'Türkiye ekonomisinde Konya üst seviyede olacak'

Türkiye ekonomisinde Konya üst seviyede olacak
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, referandumla kabul edilen anayasa değişikliğinin ekonomiyi olumlu etkileyeceğini belirterek, 'Anayasa değişikliği şüphesiz Türkiye
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, referandumla kabul edilen anayasa değişikliğinin ekonomiyi olumlu etkileyeceğini belirterek, "Anayasa değişikliği şüphesiz Türkiye'yi daha iyi demokratik hale getirecek bir değişikliktir" dedi.
 
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İTO Meclis Üyeleri ile birlikte Konya'nın merkez Selçuklu İlçesi Sızma Beldesi'nde, İTO tarafından yaptırılacak şehit er Muhterem Ak'ın adını taşıyacak okul protokolünün imza törenine katıldı. Şehit Er Muharrem Ak'ın ailesinin de katıldığı Konya Ticaret Odası - Karatay Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleşen imza töreninde konuşan Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya'da her iki derslikten birini hayırseverlerin yaptırdığını söyledi. Konya'da eğitim altyapısı için
derslik ihtiyacının devam ettiğini dile getiren Vali Doğan, İTO tarafından yaptırılacak okulun Konya'nın eğitim konusunda bir derdine derman olacağını bildirdi.
 
 Vali Doğan, okulun İTO'nun zekatı olacağını ifade ederek, 2023 yılında ülkenin kuruluşunun 100. yıl dönümünde Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olması hedefine yönelik çalışmaların sürdüğünü hatırlattı. Vali Doğan, "Bu hayalimiz için iddialı bir şekilde çalışmaya ihtiyacımız var. Şüphesiz bu iddiada bizim motor gücümüz İstanbul'dur. Ama İstanbul'u destekleyende Anadolu'dur. Anadolu'nun bu hizmet ihtiyacını iyi bir şekilde yerine getirmesi halinde İstanbul'un da bu hedefe ilerlemede olan görevini çok iyi icra edebileceğini düşünüyorum. Şahsen bu amaçla biz Konya olarak kendimizi 2023 yılına hazırlamada bir vizyon çalışması yapıyoruz. Şuanda Türkiye ekonomisinde Konya'nın ağırlığını 2.4 olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu büyüklüğü 3.2'ye çıkartmayı, akabinde de daha üst rakamlara yükseltmeyi düşünüyoruz" dedi.
 
İTO Başkanı Yalçıntaş ise, vatanın korunması, milli birlik ve bütünlüğün ilelebet devam etmesi için şehitlerin adını yaptırdıkları okullarda yaşattıklarını, bunun bir örneğinin de Konya'da olacağını söyledi. İş alemi olarak, hiçbir zaman şehitlerin hakkını ödeyemeyeceklerinin bilincinde olduklarını belirten Yalçıntaş, "İş adamlarının da vazifeleri sadece iktisadi alanlarla sınırlı değil. Bizler eğer şehitlerimizin hatırasına sahip çıkmazsak kendi vazifemizi iş alemi olarak yerine getirmemiş oluruz.
 
Şehitlerimiz adına Anadolu'nun dört bir tarafında okullar yaptırarak onların anılarını yaşatmak istiyoruz. Bu okullardan mezun olacak çocuklar her gün okulun kapısından içeri girerken o şehidin ismini görecek. Ve bu vatanın hangi bedeller uğruna kazanıldığını, bu bayrağın hangi bedeller uğruna gökyüzünde dalgalandığını hiçbir zaman unutmayacaklar" diye konuştu.
Konuşmaların ardından gelecek yıl eğitime başlaması planlanan 10 derslikli okul binası ve 6 dairelik lojmanın yapımına ilişkin protokol imzalandı.
 
Tören sonrası Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez ve Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ın eşlik ettiği İTO Meclis üyeleri Mevlana Müzesini gezdi. Gezi öncesi Gülbahçe'de gazetelerin sorularını yanıtlayan İTO Başkanı Yalçıntaş, iş dünyası olarak Türk milletinin kabul ettiği anayasa değişikliğinin ekonomiyi olumlu etkileyeceğini düşündüklerini söyledi. Bunu iki sebepten dolayı düşündüklerini kaydeden Yalçıntaş, "Doğrudan doğruya bizi ilgilendiren maddeler var. Ombudsmanlık Kurumu gibi, Ekonomik Sosyal Konsey'in anayasa güvencesi altına alınması gibi. Anayasa değişikliği şüphesiz Türkiye'yi daha iyi demokratik hale getirecek bir anayasa değişikliğidir.
 
 Bir ülkede ne kadar daha fazla demokrasi varsa, o ülkede daha fazla refah vardır demektir. Bir ülkede ne kadar çok demokrasi varsa o ülkede daha fazla kalkınma var demektir. O ülkede gelir dağılımı daha eşit daha hakça daha adildir. Demokrasiyi artıracak her adım Türkiye'nin ekonomik kalkınmışlık seviyesini di artıracak bir adımdır" şeklinde
konuştu.

İŞSİZLİK RAKAMLARI
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, işsizlik rakamlarını en son açıklanan büyüme rakamlarıyla değerlendirmek gerektiğini belirtti. Her iki rakama beraber bakıldığında Türkiye'nin ciddi bir toparlanmanın eşiğinde olduğunu, kriz öncesi duruma geldiğinin görüldüğünü anlatan Yalçıntaş, işsiz sayısındaki azalmanın ve büyümenin Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri (KOBİ) büyük işletmeler yaparak sürdürülebileceği değerlendirmesinde bulundu. Yalçıntaş, "Bundan sonra atacağımız her adım, bu rakamların üzerine
koyacağımız adımlar demektir. Türkiye'de işsizlik rakamları dünya rakamlarının altındadır.
 
Dünya'nın gelişmiş batı ülkelerindeki işsizlik Türkiye'nin üzerinde, bu elbette bizler için sevindirici bir durum. Buradaki en önemli mesele, bizim işsizliği düşürmeye büyümeyi de artırabilmeye devam etmemiz. Bunun için daha evvelden yapılıp yapılmaya devam edilmesi gereken şeyler var. Bunların en başında gelen şüphesiz eğitim. Türk iş gücü ne kadar yüksek donanımlı olursa, ne kadar eğitimli olursa hem daha fazla maaş sağlar kendine hem de ürettiği katma değerin miktarı o kadar yüksek olur. Bu yüzden nitelikli iş gücü eğitim projelerine devam etmek lazım. Türkiye büyüme için KOBİ varlıklarını devam ettirmelidir. Ama Türkiye büyük işletmelere sahip olmak zorundadır. Büyük işletmeler Türkiye ekonomisinin bel kemiğidir, aynı zamanda KOBİ'leri besleyen en önemli kaynaktır. Büyük işletmelerin sayısının mutlaka artması lazım ki, hem KOBİ'ler ondan beslensin hem de istihdama doğrudan doğruya katkı sağlasın. Bir araya getirerek KOBİ'lerden büyük ve mümkün olduğu kadar uluslararası işletme oluşturma projelerini devreye almamız lazım" dedi.

"TÜRKİYE'NİN DEMOKRATİKLEŞMESİ ADINA ATILMASI GEREKEN SİYASİ ADIMLAR VAR"
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye'nin büyümesine, güzel günlere kavuşmasına hiçbir gücün engel olamayacağını dile getirdi. Terör ve sosyal ahenk konusunda sıkıntılar olduğunu, bunun eğitimle aşılacağını söyleyen Yalçıntaş, sözlerine şöyle devam etti, "Bunun birinci ilacı şüphesiz eğitimdir. Biz ne kadar fazla eğitimli insan üretebilirsek Türkiye'de, sadece kitabi eğitimi kastetmiyorum. Bir insanı eğitirken bilim öğretiyorsunuz ama bu bilimle beraber bazı değerleri de öğretmek lazım. Milli, dini, ahlaki
değerleri verip bilimle donattığınız zaman bir insan hiçbir zaman teröre prim vermez, teröre bulaşmaz. Bu derece yetişmiş bir insan işine gücüne bakar katma değer üretir. Bizim bu noktaya mutlaka eğilmemiz lazım. Elbette atılması gerek siyasi adımlarda var.
 
Tüm Türkiye'nin demokratikleşmesi adına atılması gereken siyasi adımlar var. Bunları siyasiler görüşüyor tartışıyor ama benim bir işadamı olarak teröre karşı gördüğüm çözüm pozitif bilimi de içeren ama bir taraftan da ahlaki eğitimi de içeren insan yetiştirmektir. Doğuya senelerdir yatırım yapılıyor. Doğu'da hem devletin hem de özel sektörün güzel yatırımları var. Sadece Doğu'nun değil Türkiye'nin dört bir yanının daha fazla yatırıma ihtiyacı var.
 
 Ben inanıyorum ki, Türkiye'nin yatırım yapma hızı devam edecektir. Gerek özel sektör gerekse devlet dün olduğu gibi bugünde yarında Türkiye'nin bütün bölgelerine yatırım yapacaktır. Yatırımları tek bir şekilde algılamanın bir bölgeye yoğunlaştırmanın yanlış olduğunu düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.