Türkiye'nin en büyük muhtarlığı Konya'da

Türkiyenin en büyük muhtarlığı Konyada
Yerel Yönetimler Yasası'yla birleştirilen mahallelerin yeni muhtarları adeta birer belediye başkanı gibi çalışıyor.
Yerel Yönetimler Yasası'yla birleştirilen mahallelerin yeni muhtarları adeta birer belediye başkanı gibi çalışıyor. Konya'da 18 mahallenin birleştirilmesi sonucu Türkiye'nin en büyük muhtarlığı haline gelen Karatay İlçesi Aziziye Mahallesi Muhtarlığı'nın görev alanında 3 bin hane ve bir o kadar da işyeri bulunuyor. Muhtar Suat Uzun, mahallenin her türlü sorununa tek başına koşturduğunu belirtiyor.

Bazı mahalleler, 2007 yılında çıkarılan Yerel Yönetimler Yasası gereği birleştirildi. Daha önce 1 mahalle ile ilgilenen muhtarlar, bugün çok sayıda mahalleyi idare etmeye çalışıyor. Muhtarlar, buralarda PTT, Maliye, Emniyet Müdürlüğü, Elektrik dağıtım şirketleri, bankalar, valilikler, il özel idareleri ve belediyelerin mahalledeki eli ayağı oluyor. Hem vatandaşın hem devletin mahalle işlerini gerçekleştiren muhtarlar, sorumluluklarının artmasına rağmen kendilerine verilen desteğin artmamasından şikâyetçi.

Türkiye'nin en büyük muhtarlığı olan ve toplam 18 mahalleyi yöneten Karatay İlçesi Aziziye Mahallesi Muhtarı Suat Uzun, 16 senedir muhtarlık yaptığını belirtti. Yıllardır bir mahalleye muhtarlık yaptığını dile getiren tecrübeli muhtar, şu an ise kendisine bağlı mahallelerde 3 bin hane ve bir o kadar da işyeri bulunduğunu belirtti. Binlerce insanın muhtarlığını yaptığını belirten Uzun, bu sorumluluğun altından kalkmak için yetkili makamlardan destek beklediğini dile getirdi. Muhtar olmanın çok sıkıntılı bir iş olduğunu ifade eden Uzun, "Devletin hangi kurumu olursa olsun mahalleye indiğinde ilk muhtarın kapısını çalıyor. Maliye müfettişleri icralık kişileri bize soruyor, PTT personeli bulamadığı kişileri bize soruyor, valilik yardım dağıtmak için gerekli bilgileri bizden alıyor, bugüne kadar benim ihbarlarım sayesinde mahallelerimdeki bir sürü hırsız yakalandı. Buna rağmen devletin ve halkın gözünde muhtarlık hala yan gelip yatma, mühür basma işi gibi görünüyor. Devlet yetkililerimizden bu durumun düzeltilmesi ve muhtarlara gerekli saygının gösterilmesi için destek bekliyoruz." dedi.

Görev yaptığı mahallelerde çıkan sorunlar ve ürettiği çözüm yollarıyla ilgili bilgi veren Muhtar Suat Uzun sözlerine şöyle devam etti: "Aziziye Mahallesi dahilinde içinde Mevlana Müzesi'nin de bulunduğu, 1 şehitlik, 18 cami, 2 okul, 1 mezarlık, 2 kütüphaneyi kapsayan geniş bir sosyal alan bulunuyor. Bunlar da sorunları beraberinde getiriyor. Muhtarlar olarak genişleyen sorumluluk alanımızda daha çok çalışıyoruz, daha büyük özverilerde bulunuyoruz. Şu ana kadar onlarca yasa dışı eylem gösteren zanlıyı tespit ettim ve polise bildirdim. Fakat, bu ihbarların ardından onlarca tehdit telefonu aldım. Yine aynı şekilde muhtarlık seçimleri döneminde görev alanı genişleyen ve önemli kitlelere hitap eden muhtarlık mesleğinden rant sağlamak isteyen insanların tehdit ve baskılarıyla karşılaşıyoruz. Bu konularda özellikle emniyet müdürlüğümüzden destek bekliyoruz." (CİHAN) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum