Türkiye mangalının yüzde 10'u Konya'dan

Türkiye mangalının yüzde 10u Konyadan
Türkiye'nin mangal kömürü ihtiyacının yüzde 10'u Konya'dan karşılanıyor.
Türkiye'nin mangal kömürü ihtiyacının yüzde 10'u Konya'dan karşılanıyor. Konya ormanlarındaki bozuk meşelerden yıllık 10 bin ton mangal kömürü elde edilirken, bu üretim çok sayıda orman köylüsüne de iş kapısı oluyor.

Konya Orman Bölge Müdürlüğü, bozuk meşeliklerde yaptırdığı kesimlerle hem ormanları gençleştiriyor hem de orman köylüsüne ekonomik katkı sağlıyor. Müdürlük tarafından belirlenen alanlardaki bozuk meşe ormanlarının imarında çalışan onlarca orman köylüsü günlük 23 TL kazanıyor. Mardin ve Adana'dan gelen birçok aile köylülerce kesilen meşeleri kömüre dönüştürüyor.

Mardin'den 20 yıl önce Konya'nın Bozkır ve Ahırlı İlçesi'ne gelerek üretim yapan 15 aile geçimini kömürcülükten sağlıyor. Kurdukları çadırlarda 6 ay mangal kömürü ürettiklerini belirten Mehmet Çakar, Konya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından izin verilen bozuk meşelikleri kestiklerini söylüyor. Mehmet Çakar, mangal kömürünü üretimi hakkında şu bilgileri veriyor: "Ailemizle birlikte yaklaşık 20 yıldır Konya'da mangal kömürü üretiyoruz. Orman köylüsünün kestiği odunları ihale ile alıyoruz. Bunları 'torluk' adı verilen bir istifleme şekli var. Odunların üzerini saman ve kum ile örtüyoruz. Yaklaşık bir ay boyunca gece gündüz içten içe yanıyor. Bazı geceler torluklar patlıyor. O yüzden bir tehlike oluşmasın diye gece nöbet tutuyoruz. Sonra torluğu bozup içindeki kömürleri çuvallara doldurup toptancılara satıyoruz." Kömür işinde çalışanlardan Mehmet Tarhan da 5 ton odundan 1 ton kömür elde edildiği bilgisini veriyor.

Konya Orman İşletme Müdürü Mustafa Duman, bozuk meşe ormanlarının her yıl düzenli şekilde kesilerek değerlendirildiğini ifade ediyor. Ormana faydası olmayan bozuk meşelerin orman köylüsü tarafından kömüre dönüştürüldüğünü kaydeden Müdür Duman şunları söylüyor: "İşletme olarak meşe imarında çok sayıda kişi çalıştırıyoruz. Orman köylümüz bu işten ciddi gelir getiriyor. Biz kesim yapan kişilere günlük 23 TL para ödüyoruz. Konya'da yıllık 10 bin ton mangal kömürü üretiliyor."

(CİHAN) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.