Üç ateş arasında
Irak ve Suriye'de dengeleri değiştirmeye çalışan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), 4 yıla yakın bir süredir Beşşar Esed rejiminin silahlarının gölgesinde yaşayan Suriyeliler için birçok yönden tehdit oluşturuyor. Ağustos ayının ortalarında IŞİD, Halep'in kuzeyindeki Suriyeli muhalif gruplara ait bölgelere ilerleyerek bölgedeki 13 köyü ele geçirmişti. Köylüler, IŞİD kendilerini başka gruplara bağlı olmalarından dolayı mimleyecek ve toplu katliam gerçekleştirecek korkusuyla köylerini terk etmişti.
İSLAM'I TEMSİL ETMİYOR
IŞİD'in ilerleme kaydettiği Halep'e bağlı Kobani (Ayn El Arap) ilçesinde yoğun çatışmalar yaşanırken, koalisyonun hava saldırılarında şu ana dek en az 20 sivil hayatını kaybetti. Suriyeliler şu an hem IŞİD'in hem de örgütün gücünü kırma adına operasyon düzenleyen ABD hava saldırılarının hedefi olmaktan korkuyor. ABC kanalının internet sitesinde yer verdiği habere göre, IŞİD'den kaçarak eşi ve çocuklarıyla birlikte Türkiye-Suriye sınırına gelen 35 yaşındaki Velid, 'IŞİD köyümde ve komşu köylerde korkunç katliamlar gerçekleştirdi. İslami esasları gerçekleştirdiklerini iddia ediyorlar ve sonra masum insanları öldürüyorlar. Onlar, insanlara saygısı olmayan ve meşru haklar taşımayan suçlular' dedi.
BOMBARDIMAN SÜRÜYOR
Öte yandan Halep'te IŞİD korkusundan evlerini boşaltmak zorunda kalan Suriyeliler, bir yandan da hükümet güçlerinin bombardımanına göğüs germeye çalışıyor. IŞİD'in rakiplerinden İslam Cephesi adına savaşan 24 yaşındaki Ahmet, 'IŞİD'i durdurmak için tüm gücümüzle direneceğiz ve savaşacağız. Çünkü örgütün kendi insanımıza ne büyük boyutlarda katliam gerçekleştirdiğinin farkındayız' dedi.
DAHA BÜYÜK YIKIM
Halk, IŞİD'in ilerleyişinden korksa da diğer yandan örgüte karşı ABD öncülüğünde yürütülen hava saldırılarından da büyük endişe duyuyor. IŞİD'in konuşlandığı bölgeye yakın bir köyde yaşayan ve ABD'nin saldırılarına 'yanlışlıkla' kurban gitmekten korkan Ahmet, koalisyonla ilgili şüpheleri olduğunu vurguluyor. ABD hava saldırılarının neden Beşşar Esed'in ordu güçlerini de hedef almadığını sorgulayan ve bu sebeple ABD'yi çifte standart uygulamakla suçlayan Suriyeli, 'Suriye'ye askeri müdahaleyle ilgili pek de iyimser değilim. Saldırıların ülkemize daha fazla yıkımdan başka bir şey getirmeyeceğini düşünüyorum' dedi.
Esed'e bağlı ordu birliklerinin önceki gün muhaliflerin denetimindeki bölgelere havadan ve karadan düzenlediği saldırılarda 61 kişinin öldüğü bildirildi. Suriye ordusuna ait bir savaş uçağının başkent Şam'ın doğu kesimlerinde yer alan Duma bölgesindeki yerleşim yerine arefe günü düzenlediği saldırıda aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı 23 kişi hayatını kaybetti.
Bayram namazına bomba
Suriye'de rejime bağlı güçler Kurban Bayramı'nda da ölüm yağdırdı. Humus'un Telbise ilçesinde, bayramı namazı kılınan camiye düzenlenen hava saldırısında onlarca kişinin yaralandığı bildirildi. Suriye Genel Devrim Konseyi'nden (SRGC) yapılan açıklamada, rejime ait savaş uçağının Telbise ilçesine bağlı Farhaniye Garbiye beldesinde bayram namazı kılınan Ebu Bekir Camisi'ne düzenlediği hava saldırısında, çoğunluğu çocuk, çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi. Öte yandan Kurban Bayramı'nın ilk saatlerinde Esed güçleri Halep'e hava saldırısı düzenledi. Saatler süren saldırıda savaş uçaklarından bombaların yanı sıra zehirli gaz atıldığı iddia edildi.
Obama darbe vurdu
ABD'nin 2011-2013 yılları arasında Savunma Bakanlığı görevini yapan Leon Panetta, 'Değerli Savaşlar' isimli yeni kitabında ABD Başkanı Barack Obama'yı eleştirdi. Panetta, Obama'nın, halkına karşı kimyasal silah kullanan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e karşı sınırlı askeri eylemde bulunmaya karar verip daha sonra fikir değiştirmesinin 'tüm dünyaya yanlış mesaj gönderdiğini ve Amerika'nın kredibilitesine darbe vurduğunu' yazdı. Panetta, kitabında, 'Başkumandan olarak başkan bir kırmızı çizgi çekerse bu çizgi geçildiği zaman harekete geçmesi hayati önemdedir' ifadesini kullandı.
ABD: IŞİD Esed'den öncelikli
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, Suriyeli muhaliflere sağladıkları eğitim ve ekipman programının yalnızca IŞİD ile savaşmakla ilgili olmadığını, muhaliflerin bunları Esed rejimiyle savaşta da kullanabileceklerini söyledi. Ancak şu anda öncelikli tehdidin IŞİD olduğunu bildiren Psaki, muhalefetin aynı anda hem IŞİD hem Esed rejimi ile savaştığını, bu nedenle IŞİD'in zayıflatılmasının muhaliflerin elini güçlendireceğine inandıklarını belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.