Türkiye ile ABD arasında kriz
Sözde Ermeni "Soykırımı" yasa tasarısı ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nden bir oy farkla geçti. Oylamada hayır diyenler öndeyken, son anda Beyaz Saray'dan gelen talimatla oturuma ara verildi. 2 çekimser temsilciye evet dedirtildi. Oylamadan hemen önce ise Clinton, meclis başkanına 'hayır denmesini tavsiye ettikten' sonra Obama da Gül'ü arayıp 'protokoller bir an önce kabul edilsin' dedi. Obama bu şekilde 'ben elimden geleni yaptım' imajı oluşturarak Türk-Ermeni sürecinde tüm sorumluluğu Türkiye'ye yükledi. Ankara Washington büyükelçisi'ni çekeceğini açıkladı.
Her yıl Türkiye-ABD ilişkilerini geren sözde Ermeni "soykırımı" yasa tasarısı Amerikan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde yapılan tartışmalı oylamada bir oy farkla geçti. Oylamanın başlangıcında "hayır" diyenler ezici bir çoğunlukla öndeydi. Ancak, durum eşitlenmeye başladıktan sonra, Amerikan Temsilciler Meclisi'nde "geleneksel" olmayan bir durum gerçekleşti. Son anda Beyaz Saray'dan gelen bir talimatla oylamaya ara verildi. Ve çekimser 2 üye son anda sonucu Türkiye'nin aleyhine çevirdi. Tasarı 22' hayır oyuna karşı 23 evet oyuyla kabul edildi. Bir kaç dakika sonra Türkiye, Washington büyükelçisi Namık Tan'ın "istişarelerde bulunulmak üzere" geri çağırılacağını açıkladı.
OBAMA'NIN PLANI İŞLEDİ
Oylamanın yapılacağı oturuma başlamadan önce Amerika'dan iki son dakika müdahalesi bundan sonraki süreci özetledi. Önce Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Komite Başkanını arayarak "tasarının geçmesini tavsiye etmiyoruz" dediği açıklandı. Ardından, yani oylamaya dakikalar kala, ABD Başkanı Barack Obama Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü arayarak "Ermeni protokolü bir an önce meclis'ten geçirilmelidir." dedi. Bu, Obama'nın "Ben elimden geleni yaptım. Top artık Türkiye'de" imajını oluşturmak için oynadığı bir "son dakika oyunu" olarak değerlendirildi.
SORUMLULUK ANKARA'YA YÜKLENDİ
Ermenistan milliyetçi muhalefet partilerinin de baskısıyla protokol metnine "soykırım" ifadesini dahil etmiş bulunuyor. Ankara ise Protokollerin mecliste görüşülmesi için Ermenistan'ın Karabağ'dan çekilmesini önkoşul olarak görüyor. Ancak Amerika dün uyguladığı ince işlenmiş planla, Nisan'daki asıl önemli oylamaya kadar, adım atma konusunda tüm sorumluluğu Türkiye'ye yüklemiş oldu. Ankara ise bu durumu kabullenme niyetinde değil.
Başkan son üyeye oy kullandırtmadı
Tasarının kabul edilmesi Ermenistan tarafından memnuniyetle karşılandı. Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, "Kararı büyük bir memnuniyetle karşıladık" dedi. Nalbandyan, "Bu gelişme, Amerikan halkının evrensel insan hakları değerlerine bağlılığının yeni bir göstergesi ve insanlığa karşı suçların önlenmesi yönünde önemli bir adım oldu" ifadelerini kullandı.
Tasarıya ilişkin kararsızlar grubunda yer aldığı düşünülen Temsilciler Meclisi'nin tek Müslüman üyesi Keith Ellison, "oyunun Türkleri üzebileceğini ve bunun için üzgün olduğunu" söyledi ve evet oyu kullandı.
Tasarıya hayır oyu veren komisyon üyeleri, böyle bir tasarının kabul edilmesinin ABD'nin NATO, Afganistan ve Irak'ta stratejik ortağı olan Türkiye'yi kaybetmesine yol açacağını ifade ettiler. Hayır oyu vererek Türkiye'nin yanında duran komisyon üyeleri, ABD'nin yakında Irak'tan asker çekeceğini ve Türkiye'nin gücendirilmesi durumunda sınırı asker geçişine kapatacağı için ABD askerlerinin güvensiz yollarla ülkelerine dönmek zorunda kalacağını vurguladılar. Bir komisyon üyesi 'Askerlerimiz güvensiz yoldan geri dönerken kayıp verirsek bunu seçmenime anlatamam" dedi. Ermeni tasarısını destekleyen üyeler ise tasarı ile Türkiye'nin değil, 1915 yılındaki Osmanlı politikalarının suçlandığını savunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.