle doldurulmuştur. Ülkücülük ve ülkücüler dışlanmıştır." ifadelerine yer verildi.

Devlet Bahçeli'nin verdiği tepkinin, "talihsiz ve bir o kadar da vefasızlık örneği teşkil ettiği" belirtilirken, MHP liderinin kullandığı "kendilerinden menkul zavallılar ve eski ülkücüler tabirlerinin" ülkücü camiayı derinden üzdüğü kaydedildi. Yapılan açıklamada, "ülkücü hareket mensupları hiçbir zaman zavallı olmamışlar, daima dik durmuşlar, en ağır işkenceler altında bile şahsiyet, haysiyet ve vakarlarından zerre miktar taviz vermemişlerdir. Ülkücüler hiçbir zaman eski veya yeni de olmamışlardır. Dün de bugün de ülkücü olmuşlardır. Ülkücü Hareketin (muvafığı, muhalifi) hiçbir ferdi, böyle bir hakarete müstahak değildir. Bu talihsiz beyanlar, ağacın, kendisini kesen balta için dediği gibi "ne yapalım ki sapı benden" misali bizlere acı vermektedir." bilgisi yer aldı.

Ülkücü hareketin darbe mağduru olmuş bir topluluk olduğu, üyelerinin de darbe sonrası hapiste birçok işkenceye maruz kaldığı hatırlatılan açıklama, "Darbecilerin Anayasası ve o anayasa ile kurdukları düzenlerine karşı 13 yıldır hiçbir mücadele koymamış, alternatif anayasa projelerini herkesten evvel bizzat kamuoyuna sunmaları gerekirken, hiç de yeterli olmayan değişiklik tekliflerinin bile gerisinde kalıp milletin taleplerine aykırı bir politika yürütülmesi bizleri derinden üzmektedir. Bu politika MHP'ye değil AK Parti'ye prim sağlamaktadır." diye devam etti. Açıklamada 'Asıl zavallılık' ise "Aziz Milletimiz partimize sağın liderliğini verdiği halde, Başbakan olmaktan korkup, emaneti götürüp geçmişte "katiller, caniler" diyenler ile hükümetler kurup önlerinde süklüm püklüm dururken, ülküdaşlarıma aslan kesilip hakaretler yağdırmak ve ülküdaşlarına işkence edenler ile aynı safta yer almaktadır." şeklinde tanımlandı.

Darbe mağduru ülkücüler reforma destek vermişti

Darbe nedeniyle hapis yatan ve işkence gören 39 ülkücü, geçtiğimiz hafta sonu anayasa paketine destek deklarasyonu yayınlamıştı. Deklarasyonda darbe anayasasından kurtulmak için ülkücülerin de çaba harcaması istenmişti. Zaman'ın haberleştirdiği deklarasyonda, "Türkiye bir yol ayrımındadır. Ya darbeleri ilelebet tarihe gömecek ya da öz vatanında esir muamelesi görmeye devam edecektir." ifadelerine yer verilmişti. Manisa Ülkücüler Davası sebebiyle 11 yıl hapis yatan dönemin Ülkü Ocağı Başkanı Avukat İrfan Sönmez de anayasa değişikliğinin devleti, CHP'nin olmaktan çıkarıp milletin yapacağını söylemişti. MHP lideri Devlet Bahçeli ise bir gün sonra yaptığı açıklamada deklarasyona imza atan isimlere sert tepki gösterdi. Ankara'daki Bölge İstişare Toplantısı'nda konuşan Bahçeli, bu isimlere "ülkücü müsveddesi" ve "zavallılar" sözleriyle yüklendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.