Türk dünyasının kalbi Meram’da atıyor
Konya'da, birçok ülkeden konukların geleneksel giysileriyle katıldığı Türk Dünyası Bacıbey Festivali'nin ilk gününde gerçekleştirilen kılıç kalkan gösterisi, yabancı sanatçıların konserleri ve Selçuklu temalı defile davetlilerin beğenisini kazandı.
‘Türk Dünyası Bacıbey Festivali’nin kadim tarihinden yola çıkarak isimlendirdiğini belirten Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Sosyal sorumluluk bilinci ile referansını tarihsel köklerimizden alan kimlikli programlarımız ile tarihimizde ve gönül dünyamızda yer etmiş “Bacıbey” gibi kavramları da halkımızla tanıştırıyoruz” dedi.
“ALP KIZLARI TÜRK KADINLARIDIR, BACIBEYLERDİR”
Türk kadınının hayatın her safhasında eşit şartlarda yer aldığı ve devlet yönetiminde de önemli görevler üstlendiğini vurgulayan Toru, “Resmi törenlerde, şölenlerde Tük kağanları daima yanlarında eşleriyle birlikte otururlar, önemli kararları birlikte aldıkları gibi anlaşmalara da birlikte imza koyarlardı. Türk kadını daima erkeğinin yanında yer almış, yeri geldiği zaman silah kuşanmış, ülke savunmasında önemli görevler üstlenmiştir. Erkeklerin savaşta olduğu zamanlarda, vatan savunmasını onlar üstlenmişlerdir. Dede Korkut’un bahsettiği, bir anlamda Alp Erenlerin yanında yer alan Alp Kızları işte bu Türk kadınlarıdır, Bacıbeylerdir. Anadolu kapılarının Türklere açılmasından sonra kurulan Bacıyan-ı Rum / Anadolu Bacıları Teşkilatı’nın başındaki Fatma Bacı, bu anlamda Bacıbeylerin Anadolu’daki öncüsü konumundadır” şeklinde konuştu.
“TÜRK DÜNYASINA BİRLİK VE BERABERLİK MESAJLARI VERİLECEKTİR”
Fatma Bacılarla birlikte bu geleneğin devam ettiğini söyleyen Toru, “Hayme Ana ile sürerek bir cihan imparatorluğunun temeli atılmış ve Milli Mücadele’de de Anadolu’da örneğini sık gördüğümüz kahraman Türk kadınlarıyla devam etmiştir. Günümüzde de hayatın her safhasında öncü kadınlarımızı yani Bacıbeylerimizi görmek, ülkemizin bekası için umutlarımızı her zaman taze tutmaktadır. Cihan Devletine giden yolda yönetimde görev almış, önemli roller üstlenmiş, tarihteki kahraman kadınlarımızdan yola çıkarak isimlendirdiğimiz festivalde, gerek sanatçıların ve gerekse zanaatkârların sanatları örneklerle halka sunularak, Türk dünyasına da birlik ve beraberlik mesajları verilecektir” diye konuştu.
“KÜLTÜRÜNÜ KAYDEDEN BİR TOPLUM MİLLİ VASFINI DA KAYBEDER”
Festivalin ana amaçları arasında Milli kültürün gençlere doğru aktarılmasını sağlamanın da yer aldığını belirten Toru, “ Kültür ve sanat, milletleri millet yapan ve yalnızca o topluma ait köklerdir. Kültürünü kaydeden bir toplum milli vasfını da kaybeder. Mazimizle bağ kurmayı, öz kültürümüzü gelecek nesillerimize aktarmayı önemsiyoruz. Bağımsız Türk devletlerinin de katılımı sağlanarak önemli bir kültürel değişime sahip olunacaktır ki, bu da ortak değerlerimizin korunması ve yaşatılması hususlarında önemli bir açılım sağlayacaktır. Bu bilinçten hareketle festivalin devamlılığının sağlanması ve bunun devamında da Türk dünyasını bünyesinde barındırarak buluşturmak hedeflenmektedir” dedi.
KONYA’NIN İLK KORULUĞU
3 yıllık çalışma sonucunda 850.000 metrekarelik bir alanda Konya’da ilk defa koruluk oluşturarak DUTLU Koruluğu’nu hizmete sunabilmek için ekiplerle seferber olduklarının altını çizen Toru, “Güzel işleri güzel yapma gayreti, ibadet hükmündedir. Her medeniyet sahip olduğu değerler üzerinden insan, çevre, şehircilik ilişkisi kurmuştur. Bir medeniyetin en belirgin özelliği, bünyesinde yaşattığı tarih, kültür, estetik, milli şuur, sevgi vb. değerleridir. İnsanımızın yücelebilmesi için yaşadığı şehir ve toplumda medeniyetin inkişafı gerekir. Bugün burada doğa, kültür, sanat, spor, uluslararası kaynaşma adına zengin bir programın ev sahibiyiz. Zira kültür, sanat, spor toplumları bir arada tutan ortak değerlerdir. Daha yeşil bir Meram için geleceğe yatırım yaparken, Türk dünyasındaki kültürel öğelerimizin, geleneksel sporlarımızdan okçuluğun icrasını da halkımızla buluşturuyoruz” diye konuştu.
YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.