Türkler artık AB'ye güven duymuyor

Türkler artık ABye güven duymuyor
Türklerin büyük çoğunluğu ülkelerinin bir gün AB'ye kabul edileceği ümidini yitirdi. Bunlar artık Rusya ile iş birliği dhil bölgesel iş birliği şeklini de alabilecek alternatiflerin arayışından yanala

TÜRKLER ARTIK AB'YE GÜVEN DUYMUYOR VE RUSYA İLE YAKINLAŞMAYA HAZIRLAR

Türklerin büyük çoğunluğu ülkelerinin bir gün AB'ye kabul edileceği ümidini yitirdi. Bunlar artık Rusya ile iş birliği dâhil bölgesel iş birliği şeklini de alabilecek alternatiflerin arayışından yanalar.

RİA Novosti'den alınan bilgiye göre Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfının ocak ayının sonunda AB ülkeleri ile en etkin bir şekilde ticaret yapan altı Türk kentinde yaptığı ve 18-60 yaş aralığında toplam 1500 kişinin katıldığı kamuoyu yoklamasının sonuçları bunu gösteriyor.

Vakıf Başkanı Faruk Şen, Akşam gazetesine verdiği mülakatta belirttiği gibi kamuoyu yoklamasının sonuçları Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanına ayrıca siyasi parti liderlerine gönderilecek.

Faruk Şen'e göre Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerine başladığı 2005 yılında Türkiye nüfusunun hemen hemen üçte ikisi (yüzde 74) Avrupa entegrasyonundan yana olduğunu ifade etmişti. Bugün itibarıyla bu gösterge, yüzde 34,8'e inmiş bulunuyor.

Araştırmaya göre ankete katılanların yüzde 60,1'i Türkiye'nin AB'ye kabul edileceğine inanıp inanmadıkları sorusuna olumsuz bir cevap verdi.Üstelik, Türk yönetiminin AB üyeliğinin Ankara için stratejik bir hedef olduğunu defalarca dile getirmesine rağmen yoklamaya katılanların yüzde 53,2'i, müzakere sürecinin önümüzdeki on yıl içinde tamamlanmasını beklemiyor.

Soruları yanıtlayanlar, Türkiye'nin AB ile bütünleşmesi yolunda en çok engel çıkaran ülkelerin Fransa (yüzde 30,2) ve Almanya'nın (yüzde 23,5) olduğundan emin. Bu ülkelerin liderleri birçok kez Türkiye'ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklığı teklif etmişlerdi. Ankara ise AB entegrasyonunun bu alternatifini reddediyordu.

Türklerin çoğunluğu şimdi ülkelerinin ekonomik açıdan AB'ye ihtiyaç duymadığı görüşünde. Tersini düşünenlerin oranı yüzde 24,9'dur.

Aynı zamanda, ankete katılanların yüzde 41,2'sine göre Türkiye için AB'nin en önemli alternatifi, Rusya dâhil komşu ülkeler ile bölgesel iş birliğinin geliştirilmesidir. Katılımcıların yüzde 33,1'i AB'ye bir alternatif olarak Ekonomik İş Birliği Örgütünü (ECO), yüzde 15,5'i BRIC'i (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin), yüzde 10,2'i de Karadeniz Ekonomik İş Birliği Örgütünü görüyor.

Akşam gazetesi şu yorumu yapıyor: "Kamuoyu yoklamasının sonuçları, Türklerin AB üyeliğini artık bir nevi ekonomik garanti olarak değerlendirmediklerini kesin bir şekilde gösteriyor."

Türkiye resmî olarak AB üyeliğine aday ülke statüsüne sahip. Fakat AB'nin "lokomotifleri" olan Fransa ve Almanya buna karşı çıkıyor. Uzmanların yaptıkları değerlendirmelere göre, Türkiye ile müzakereler 10-15 yıl daha sürebilir. Aynı zamanda ABD ve Polonya, Türkiye'nin AB üyeliğini etkin bir şekilde destekliyor. Türkiye'nin AB müzakereleri beş yıl önce başlamış olup başta Kıbrıs tartışmaları yüzünden çıkmaza girdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.