Türkiye, girişimcisini destekliyor
Sıfırdan başlayan girişimcilik serüvenini Beyaz Saray'a kadar ulaştırmayı başaran girişimcilik gurusu Baybars Altuntaş, Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında girişimcisini destekleyen ülkelerin başında geldiğini söyledi.
Washington DC'de 2010'da düzenlenen ''ABD Başkanlık Girişimciler Zirvesi'' için dünya çapında seçilen, Başkan Barack Obama tarafından davet edilen 150 girişimci arasında yer alan ve Obama'ya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel mektubunu götüren Altuntaş, girişimciliğin 81 sırrını anlattığı ''Otobüsten İndim, BMW'ye Bindim'' anı kitabının tanıtımı ve seminere katılmak için geldiği Konya'da, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Dünya çapında yapılan bir araştırmada Türk insanının girişimci ruhunun belgelendiğini dile getiren Altuntaş, ''ABD'de 12, Almanya'da 45, Finlandiya'da 67 kişiden biri, biz de ise 2 kişiden biri kendi işini kurmak istiyor'' dedi.
Altuntaş, Türkiye'nin yarısında girişimcilik ruhu bulunmasının, ekonomiye olumlu yansıdığını, Türkiye'ye nazaran daha temkinli olan Avrupa ülkelerinde ise ekonomideki kötü gidişatta girişimci ruhun eksikliğinin hissedildiğini vurguladı.
Avrupalı'nın aşırı temkinli olmasının bazen olumsuz sonuçlar doğurduğunu anlatan Altuntaş, şunları kaydetti:
''Risk alan olmayınca sistem çöküyor. Sistemi ayakta tutan aslında girişimci ruh. Biz o ruha fazlasıyla sahibiz. Türk insanı girişimciliğiyle dünyaya örnek oluyor. Ancak burada önemli olan girişimcilik mi, girişkenlik mi. İşte bizim altını çizeceğimiz nokta bu. Bizde girişimcilikten ziyade girişkenlik öne çıkıyor. Bizim insanımızın hiçbir planı yok. Gelir-gider analizi, pazar araştırması veya Ar-Ge'si yok. En önemlisi sermayesi yok. 'Fikrim var ama param yok' diyen insanımız çoğunlukta. Böyle olunca girişimcilik değil, girişkenlikten bahsedebiliyoruz. Girişken ruhu girişimciliğe çevirmemiz gerekiyor.''
Girişimci ruhun da tek başına yeterli olmayacağını belirten Altuntaş, uluslararası bir firmanın 5 bin şubesiyle gurur duyarken Kayseri'de bir mantıcının ise kasasının arkasındaki ''hiçbir yerde şubem yoktur'' yazısıyla gurur duyduğunu vurgulayarak, ''Dolayısıyla bizde ortaklık kültürü zayıf. Ortaklık ve paylaşma kültürü olmayınca markalaşma da olmuyor. Girişimci ruhumuzu, ortaklık kültürü ile birleştirmeliyiz'' diye konuştu.
-''Girişimci destekleniyor''-
Altuntaş, Türkiye'deki ekonomik sistemin çok güçlü olduğunu, girişimciler için uygun ortamın bulunduğunu söyledi.
ABD'de düzenlenen girişimcilik zirvesine katılan 62 ülkeden sadece Türkiye'nin, Başbakan düzeyinde mektup gönderdiğini anımsatan Altuntaş, ''Bu bile girişimciliğe ne kadar önem verdiğimizi gösteriyor. Türkiye dünya ülkeleri arasında girişimcisini destekleyen ülkelerin başında geliyor'' dedi.
Girişimcilik gurusu Altuntaş, girişimciler için İŞKUR ve KOSGEB'in çok önemli destekleri ve projeleri olduğunu ifade ederek, ''KOSGEB 30 bin girişimciye ücretsiz eğitim veriyor. Her girişimciye 27 bin lira hibe veriliyor. Dünyayı gezdim hiçbir ülkede böyle imkan ve destek görmedim'' diye konuştu.
Türk girişimcisinin özellikle Ortadoğu'daki Arap baharından sonra önünün daha da açılacağını belirten Altuntaş, girişimcilere bu ülkelere yoğunlaşmalarını önerdi.
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.