Türkiye için en büyük tehdit ne?

Türkiye için en büyük tehdit ne?
Türkiye'nin içinde bulunduğu bölge sık sık zorlu bir bölge olarak nitelendiriliyor: Güneyinde çatışmaların parçaladığı Irak..
Türkiye'nin içinde bulunduğu bölge sık sık zorlu bir bölge olaraknitelendiriliyor: Güneyinde çatışmaların parçaladığı Irak, nükleer olmaarzusundaki kapı komşusu İran, doğusunda ise tedirginlik içindeki Kafkasdevletleri ve Rusya var. Batıya doğru gidildiğinde, yani yeni Avrupa'da sınırdaşBalkan devletlerinin başları, dönemsel çatışmalarla belaya giriyor.

Türkordusunun subayları devlet müfredatının bir parçası olan "Millî Güvenlik"derslerinde okul çağındaki çocuklara bölgesel tehditler hakkında sunumlaryapıyorlar ki bu hâlâ sıkça yapılıyor.

Ancak Türklere en büyük dıştehdidin ve merkezinin adını sorduğunuzda mesafe -arada yedi saat farkı bulunan-ülkenin sınırlarından çok uzaklarda: ABD.

Merkezi Ankara'da bulunanMetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin

aralık ayındayaptığı geniş kapsamlı araştırmada, Türklerin yüzde 43'ü ABD'yi ülkelerine enbüyük tehdit olarak görürken, bunu yüzde 24 ile İsrail takip ediyor. Anketekatılanların sadece yüzde 3'i İran'ı tehdit olarak nitelendiriyor.

Bueğilim yeni bir şey değil. ABD Türkiye'nin stratejik müttefiki olmasına rağmenmerkezi Washington'da bulunan Pew Araştırma Merkezinin 2006 ve 2009 yıllarıarasında yaptığı Küresel Tutumlar anketinde her seferde, ABD Türkler arasında endüşük memnuniyet puanını alarak, burada gittikçe daha az rağbet gören bir ülkehâline geldi.

Aralık ayında 31 ilde ve 1504 kişi arasında yapılanMetroPOLL anketinde, ABD ve özellikle de İsrail politikalarına keskin şekildeartan hoşnutsuzluğa işaret ediliyor.

İktidardaki AK Parti ile bağlantılıolan MetroPOLL firmasının Genel Müdürü Profesör Özer Sencar, "Bu yaptığımızanketler arasında dış tehdit sorusundaki en yüksek oran. Irak'ın işgalinden buyana ABD'nin izlediği dış politika, Afganistan'daki savaş, Ermeni tasarısınınABD Kongresine sürekli gelmesi, Türk liderlerin ABD ve İsrail hakkında yaptığıolumsuz açıklamalar bu algılamalarda başrol oynuyor." dedi.

Tahminedilebileceği gibi İsrail politikalarına yönelik düşmanlık, İsrailkomandolarının Gazze'deki ablukayı delme arayışında olan filoya çıkarma yaparakdokuz eylemciyi öldürdüğü Mavi Marmara olayı sonrasında doruğa çıktı. MetroPOLLaraştırması, Türklerin yüzde 63'ünün Kudüs ile diplomatik ilişkileridondurmasını istediğini ortaya koyuyor.

Soğuk savaş günlerinde SovyetlerBirliği ile sınır olan NATO üyesi Ankara'nın bağlılığı daha açıktı veWashington'un sadık bir müttefikiydi.

Türkiye hâlâ NATO'nun sadık birüyesi: Güvenlik grubunun en büyük ikinci ordusuna sahip ve kasım ayındakamuoyunun protestolarına rağmen NATO'nun füze kalkanına ev sahipliği yapmayıresmen kabul etti. 2002 yılında ezici çoğunlukla iktidara gelen ve hâlâ dahaburadaki en gözde parti olmaya devam eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ınİslami eğilimli hükûmetiyle birlikte, Ankara'nın dış politika öncelikleri son onyılda büyük ölçüde değişti.

Bir dereceye kadar "Komşularla Barış" yumuşapolitikası izleyen Erdoğan'ın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ürünü olarak,eski rakipler Yunanistan, Ermenistan ve hatta İran ile de ilişkiler yumuşadı.MetroPOLL'e göre, Yunanistan'ı ulusal güvenliğe ana tehdit olarak görenTürklerin oranı yüzde 2, Ermenistan'ı tehdit olarak görenlerin oranı ise yüzde 1seviyesinde.

Türkiye'nin dış politikasının yeniden konumlandığıalgılaması, Ankara önceliklerini değiştirdiğini reddetse de Washington veBrüksel'i kızdırıyor. MetroPOLL'un araştırması, Türkiye'nin ABD ve İsrail ileilişkilerinin bozulduğunun ve İran ile daha yakın ilişkilerin NATO'nun tekMüslüman çoğunluğa sahip üyesinin Batı'dan uzaklaştığını ortaya koyduğunusöyleyenler tarafından örnek olarak gösterilecek.

Kaynak: The WallStreet Journal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.