Konya Ereğli'deki Türkiye'nin en büyük bahçesinde yetişen meyveler, Avrupalıların sofralarını süslüyor. 1 milyon 200 bin meyve ağacı ve 7 bin hektarlık arazisiyle Avrupa'nın da en büyüğü olduğu belirtilen meyve bahçesinde ihracat ürünü elma hasadına başlandı. Ereğli ile Niğde arasında yer alan Baler Ziraat İşletmesi'ni basına gezdiren bahçe sahibi Bülent Özler, meyve bahçesi yatırımına 1999 yılında başladığını, bahçenin çoğunluğu elma olmak üzere, armut ve kiraz ağaçlarından oluştuğunu söyledi. Tesisin Avrupa'nın tek parça halindeki en büyük meyve bahçesi olduğunu belirten Özler, kısa süre önce 'Gala' çeşidi elmaların hasadına başlandığını, ürünlerin yurtiçi ve yurtdışına gönderildiğini belirtti.
Bahçeyi güneş, dolu ve rüzgâr gibi doğal etkilerden korumak için üzerini fileyle kapattıklarını anlatan Özler, ''Bu bölge meyvecilik açısından Türkiye'deki en gelişmiş yerlerden biri. İlçede don olayına karşı 3-4 derecelik avantaj sağlayan rüzgar pervanelerini ilk kez bu bahçede kurduk." dedi.
Basınla birlikte bahçeyi gezen Ereğli Kaymakamı İbrahim Ballı ve İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, bahçenin büyüklüğü ve düzeni karşısında etkilendiklerini söyledi. Kaymakam Ballı, ''İşletme sahipleri şu anda su sıkıntısı çektiklerini söylüyor. Mavi Tünel Projesi tamamlandığında bu bahçe ve diğerleri bol ve kaliteli suya kavuşacak.'' diye konuştu.
Ballı, ''İlçemizde yapılan bu yatırımlar bölgeye büyük bir istihdam sağlıyor. Buralara insanları getirip gezdirmek, ufkumuzun açılması ve müteşebbis ruhun aşılanması açısından çok önemlidir. Burayı gezip gördükten sonra, 'daha önce neden gelmedim?' diye hayıflanıyorum." ifadelerini kullandı.
Ereğli Tarım Müdürü Özkan Özgüven ise bahçenin Avrupa'nın kapama (tek parça) en büyük meyve bahçesi olduğunu belirterek, "Bu araziyi zaman zaman bölge çiftçileriyle ziyaret ederek bilgi alıyoruz." şeklinde konuştu.
BAHÇEDE ÜRÜN HASADINDA 750 KİŞİ ÇALIŞIYOR
14 adet dalgıç pompayla yeraltından su çıkarılan bahçe içinde damla sulama havuzları, personel koğuşları, idari binalar, yemekhane, bekçi evleri, misafirhane, malzeme depoları gibi üniteler bulunuyor. Dev bahçenin değişik bölgelerine rüzgâr kıran olarak 52 bin adet kavak ağacı dikilmiş. İşletmede 26 adet traktör kullanılıyor. Meteoroloji'den günlük ve anlık hava durumu öğrenilen bahçede, deneme için kiraz, armut, şeftali, kayısı, erik, vişne ve üzüm üretimi de yapılıyor.
Personel sayısı ürün hasadının yoğun olduğu dönemlerde 750'ye çıkan işletmede, Granny Smith, Gala, Fuji, Breaburn ve Golden türü elma çeşitleri yetiştiriliyor. 7 bin dekar arazinin fidan bulunmayan 520 dekarına ise yeni elma çeşitleri dikilecek. Aynı araziye kiraz paketleme tesisi ve 11 bin tonluk soğuk hava deposu yanında idari binalar ve personel lojmanları yapılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.