Türkiye'de en çok kuruyemişi kimler tüketiyor?

Türkiyede en çok kuruyemişi kimler tüketiyor?
Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Genel Başkanı ve Pınar Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, kuruyemiş ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Türkiye’de en çok kuruyemişi orta gelirli kesim tüketiyor. Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Genel Başkanı ve Pınar Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, Türkiye’de en çok kuruyemişi orta gelirli kesimin tükettiğini onu sırasıyla dar gelirli ve yukarı gelirli kesimin takip ettiğini söyledi. 

Orta gelirli kesimin genelde her türden kuruyemişi tükettiğini belirten Hasan Hüseyin Karapınar, dar gelirli tüketicinin ise genellikle leblebi ve ay çekirdeği tükettiğini ifade etti. 

Türkiye’de en çok ay çekirdek tüketildiğini de ifade eden Karapınar, “ Fındık tüketimi yılda 25-30 kadardır. Türkiye’de 250 bin ton kuruyemiş tüketimi var ve bu tüketimin yüzde kırkı da ay çekirdeğidir. Kuruyemiş tüketiminde dünyada İran ve Çin’den sonra üçüncü ülkeyiz. Ülkemizde kişi başına 3 kilo kuruyemiş tüketimi yapılmaktadır. Bu oran dünyada ise 1 kiloyu geçmez. Kuruyemiş bizim geleneksel kültürümüze yüzyıllar önce girmiş olan bir gıda maddesidir. En çok tüketen ülkelerin başında gelmemizin en büyük nedenlerinden biri de budur. Örneğin bir çok aile evine misafir geldiğinde kuruyemiş ikram eder bu durum dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Kuruyemiş artık kültürümüzün bir parçası olmuştur. Türkiye’de kuruyemiş sektör olarak da büyük bir alana yayılmıştır. Dünyada en çok çerezlik kuruyemiş üreten ülke konumuna geldik artık” dedi.  

Türkiye’de kuruyemiş sektörünün 2.5 milyar dolarlık ciroya ulaştığını kaydeden Hasan Hüseyin Karapınar, bunun 500 milyon dolarlık kısmını da yurt dışına ihraç ettiklerini söyledi. 

Karapınar, “ Sektörümüzün her geçen yıl ihracat oranları artmaktadır. Ayrıca bazı ülkelerden, ülkemizde yetişmeyen ve yetişip de tüketime yetmeyen bazı ürünleri de ithal etmekteyiz. Yurt dışından ürün ithalatımızın oranı ise 150 milyon dolar civarındadır. Yani ülke ekonomisine katkı bakımından sektörümüz örnek alınması gerekilen bir sektördür. Her zaman ihracatımız fazla olmuştur. Ayrıca sektör tarım iş kollarını da harekete geçirerek, tarımda önemli bir istihdam sağlamaktadır. Dünya’da en fazla bademi A.B.D üretmesine rağmen, A.B.D’ye bile badem ihraç ediyoruz. A.B.D’den ithal ettiğimiz bademleri, ülkemizde kavurarak ve paketleyerek tekrar A.B.D’ye satıyoruz. Çünkü Türk kuruyemişinin damak tadına ve kalitesine güveniyorlar. Coğrafyamızdan aroması çok güzel ürünler çıkıyor. Diğer ülkeler bizim yakaladığımız damak tadını yakalayamıyorlar. Bu da Türk kuruyemişinin ön plana çıkmasına neden oluyor” diye konuştu. 

Dünya’da üretilen fındığın yüzde 70’ininde Türkiye’de üretildiğinin altını çizen Hasan Hüseyin Karapınar, “Ülkemiz kuruyemişte adeta merkez gibidir. Yunanlılar bunun farkında oldukları için, “Dağlarınızdan yağ (zeytin) ovalarınızdan bal (incir) akar” demişlerdir. Ülkemizde çıkan ürünler gerçekten de çok lezzetli olduğu için, uluslar arası pazarlarda ilk tercik edilen ürünlerden olmuşlardır. Türkiye’de en kaliteli ve lezzetli incir Nazilli’nin Gönencik bölgesinde yetişmektedir. Ayrıca Denizli leblebi ve türevlerinin üretiminde de merkez haline geldi. En kaliteli yer fıstığı Osmaniye’de, en kaliteli kabak çekirdeği de Nevşehir ile Konya’nın Çumra ilçesinde yetişmektedir. Çumra ilçemiz birkaç yıl içinde ise kabak çekirdeğinde Türkiye’nin merkezi haline gelecektir. Tarımsal alanda gelir bakımından kuruyemiş, pancardan sonra en çok gelir getiren mahsuldür” şeklinde konuştu. 

Pınar Kuruyemiş olarak Türkiye’de ilk defa hurma ithalatı yaptıklarına ve tüketiciyi kajo gibi Türkiye’de yetişmeyen ürünlerle tanıştırdıklarına dikkat çeken Karapınar, kuruyemiş sektörü ile ilgili yeni projelerinin olduğunu ve bunları da en yakın zamanda hayata geçireceklerini ifade etti. 

Ayrıca Hasan Hüseyin Karapınar, kuruyemişin alternatif tıpta da kullanıldığının altını çizerek konuşmasına şöyle devam etti: “ Kuruyemiş ürünlerinin her biri ayrı bir besin deposudur. Bu ürünler ya bir hastalığın oluşmasına engel oluyor yada bir hastalığı tedavi ediyor. Ceviz, fındık ve yer fıstığı gibi ürünler çocuklarını zekâsının gelişmesine yardımcı oluyor. Amerika’da yapılan bir araştırmada bunu kanıtlamıştır. A.B.D’de çocukların sabah kahvaltısında vazgeçilmez yiyeceğidir fındık kreması. Kuruyemiş dünyanın bazı yerlerinde de öğün ve yemek olarak da tüketilmektedir. Ayrıca uzmanlarca her gün bir avuç kabak çekirdeği yenilmesinin de prostat kanserini önlediği kanıtlanmıştır”      

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.