Türkiye'deki cinayetlerin anatomisi

Türkiyedeki cinayetlerin anatomisi
Türkiye'de artan cinayetlerin nedeni Konya'da masaya yattı.
Türkiye’de artan cinayet ve suçların nedenleri sosyologlar tarafından masaya yatırılıyor. Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı sosyolog ve toplum bilimci Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu, artan cinayetlerin günümüzün değil geçmişte yaşanan olayların bir sonucu olduğunu söyledi.
 
Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu, Cuma toplantıları kapsamında MÜSİAD Konya Şubesi’nde “Son işlenen suçlar çerçevesinde yeni dönem toplumsal arızalar” başlıklı bir konferans verdi.
 
Dünyada her şeyin zıttı ile var olduğunu belirten Topçuoğlu, bu zıtlıkları kaldırmanın kaosa yol açacağını ve cinnet gibi olayların artacağını kaydetti.
 
Varlığın özünde zıtlık olduğunun altını çizen Abdullah Topçuoğlu, “Dünya zıtlıklardan ibarettir. Soğuk olmasa sıcağın değerini bilemeyiz, kötü olmazsa iyinin kıymetini bilemeyiz, aynı şekilde sahtekâr olmazsa dürüstün, helal olmasa haramın önem ve değerini bilemeyiz. Zıtlıklıları kaldırmak kaosa yol açar. Herkese aynı tip kıyafeti giydiremeyiz yada aynı görüşü benimsetemeyiz. Yeryüzünde kötülüğü yok edemeyiz. Dünyayı imtihan dünyası yapan da budur. Bireyi tep tipe indirmek için yüklenmek, etki-tepki olayının doğmasına yol açar. Siz ırkçılık yaparsanız, karşı taraftaki ırkçılığı da yeşertirsiniz. Karşı milliyetçilik etki tepki yoluyla ortaya çıkmıştır. Zıtlıklar dünyasında yaşadığımız için de hiçbir şey bir diğeriyle eşit değildir. İslam dünyasında hiçbir zaman eşitlik diye bir kavramda olmamıştır. Bir kadın diğer bir kadınlar eşit değildir. Aynı şekilde erkek de eşit değildir. Zıtlıklar dünyasında eşitliğin olması imkânsızdır” dedi.
 
Günümüzde yaşanan cinayet olaylarının geçmişin birikmiş bir sonucu olduğunu dile getiren Topçuoğlu, “Günümüzde bir kız çocuğu annesini öldürebiliyor veya ailesini yok edebiliyor. Bunun arkasında bir cinnet olayı vardır. Bunlar dün yaşadıklarımızın sonucudur. Bugünkü yaşadıklarımız da yarının sonucu olacaktır. Hayatta yaşama ait olan ilkeler soyuttur. Kimse, aşkı, nefreti, dürüstlüğü gösteremez fakat yaşamda bunlar sayesinde yürür. Soyutu zihin kavrayamaz. İllaki sembol gerekir Bu sembolleri de din üretir. Toplumda dini yasaklarsanız bu sembolleri ideoloji üretir. Çocuklar ergenlik dönemi yıllarında kültürel kimliğini kazanır. Temel dini bilgilerini iyi almış çocuktan korkmayınız. Din, cinnet halinden, marjinallik halinden kişiyi uzaklaştırıyor. Din eğitimini iyi almamış çocuklar piyasadaki ideolojileri açıktır. İdeoloji sadece sağcılık solculuk değildir. Kapitalizm, cinsellik, para da bir ideolojidir. Türkiye’de kültürel kimlik sorunu var. Asıl sorunda buradan kaynaklanıyor. Toplumda değerler sistemi gücünü kaybederse, güven problemi ortaya çıkar. Sonucu ise cinayet ve suçlar gibi ağır olur. O yüzden çocuklarımızın dini eğitimlerini iyi vermeliyiz ve bir kültürel kimlik kazandırmalıyız” diye konuştu.
 
Türkiye’deki sorunların hep sistemden kaynaklandığının altını çizen Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu, insanların hep sisteme yüklendiğini fakat asıl arızanın yapıda olduğunu vurguladı.
 
Yapı düzeltilmezse sistemin sürekli arıza vereceğini de söyleyen Topçuoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Devletten çözüm istendikçe devlet efendi yapılır. Böyle bir durumda da demokratikleşme sağlanamaz. Devlet adalet ve güvenlik için vardır. Çoğu kimse toplumsal yapı ile sistemi aynı şey olarak görür. Sistem, yapının işleyişinden çıkan sonuçtur. Devlet, toplumsal sistem değildir. Toplumsal sistem devlete göre değil, devlet toplumsal sisteme göre şekillenir. İktidarın olduğu her toplumda da potansiyel olarak zulüm vardır. Adalet, hakkaniyet ve sevgi kaybolduğunda potansiyel zulüm gerçek olur. Toplum bu üç ilke üzerine inşa edilir.”
 
Ayrıca konuşmasının son bölümünde bir Müslüman’ın bilginin değil hikmetin peşinde koşması gerektiğini belirten Abdullah Topçuoğlu, bilginin düne ait olduğunu hikmetin ise yarını içine aldığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.