Türkiye 'standart' ihraç ediyor

Türkiye standart ihraç ediyor
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Türkiye'de şu anda 30 bin standardın yürürlükte olduğunu belirterek
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Türkiye'de şu anda 30 bin standardın yürürlükte olduğunu belirterek, ''Tüm standartlar AB normlarıyla uyumlaştırılmış durumda. Bu da Türkiye'de yapılan ürünler AB standartlarında üretilen ürünler demektir'' dedi.
     Büyükhelvacıgil, yaptığı açıklamada, sanayide önde gelen ülkelerin sanayinin vazgeçilmez olduğunu vurgulamak için milli standardizasyon stratejisi yayımladığını belirtti.
     ABD başta olmak üzere Almanya, Fransa, İngiltere gibi birçok ülkenin milli standardizasyon stratejisi yayımladığını ifade eden Büyükhelvacıgil, ''Bu ülkeler, 'Endüstride lider olmak istiyorsak, standartlarda da deklare eden kuruluşlar olmamız lazım' demişler ve bunu başarmışlar. Bundaki amaç ülke olarak sanayide lider olmaktır. Biz de ülke olarak buna önem vermeliyiz'' dedi.
    
     -BİR ÜLKE BÜYÜYECEKSE SANAYİSİZ, GELİŞECEKSE STANDARTSIZ OLAMAZ-
    
     Büyükhelvacıgil, TSE'nin dünyanın önde gelen 10 büyük kuruluşundan bir tanesi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Türkiye'de şu anda 30 bin standart yürürlükte. Tüm standartlar AB normlarıyla uyumlaştırılmış durumda. Bu da Türkiye'de yapılan ürünler AB standartlarında üretilen ürünler demektir. 67 ülkeyle 87 kuruluşla protokol imzalamışız. Göreve geldiğimizden beri 2 yılda 21 ülkeyle protokol imzalandı. En son Yunanistan ile imzaladık. Mutabakat zaptı, Enstitümüzün rutin yurt dışı faaliyetleri kapsamında olup, standardizasyon ve uygunluk değerlendirmesi alanlarında teknik işbirliği, uluslararası alanda karşılıklı destek sağlama, doküman teatisi, eğitim ve karşılıklı uzman değişimini içermektedir.
     İlk etapta Suudi Arabistan, Yunanistan, Suriye ile bir eylem planı hazırlıyoruz. Yunanistan sanayinin önünü açarsa biz de orada büyük yatırımlar yapabiliriz. Komşularla sıfır problem bizi de çok önemli yerlere taşıyor. İş aleminin önü açılıyor. Bir ülke büyüyecekse sanayisiz gelişecekse standartsız olmaz. Kendi standartlarını kabul ettiren bir ülke olmamız lazım. TSE şimdiye kadar bu işi çok güzel yapmış''
     TSE'nin üründe kalite belgelendirmesinin insanların mal ve can güvenliği açısından özellikle gıda ürünlerinde doğru ürünleri kullandığı anlamına geldiğini anlatan Büyükhelvacıgil, o açıdan vatandaşın TSE belgeli ürünleri aramalarının onların sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı.
     Sanayicinin de TSE belgesine ne kadar sahip çıkarsa onun da önünün o kadar açılacağını dile getiren Büyükhelvacıgil, ''Sanayicinin TSE belgesine sahip çıkması hem yurt içinde hem yurt dışında 'ürünü rahatça dolaşabilecek' demektir. Bu belge son derece dikkatli veriliyor'' diye konuştu.
     Büyükhelvacıgil, sanayicilerin, AB ile standart uyumu aktivitelerine doğrudan ve etkin şekilde katılmasını önemli gördüklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.